Home Utile De ce este importantă sănătatea și siguranță la locul de muncă?

De ce este importantă sănătatea și siguranță la locul de muncă?

by GetLokal.ro

Importanța sănătății și securității la locul de muncă nu poate fi subestimată. Pe lângă faptul că e impusă prin lege, este esențial să fii un bun angajator pentru a te asigura că personalul tău nu riscă să se accidenteze din cauza muncii pe care o prestează pentru ține.

Nu este vorba doar de angajații dvs. pentru care sănătatea și siguranța sunt importante, ci și despre protecția vizitatorilor, clienților, subcontractanților și publicului larg care pot lucra pentru dvs., pot face afaceri cu dvs. sau pur și simplu pot intră în contact cu compania dvs. în orice fel.

Care este scopul sănătății și securității la locul de muncă (SSM)?

Scopul SSM este să vă protejeze angajații, subcontractanții, clienții și publicul larg atunci când sunt implicați în afaceri cu dvs. În baza legii 319 din 2006, angajatorii au obligația de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.

Firmele care nu respectă legea se vor confrunta cu pierderea personalului, costuri mai mari de recrutare, rate mai mici de retenție și rentabilitate mai mică. Și mai grav este că din cauza condițiilor nepotrivite de sănătatea și siguranță la locul de muncă se pot produce îmbolnăviri, vătămări și chiar moarte – puteți fi urmărit penal pentru încălcarea reglementărilor în vigoare, care pot duce la amenzi, închisoare și pierderea afacerii dvs. cu totul.

Sănătatea și securitatea la locul de muncă este importantă pentru sănătatea și bunăstarea tuturor angajaților din toate industriile, deoarece vătămarea sau pierderea umană în orice afacere nu este acceptabilă. Și ultimul lucru pe care îl doriți este să fiți angajatorul care pierde un angajat într-un accident și este acuzat de omor din culpă.

Costul sănătății și siguranței necorespunzătoare la locul de muncă

Milioane de zile de muncă se pierd în fiecare an ca urmare a bolii la locul de muncă și a rănilor, și mii de oameni mor din cauza bolilor profesionale. Potrivit statisticilor oficiale, în 2018, s-au înregistrat 5.212 accidente la locul de muncă, dintre care 167 au fost mortale. Doar în primul semestru al anului 2019 au fost înregistrate în România 2.231 de accidente de muncă, 62 fiind mortale.

Bolile și vătămarea legate de locul de muncă nu pot avea doar un impact asupra calității vieții angajaților, dar pot, de asemenea, să-ți afecteze financiar afacerea, productivitatea și reputația. Aceste lucruri se pot recupera destul de greu.

Statisticile sunt înspăimântătoare, dar cu adevărat tragice sunt poveștile oamenilor implicați în accidente la locul de muncă. De exemplu, în vara anului 2015, în Marea Britanie, mai multe persoane care se aflau în cabinele unui roller coaster din parcul de distracție Alton Towers au suferit răni grave când cabinele lor s-au ciocnit cu altele. Nu doar că accidentul a avut un impact sever asupra vieților celor implicați, fiind urmat de amputații, dar anchetatorii au stabilit că principala cauza a accidentului a fost lipsa unor măsuri corecte de sănătate și securitate la locul de muncă. Drept urmare, compania mama Merlin Entertainments a primit o amendă record în valoare de 5 milioane de lire sterline. Ulterior, Alton Towers a suferit o scădere a profiturilor, ceea ce a obligat compania să ceară Guvernului o eșalonare a datoriei de 4 lire sterline anuale.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil