Daca tii neaparat sa stai in preajma unui gratar sfaraind in ziua de 1 Mai, iti recomandam sa cauti locurile special amenajate pentru asta si sa scutesti padurile de acest chin. Daca, insa, 1 Mai inseamna pentru tine timp de calitate petrecut alaturi de familie si/sau prieteni in mijlocul naturii, atunci alege una dintre cele mai frumoase paduri din jurul Bucurestiului. Noi ti-am pregatit o lista:
Padurea Pustnicu
La Padurea Pustnicu ajungi urmand vechiul drum spre mare pentru vreo 20 de kilometri de la iesirea din Bucuresti. Lacul este amenajat pentru agrement si poti inchiria tot felul de ambarcatiuni pentru plimbari pe apa.
Iar daca simti miros de mici, cu siguranta vine de la complexul turistic de pe malul lacului, unde va puteti potoli setea si pofta de bunataturi preparate pe gratar.
Padurea Snagov
La Snagov ajungi urmand DN1 pentru aproximativ 35 de kilometri de la iesirea din oras. Padurea Snagov este rezervatie naturala, asa ca abtine-te, oricat de dragi ti-ar fi, de la a rupe flori sau alte plante.
Lacul Snagov ofera multe alternative de distractie – poti practica sporturi nautice si plimbari de agrement – iar complexul turistic din padure are camping, casute, terenuri de sport si chiar plaja. Daca ajungi la Snagov, trebuie neaparat sa vizitezi si manastirea Snagov, un important monument istoric si de arta feudala.
Padurea Cernica
La doar 14 kilometri de Bucuresti, Padurea Cernica se afla pe malul lacului Cernica (cu o suprafata de 3,6 km patrati).
Padurea este destul de aglomerata, in special in jurul zonelor special amenajate pentru gratar, insa veti gasi si numeroase trasee frumoase, amenajate pentru drumetii la pas sau pe bicicleta.
Padurea Caldarusani
Padurea Caldarusani este la 45 de kilometri de Bucuresti, in comuna Gradistea, din judetul Ilfov. Ajungi la ea pe DN1, iar daca esti iubesti natura, te vei indragosti de acest loc – poti zari cerbi lopatari si caprioare, iar vegetatia este incantatoare.
Lacul este raiul pescarilor datorita numeroaselor specii de pesti. Daca ajungi aici, viziteaza si Manastirea Caldarusani, ctitorita de Matei Basarab in 1638.
Parcul Natural Comana
Parcul natural Comana ocupa locul doi in tara in privinta biodiversitatii, dupa Delta Dunarii, si, la fel ca in delta, poti face plimbari cu barca prin stufaris, insa excursiile pe Neajlov si Balta Comana se fac doar cu barci fara motor si conform instructiunilor unui ghid.
Comana se afla la doar 30 de kilometri de Bucuresti si ofera optiuni si pentru pofticiosi prin locurile special amenajate pentru gratare si aruncare a deseurilor. Este un loc magic, care te va incanta cu minunatiile sale, in care, insa, trebuie sa pasesti cu grija si respect – parcul cuprinde zeci de specii de plate si animale protejate prin lege.
Padurea Baneasa
Afectata de constructii mai mult sau mai putin legale si de lipsa de respect a celor care o invadeaza cu orice ocazie, padurea Baneasa si-a pierdut un pic din farmecul de alta data, dar ramane o optiune buna pentru cei care nu vor sa se indeparteze prea tare de Bucuresti.
La doar 10 kilometri de capitala, zona ofera numeroase restaurante si terase, iar cei mici vor fi incantati sa viziteze Gradina Zoologica.
Cele mai citite articole
Mogosoaia
Padurea, lacul si Palatul Mogosoaia se afla la doar 15 kilometri de Bucuresti, in judetul Ilfov. Zona este foarte frumoasa si ofera alternative de petrecere a timpului pentru toate gusturile.
Daca vrei sa petreci noaptea aici, ai optiunea sa inchiriezi o camera de hotel sau o casuta. Important, insa, este sa suni din timp pentru ca Mogosoaia a devenit una dintre cele mai iubite destinatii turistice de weekend.
Lacul Chitila
In continuarea lacului Mogosoaia se afla lacul si padurea Chitila. Desi destul de aglomerata, in special in weekend si in zilele de sarbatoare, zona lacului Chitila merita explorata de catre cei care nu vor sa plece prea departe de Capitala.
Multi spun ca este locul ideal pentru petrecerea sfarsitului de saptamana la o partida de pescuit si un gratar in aer liber, avand si posibilitati de campare pe marginea lacului.
Padurea Branesti
La padurea Branesti ajungi urmand vechiul drum catre mare pentru aproximativ 11 kilometri. Comuna Branesti este asezata pe valea raului Pasarea, iar padurea este pe deal.
In apropiere se afla si Manastirea Pasarea, construita in 1813. E un loc frumos pentru drumetii si relaxare in natura.
Padurea Raioasa
Situată la cca. 20 kilometri de Bucuresti pe drumul spre Târgovişte, la doar 6 km de Mogosoaia, Padurea Raioasa este o destinatie facila pentru locuitorii din nordul si vestul Bucureştiului.
Marele avantaj al padurii este faptul ca in weekend nu e foarte aglomerată. Poate si pentru faptul ca in zona se arunca frecvent gunoaie. Chiar şi asa, cu putin efort, in padure gasim locuri de relaxare.
Locuri amenajate pentru gratar chiar in Bucuresti
Daca nu puteti sau nu aveti chef sa iesiti din Bucuresti la gratar, iata ca exista alternative chiar in oras:
In Sectorul 2 se pot face gratare in urmatoarele parcuri: Plumbuita, la intersectia Str.Doamna Ghica cu sos.Colentina – Pantelimon, in zona strazii Ciocarliei, Lunca Florilor, in zona strazii Str.Vasile Stolnicu – Morarilor, la intersectia sos. Pantelimon cu Str. Bodesti, Parcul Dobroesti, in zona strazii Azotului.
Gratare se pot face doar in locurile in care exista apa curenta, canalizare, toalete ecologice, dar si pubele pentru aruncarea selectiva a gunoaielor. Daca vreti sa faceti gratar in zonele special amenajate din Sectorul 2, nu trebuie sa platiti nicio taxa, ci trebuie sa veniti doar cu gratarul de acasa.
Un alt loc unde se pot face gratare in Bucuresti este Parcul lumea Copiilor, din Sectorul 4, unde se afla o zona cu 70 de gratare si foisoare de lemn construite de autoritati, iar curatenia este asigurata de reptrezentantii Administratiei Domeniului Public. In Sectorul 6, in Parcul Crangasi, pe malul Lacului Morii, au fost instalate sapte gradare pentru cei dornici de un picnic, iar in cartierul ANL Brancusi sunt inca sase locuri pentru gratar, unde va puteti instala gratuit, scrie B365.ro. Todoata, Primaria Municipiului Bucuresti a amenajat, in curtea Palatului Mogosoaia, un spatiu pentru gratare. Aici, locuitorii capitalei au la dispozitie gratare si saci menajeri pentru colectarea deseurilor.
Atentie:
Legea picnicului din 2012 spune că grătarele se pot face doar în locuri special amenajate, iar cei care nu o respectă pot primi amenzi între 100 și 5.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei.