Home Locuri 10 sfaturi utile pentru a găsi casa visurilor tale

10 sfaturi utile pentru a găsi casa visurilor tale

by Dinu Alexandra

Să găsești casa visurilor tale este o aventură pe cât de incitantă, pe atât de epuizantă. La început, probabil vei fi încântat să vezi cât mai multe locuințe într-o singură zi, în speranța că vei descoperi locul perfect, în care te întâmpină acel sentiment de “acasă”. Însă, odată cu trecerea timpului, dorința de a găsi ceea ce cauți se transformă în presiune, iar răbdarea scade la cote minime.   

Case de vânzare sunt peste tot, dar cum faci să îți iasă în cale cea la care visezi de ani de zile? Pentru a evita compromisurile și situațiile limită, în care stresul devine copleșitor, ai nevoie de o planificare riguroasă înainte de a începe căutările. Iată 10 sfaturi care te vor ajuta să găsești mai ușor locuința dorită, fără să îți pui în pericol sănătatea și starea de bine.

1.    Stabilește ceea ce îți dorești

Înainte de începerea vizionărilor, este esențial să știi ce îți dorești, astfel încât să nu îți pierzi inutil timpul. Cauți o casă cu grădină proprie sau una situată într-un complex de locuințe, în care spațiul verde este la comun? Ce suprafață îți dorești să aibă la interior? Dar terenul? Preferi un anumit stil de compartimentare? După ce răspunzi la aceste întrebări vei ști către ce tip de locuințe să îți îndrepți atenția.

2.    Fă o listă cu criteriile obligatorii

Sunt anumite aspecte nenegociabile care nu pot lipsi din noua ta locuință. Notează-le și ține cont de această listă atunci când stabilești o vizionare. De exemplu, dacă pentru tine garajul este un criteriu indispensabil, înseamnă că o casă care nu include și această cerință nu este potrivită nevoilor tale și nu are rost să mergi să o vezi.

3.    Stabilește un buget și încadrează-te în el

Înainte de a începe “vânătoarea” pe site-urile de vânzări de case, trebuie să știi care este bugetul pe care îl ai la dispoziție pentru această achiziție. Dacă optezi pentru un credit ipotecar, așteaptă confirmarea băncii și abia apoi poți începe căutările. Încadrează-te în suma stabilită inițial și evită să faci împrumuturi suplimentare, chiar dacă o anumită casă ți-a picat cu tronc.

4.    Fii realist în privința nevoilor și priorităților tale

Probabil ți s-a întâmplat să îți dorești lucruri de care nu ai nevoie sau pe care nu le poți susține. Având în vedere că o casă reprezintă o investiție pe termen lung, definește-ți cu atenție nevoile. Poate vrei o casă mare, cu multe dormitoare, dar ia în calcul și costurile de întreținere nejustificate, având în vedere că nu îți dorești o familie extinsă. Sau poate visezi la o grădină spectaculoasă, dar analizează dacă vei avea timpul și banii necesari pentru întreținerea ei.

5.    Ține cont și de planurile de viitor

În mod ideal, ar trebui să stai în noua casă pentru următorii 5-10 ani, timp în care pot avea loc o mulțime de schimbări. Așadar, atunci când îți cumperi o casă, ia în considerare atât nevoile prezente, cât și pe cele viitoare. De exemplu, dacă ai în plan ca odată cu mărirea familiei să te renunți la agitația capitalei, ține cont de faptul că, în județul Prahova, o casă de cumpărat este o variantă mult avantajoasă atât din punct de vedere financiar, cât și al aglomerației.

6.    Descoperă cartierul

Casa visurilor tale trebuie să fie situată într-un cartier care îți place și care se potrivește stilului tău de viață. De aceea, e nevoie să identifici zonele care îndeplinesc criteriile impuse de tine, ca de exemplu, să nu fie foarte departe de un magazin sau față de școală, să fie ușor accesibile și să ofere diverse facilități. Următorul pas este să petreci câteva ore explorând cartierul pentru a-ți da seama dacă este așa cum îți dorești.

7.    Nu te lăsa păcălit de estetică

Într-adevăr, aspectul este cel care ne oferă o primă impresie asupra unui spațiu, însă, în realitate, este un element superficial, fiind cel mai simplu de schimbat. Nu te lăsa păcălit de mobilierul nou și de stratul proaspăt de vopsea, ci verifică atent dacă lucrurile cu adevărat importante, precum instalația electrică sau sanitară, funcționează corespunzător.

8.    Fă o inspecție a casei

Dacă ai găsit o casă care îți place și vrei să te asiguri că totul este în regulă înainte de semnarea contractului de vânzare – cumpărare, apelează la serviciile unor inspectori autorizați, care îți pot spune totul despre starea locuinței și potențialele probleme. Chiar dacă va trebui să suporți o cheltuială în plus, gândește-te că ai ocazia să eviți diverse surprize neplăcute, care pot fi mult mai costisitoare.

9.    Documentează-ți vizitele

Este firesc ca după 4-5 proprietăți văzute într-o zi să nu îți mai amintești cu exactitate toate detaliile. Pentru a-ți fi mai ușor să analizezi casele și să faci comparație între ele, cere permisiunea de a face fotografii pe măsură ce te plimbi prin locuință. Captează atât aspectele care îți plac, cât și pe cele care nu îți plac sau pe care ai vrea să le schimbi. Aceste imagini îți vor fi de mare ajutor în luarea deciziei. 

10. Înarmează-te cu răbdare și nu renunța

Acesta ar putea fi cel mai valoros sfat de care e bine să ții cont atunci când pornești “vânătoarea de case”. Este posibil să te descurajezi atunci când nu găsești ceea ce îți dorești sau când bugetul tău este depășit, însă ai încredere că, deși poate dura ceva timp, casa visurilor tale există și așteaptă să o descoperi.

Să găsești casa pe care ți-o dorești nu e un lucru ușor, însă, dacă ții cont de aceste sfaturi poți trece mai ușor prin fiecare etapă, fără stres sau neplăceri. Astfel, vei putea lua cea mai bună decizie, de care să te bucuri mulți ani de acum înainte.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like