In general, un oras precum Bucurestiul este privit mai mult la modul “industrial”, ori corporatist. Este greu de crezut ca intr-un asemenea oras te poti umple de ritmuri, de armonii subtile, sa te izolezi de tumult. Ei bine se poate, deoarece – apropo de tumult, orasul are o viata artistica tumultuoasa, pe care o vezi si o simti numai daca vrei. Daca vrei sa treci prin spatii, prin galerii de arta care te fac sa vezi un pic mai mult peste smog-ul orasului…
Galeriile Cornel Florea functioneaza in cadrul Fundatiei Jean Louis Calderon si propun un altfel de concept de expunere, gazduind o cafenea si o librarie. Un spatiu care e departe de a constitui o variatie pe tema care a consacrat multe spatii din Bucuresti. In spatele acestui spatiu din Micul nostru Paris (Piata Alba Iulia) se afla o poveste cu sens, de unde a pornit totul. In primavara anului 2000, pictorul Horia Bernea vizita galeria impreuna cu Mihai Oroveanu. Planuia chiar sa expuna aici. Gandul avea sa ii fie implinit, chiar daca in absenta…
Galeriile Cornel Florea – Lucrari cunoscute, dar si unele mai putin vazute
Lucrarile lui Bernea expuse aici, la Galeriile Cornel Florea, in 2000, au constituit un semn ca Bernea nu a fost uitat, iar opera lui va fi repusă în drepturi – dupa cum a spus Mihai Oroveanu, coordonatorul unui album aparut cu acest prilej,”Horia Bernea (1938-2000)”. Astfel, timp de doua saptamani au fost expuse in Galeriile Cornel Florea – pe atunci, in 2000 o „casa noua” pentru arta, lucrari cunoscute, dar şi mai puţin vazute pe simeze: celebrele prapuri, autoportrete, dealuri şi câmpuri, copaci, naturi moarte cu mere, carne şi pâine. Nu au lipsit elementele religioase: tetrapozii, iconostasul, catapeteasmele, coloanele de biserică sau turlele. „Cea mai importantă preocupare a mea ca pictor e să realizez <> . Înţeleg asta ca pe o permanentă pregătire pentru ceva ce urmează mereu să se producă (…). De asta le zic lucrărilor mele studii (…). Fiecare lucrare înseamnă o nouă încercare de a te pregăti, de a reface o experienţă. E o atitudine de experimentare permanentă, de aşteptare”, declara Horia Bernea. Lucrările din expoziţie au fost adunate din colecţii particulare din toată ţara, cateva apartinand chiar presedintelui fundatiei „Jean Louis Calderon”, Damian Florea.
Galeriile Cornel Florea – Arta si relaxare
Cele mai citite articole
Desi conceptul este de Art Cafe, la Galeriile Cornel Florea accentul cade pe ideea de expozitie de arta si nu pe vanzarea de carte (locul nefiind o librarie obisnuita). Exista un parteneriat intre Fundatia Jean Louis Calderon si Libraria Noi, care aduce si vinde in spatiul galeriei exclusiv albume de arta. Astfel, vizitatorul expozitiilor poate sa se transforme in cumparator de carte de arta sau pur si simplu sa se relaxeze la cafeneaua din incinta, rasfoind albume. In fond si la urma urmei, accentul cade si pe viata. Deoarece viata prin arta reprezinta sensul intrinsec al lucrurilor.
Spatiul a fost gindit de o echipa de arhitecti tineri, insa ideea de galerie de arta e legata direct de Horia Bernea. Dupa cum spuneam, Horia Bernea a vazut spatiul impreuna cu Mihai Oroveanu si a fost convins ca are tot ce-i trebuie pentru a fi transformat intr-o galerie de arta. Ideea s-a copt in timp, iar constructia a fost definitivata. Nu este un spatiu de nisa, anexabil unui anume tip de proiect artistic, explica presedintele fundatiei. E un spatiu gata sa gazduiasca orice tip de propunere curatoriala.
Un spatiu pentru orice propunere artistica – Galeriile Cornel Florea
In anul 2012, Dorin Coltofeanu – unul dintre cei mai bine cotaţi pictori romani ai zilelor noastre si membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici, participant la numeroase expoziţii personale şi de grup expunea aici, la Galeriile Cornel Florea. Culorile diafane, specifice tuturor lucrărilor lui, au impresionat privitorul, aceasta fiind cea de-a zecea expozitie personala a artistului, cel care a deprins secretele meseriei de la Corneliu Baba, profesorul sau la Academia de Arte Bucuresti. In anul 2013, pictorul Ion Grigore isi deschidea tot aici, la Galeriile Cornel Florea, o expozitie de pictura organizata cu sprijinul Fundatiei Jean Louis Calderon.
Sunt franturi de “fapte artistice” ale unor oameni care au trecut prin aceasta galerie si, indiferent de preferinţe, mai arhaice sau mai moderne, este aproape imposibil ca aceast spatiu sa nu iti placa. La modul general vorbind e imposibil sa nu iti placa arta!