Home Utile Ce trebuie să știm despre ambalaje și deșeurile de ambalaje?

Ce trebuie să știm despre ambalaje și deșeurile de ambalaje?

by GetLokal.ro

În mod cert, produsele ambalate fac parte din viața cotidiană, însă puțini conștientizăm nivelul crescut de deșeuri de ambalaje generat în ultima vreme.

Funcționalitatea unui ambalaj se finalizează în momentul folosirii produsului conținut. În aceste condiții, trecerea de la produs la deșeu al ambalajului este imediată, fapt pentru care se cere adoptarea unor măsuri privind protecția mediului. 

Un ambalaj este evaluat și din perspectiva poziției sale post-utilizare, pentru a se identifica modul ecologic în care se poate valorifica sau elimina, diminuând astfel potențialele riscuri asupra mediului. 

Având în vedere acest aspect, la nivel european, s-au conceput strategii și directive care vizează gestionarea ambalajelor și a deșeurilor din ambalaje. Astfel, Directiva 94/62/CE stabilește reglementările Uniunii Europene în ceea ce privește ambalajele și deșeurile de ambalaje.

Ce vizează Directiva 94/62/CE?

În esență, scopul acestui document este de a stabili un cadru legal privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, care să urmărească diminuarea efectelor acestora asupra calității mediului. 

Printre măsurile actualizate ale directivei menționăm:

  • Prevenirea generării deșeurilor de ambalaje;
  • Încurajarea reciclării și refolosirii ambalajelor în urma procesului de valorificare.

Astfel, directiva europeană vizează toate categoriile de ambalaje inserate pe piața europeană, inclusiv cele ale deșeurilor, neluând în considerare proveniența sau tipul de material folosit.

Ce prevede cadrul legal al României cu privire la ambalaje și deșeuri de ambalaje?

La baza legislației din România se regăsesc normele Directivei 94/62/CE, vizând atât obiective legate de operațiunile de valorificare sau de eliminare. Activitatea de gestionare a ambalajelor și deșeurilor de ambalaje trebuie efectuată în conformitate cu  prevederile Legii 249/ 2015. 

Această lege precizează măsurile ce trebuie implementate în vederea prevenirii generării deșeurilor de ambalaje, precum și aspectele ce trebuie avute în vedere în operațiunile de valorificare sau eliminare finală a acestora.

Totodată, legea prevede și anumite obligații legale ce vizează declaratii AFM în contextul ambalajelor inserate pe piața națională și a gestionării deșeurilor rezultate. 

Întocmirea și depunerea acestor declarații, precum și achitarea anuală a contribuțiilor la fondul pentru mediu trebuie îndeplinite de operatorii economici care:

  • Realizează activități de producție a unor produse pe care le ambalează cu scopul comercializării pe piața internă;
  • Efectuează activități de import sau achiziții intracomunitare de materii prime, produse ambalate sau ambalaje de desfacere;
  • Inserează ambalaje de desfacere pe piața din România;
  • Închiriază ambalaje, sub orice variantă;
  • Supraambalează produse ambalate în mod individual pentru revânzare/ redistribuire.

De asemenea, legislația de mediu din România prevede și obligația raportării anuale a volumului de ambalaje gestionate în piața internă către APM de către acești operatori economici. 

Spre exemplu, în conținutul autorizației de mediu, este prevăzut modul de gospodărire a ambalajelor folosite și rezultate, în funcție de volum, tipuri sau procesul de valorificare. Este important de menționat că obtinerea autorizatiei de mediu este necesară în cazul agenților economici care desfășoară activități cu efecte negative asupra mediului.

În concluzie, companiile trebuie să conștientizeze că un management eficient al deșeurilor trebuie să urmărească o raportare a ambalajelor inserate pe piața și totodată o gestionare eficientă a deșeurilor de ambalaje generate. 

Gestionarea ambalajelor implică o mare responsabilitate față de mediu, cadrul legal fiind riguros în privința declarării exacte a ambalajelor, fiind vizate și penalități pentru nerespectarea ei.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like