Home Viata sanatoasa Cum alegi cele mai sigure becuri pentru sănătatea ochilor tăi?

Cum alegi cele mai sigure becuri pentru sănătatea ochilor tăi?

by Dinu Alexandra

În ultimii ani, preocuparea asupra reducerii consumului de energie a condus la utilizarea sporită a becurilor fluorescente, o variantă economică la cele incandescente clasice. Deși există numeroase beneficii ale acestui tip de iluminat, prezent tot mai des în clădiri rezidențiale, și nu doar în spații administrative sau comerciale, o utilizare exagerată poate duce la efecte nocive asupra sănătății ochilor tăi.

Cantitatea excesivă de radiații UV, pe care aceste becuri o emit, este adesea mai mare decât cea regăsită în lumina solară. Astfel, posibilitatea apariției cataractei crește, precum și a altor afecțiuni oculare. Pentru a te asigura că alegerile pe care le faci, în schema de iluminat a casei sau a biroului tău, nu îți vor afecta sănătatea ochilor, citește ghidul de mai jos și ia aceste sfaturi în considerare.

Becuri pe care să le eviți

Becuri fluorescente cu eficiență ridicată, ale căror temperaturi de culoare

emit o lumină rece, cu tentă de albastru (5,500-10,000 K). Acestea sunt de obicei folosite în școli și birouri, iar cantitatea de radiații prezentă în lumina emisă poate deveni periculoasă. Ochii sunt suprasolicitați, întrucât temperatura culorii este foarte ridicată, ceea ce obosește mușchii oculari. Este recomandată petrecerea a maxim de 45 de ore/săptămână într-un mediu în care este prezentă o astfel de lumină.

Becuri pe care să le cumperi

Becuri tradiționale incandescente, dar care vor mări consumul de

energie și de întreținere. Poți opta pentru astfel de becuri în camere care nu sunt folosite pentru perioade lungi, pentru a diminua energia folosită – hol, cămară, baie.

Becuri LED, care sunt o investiție ce își va arăta avantajele în timp, prin

costurile mici de întreținere, precum și a facturii de energie vizibil micșorate. Pentru a lumina un living, un dormitor sau o bucătărie, alege aplice LED de cea mai bună calitate, care nu emit deloc radiații UV.

Becuri cu lumină fluorescentă compactă (CFL – compact fluorescent

light), cu o temperatură de culoare ce emite o lumină caldă, pe fond de alb (2,000 – 4,000 K). De notat faptul că acestea nu presupun o investiție costisitoare, însă nici nu sunt foarte eficiente energetic.

Măsuri suplimentare pentru sănătatea ochilor tăi

Profită de lumina naturală ori de câte ori ai ocazia, dar mai ales în timp

ce îți desfășori activitatea profesională. Creierul este solicitat mai mult decât în momentele de relaxare, astfel că o suprasolicitare suplimentară a ochilor nu este de dorit.

Dacă lucrezi în exterior, poartă ochelari de soare cu lentile polarizate și

filtre UV, pentru a-ți apăra ochii de radiațiile solare. Dacă porți ochelari de vedere, alege lentile heliomate, care se ajustează în funcție de lumina din jurul tău, pentru a nu-ți obosi inutil ochii.

Evită să privești la TV în întuneric. Poți instala o lumină de fundal pe

peretele din spatele acestuia, pentru a preveni oboseala ochilor care trebuie să se concentreze la lumina emisă de ecran, într-un mediu întunecat.

Reglează setările de afișaj ale computerului pe care îl folosești, astfel

încât acesta să nu lumineze mai puternic decât lumina ambientală. De asemenea, ai grijă ca mărimea textului și contrastul să facă citirea facilă, fără a presupune un efort suplimentar din partea ochilor tăi.

Obținerea informațiilor esențiale este primul pas în procesul unei achiziții ce poate avea repercusiuni asupra sănătății tale, iar tu tocmai l-ai dus la bun sfârșit!  Sănătatea ochilor este crucială pentru o bună desfășurare a activităților zilnice, astfel că e nevoie să oferi o atenție sporită alegerilor ce pot produce efecte nedorite. Acum că știi pentru ce surse de lumină să optezi în diferitele medii în care îți petreci timpul, poți să te asiguri de faptul că nu îți vei afecta în mod negativ vederea. 

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like