Spirometria este un test al funcției pulmonare. Cu ajutorul acestuia, specialistul determină cât de bine funcționează plămânii tăi. Testarea poate fi folosită pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni pulmonare. Spirometria este o investigație sigură, nu este dureroasă, deși este integrată la categoria testelor de efort. În cadrul acesteia se măsoară cât aer intră și iese din plămâni, pe durata celor câteva minute în care persoana supusă analizei respiră. Explicăm în acest material ce este spirometria, care este utilitatea acesteia, când este recomandată și cum sunt interpretate datele obținute în cadrul testului.
Ce este spirometria?
Spirometria este o investigație pulmonară de bază, care măsoară cantitatea de aer pe care o persoană o poate inhala și expira, precum și viteza cu care aerul este mișcat în și din plămâni. Când vorbim de spirometrie facem referire la un test neinvaziv, rapid și larg utilizat.
Rolul spirometriei este crucial în identificarea și urmărirea evoluției bolilor respiratorii, cum ar fi astmul bronșic, bronșita cronică, emfizemul sau fibroza pulmonară. Prin măsurarea parametrilor respiratori, spirometria poate furniza informații valoroase despre funcția pulmonară și ajută la stabilirea diagnosticului corect. De asemenea, aceasta poate fi utilizată pentru a evalua starea unei persoane înainte de intervenții chirurgicale sau pentru a monitoriza răspunsul la tratament și efectul anumitor medicamente asupra funcției pulmonare.
Cum bolile respiratorii afectează milioane de oameni din întreaga lume, fiind printre principalele cauze de deces și dizabilitate, spirometria joacă un rol vital în identificarea și gestionarea acestor afecțiuni. (1)
Cum se realizează spirometria?
Este deosebit de important ca persoana supusă testării spirometrice să fie instruită corespunzător în legătură cu ceea ce presupune procedura medicală. Pentru rezultate corecte, inspirația trebuie să fie profundă și expirația rapidă și intensă. Un element important pe care orice persoană testată ar trebui să îl aibă în vedere este evitarea consumului de alimente sau băuturi cu cafeină cu câteva ore înainte de test. Printre interdicțiile despre care îți va vorbi medicul specialist se află fumatul și exerciții fizice intense care ar putea să influențeze acuratețea măsurătorilor. Îți vei putea relua viața, imediat după efectuarea testului.
În timpul procedurilor, vei fi rugat să respiri printr-un tub conectat la un spirometru. Ce trebuie să faci? Să inspiri adânc și apoi să expiri cât de puternic și rapid poți. Tehnica trebuie repetată de câteva ori pentru obținerea unor rezultate constante.
Este important de menționat că în timpul testului, medicul monitorizează și înregistrează diferiți parametri, precum volumul de aer expirat, viteza fluxului de aer și timpul de expirare. Aceste informații ajută la evaluarea funcției pulmonare și la identificarea eventualelor probleme respiratorii. (1), (2)
Când este recomandat un test de spirometrie?
Examinarea spirometrică este adesea folosită pentru a diagnostica și monitoriza afecțiuni pulmonare cronice care pot provoca simptome precum tuse, dificultăți de respirație și senzație de sufocare.
Un test de spirometrie poate ajuta la identificarea anomaliilor în funcția pulmonară care pot indica o problemă de sănătate. Acestea pot include scăderea capacității pulmonare, modificări în procesarea oxigenului și eliminarea dioxidului de carbon și restricții în fluxul de aer. Spirometria poate fi utilă în diagnosticarea bolilor pulmonare obstructive sau restrictive.
Cele mai citite articole
Înainte de intervențiile chirurgicale majore, în special a celor care implică plămânii sau inima, medicii pot recomanda un test de spirometrie pentru a evalua riscul de complicații respiratorii postoperatorii.
Persoanele expuse la substanțe care pot afecta plămânii, cum ar fi azbestul sau alte toxine industriale, pot beneficia de un test de spirometrie pentru monitorizarea funcției pulmonare. (1), (2)
Interpretarea rezultatelor
Valorile normale în spirometrie reprezintă rezultatele obținute de la persoane sănătoase, ținând cont de factori precum vârsta, înălțimea, sexul și rasa. Datele sunt utilizate ca bază de comparație pentru a evalua rezultatele testului.
Parametrii măsurați în spirometrie includ Capacitatea Vitală Forțată (CVF), Volumul Expirator Forțat în prima secundă (VEF1), raportul VEF1/CVF etc. Rezultatele anormale ale spirometriei pot indica diferite afecțiuni pulmonare. Un raport VEF1/CVF redus poate sugera o boală obstructivă, precum astmul sau bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC). Un volum pulmonar redus poate indica o boală restrictivă, cum ar fi fibroză pulmonară. Interpretarea corectă a acestor rezultate este realizată de către medicul specialist, după un consult la pneumologie. (1), (2)
Odată ce este stabilit un diagnostic de afecțiune pulmonară, medicul specialist poate recomanda repetarea spirometriei la intervale regulate, pentru monitorizarea problemei de sănătate. În același timp, persoanele care lucrează în medii speciale, considerate cu risc, au obligația de a efectua periodic un astfel de test, în cadrul investigațiilor agreate de Medicina muncii.
Acest articol despre spirometrie este strict informativ. Dacă te numeri printre persoanele care se confruntă cu probleme respiratorii sau ai contact cu medii toxice, consultul de specialitate este esențial pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.
Surse de informare:
1. Spirometry – https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17833-spirometry
2. Spirometry – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/spirometry/about/pac-20385201