Home Evenimente Unghii cu Denivelari Orizontale – Simptome si Tratament

Unghii cu Denivelari Orizontale – Simptome si Tratament

by Dinu Alexandra

Koilonichia sau unghiile cu denivelari este o denumire mai sofisticata si greu de pronuntat. Cuvantul “koilonichia” vine din limba greaca, de la “koilos” – gol si “onikh” – unghii. Ea reprezinta o anomalie ce poate aparea la nivelul unghiilor, care sunt numite “unghii lingura” din cauza formei.

Koilonichia este o dezvoltare anormala a unghiilor. Acestea se subtiaza, devin concave si astfel marginile exterioare se ridica in sus. Unghia devine asemenea unei linguri, cu o scobitura in mijloc. Chiar se spune ca daca pui o picatura de apa acolo ea nu va cadea. Aceasta afectiune poate fi mostenita.

Ce inseamna unghiile cu denivelari?

Un copil o poate avea, insa nu se dezvolta decat atunci cand apar conditiile specifice care duc la anemie, lipsa de fier, subnutritie, etc. Aceasta boala a unghiilor este cel mai des asociata cu un deficit serios de fier si o alimentatie precara. Insa nu se limiteaza doar la asta. Daca afectiunea se regaseste la copii, atunci nu sunt motive foarte mari de ingrijorare deoarece se considera ca, in timp, odata cu cresterea, aceasta va disparea. Insa la adulti situatia este cu totul alta. Mai ales daca nu este vorba de lipsa de fier, ci de alte probleme de sanatate.

Pe langa deficitul de fier, mai exista si alti factori care pot duce la aparitia “unghiilor lingura”. Printre acestia se numara si problemele tiroidei, boala lupus, hemocromatoza – acumularea de fier in organism (genetica sau dobandita), chimioterapia, sindromul Reynaud sau sindromul Patella. De asemenea, exista persoane care muncesc in medii unde unghiile intra frecvent in contact cu diverse solutii sau detergenti care le afecteaza. Cei care obisnuiesc sa-si roada unghiile se pot pomeni cu aparitia koilonichiei.

Ce poti sa faci pentru a scapa de unghiile cu denivelari?

In primul rand, e necesara o alimentatie bogata in fier, vitamine si minerale. Se va lua si un supliment de fier in functie de rezultatul analizelor de sange si recomandarea medicului. Dar, atentie, nu e bine nici sa iei prea mult fier! Anemia trebuie tratata si e indicat sa se diminueaze consumul de produse sau bauturi care contin cofeina.

In al doilea rand, protejeaza-ti cat mai bine mainile, foloseste manusi cand intri in contact cu diverse solutii ce pot afecta unghiile si pielea. Folosirea regulata a unei creme de maini ofera protectie si unghiilor Aspectul unghiilor anunta unele afectiuni ale organismului. Traumatismele unghiale, dar si alte probleme diverse, de natura infectioasa sau dermatologica, ce afecteaza aceste anexe ale pielii, cum sunt considerate unghiile, sunt frecvent intalnite in practica medicala.

 

Majoritatea problemelor ce apar, desi sunt dureroase, nu sunt si foarte grave. Doar in situatii rare impun un tratament agresiv. Unghiile sunt privite, alaturi de par, ca fiind anexele pielii, numite in termeni medicali, fanere. Ele sunt localizate pe fata dorsala a ultimei falange si sunt atasate de derm prin patul unghial.

Sunt alcatuite din straturi de cheratina, proteina dura ce confera aspectul cornos, care se afla insa si in piele si in structura firului de par. Unghiile cresc din radacina, aceasta fiind zona de sub cuticulele de la baza. Unghiile normale au o rata de crestere destul de mica, de 0,1 mm in fiecare zi, dar viteza de crestere depinde de varsta, anotimp, nivel de activitate si factori ereditari.

Unghiile degetelor de la picioare cresc de aproximativ doua ori mai incet decat cele de la mana. Unghiile de la mana dominanta cresc mai repede, iar unghiile barbatilor cresc mai incet decat ale femeilor. Cresterea normala a unghiilor este afectata pe masura ce organismul imbatraneste sau de sarcina, diverse boli, dezechilibre hormonale, tulburari vasculare ale extremitatilor.

Cauze frecvente ale aparitiei denivelarilor unghiilor

Expunerea la chimicale distruge unghiile „Unghiile, chiar daca sunt anexe, sunt importante, deoarece modificarile de la nivelul lor pot anunta diverse boli. Unghiile sanatoase sunt de obicei netede, de culoare roz, uniforme, cu lunula alba, zona palida de la baza unghiei.

Decolorarile pot semnala lipsa de calciu sau de vitamine, unghia in lentila arata prezenta bolilor pulmonare”, explica dr. Mircea Silion, medic de familie. Exfolierea (onicoschizia) sau distrofia lamelara reprezinta o afectiune caracterizata prin desprinderea de fragmente orizontale de pe suprafata unghiei.

Cele mai citite articole

Exfolierea este insotita de onicorrexis (aparitia unor denivelari longitudinale la suprafata unghiei). Cele mai frecvente cauze de aparitie a acestui tip de probleme sunt expunerea mainilor la agresiunea chimicalelor, a unor sapunuri foarte puternice sau la apa dura. De aceea, onicoschizis apare in randul asistentelor, coafezelor, menajerelor.

Exfolierea poate fi cauzata si de anumite lacuri de unghii, produse speciale de ingrijire, solventi, proceduri de manichiura/pedichiura, expuneri profesionale la diverse chimicale (acizi, alcaline, ciment, saruri). Problema poate fi prevenita daca este utilizata crema de maini si este evitata apa dura.

Proeminentele prevestesc imbatranirea organismului Cianozarea unghiilor apare in boli cu vasospasm periferic accentuat, dupa expunerea la frig, apa rece sau in traumatisme. In urma traumatismelor se acumuleaza subunghial sange extravazat care va conferi unghiei aspectul caracteristic.

Taierea incorecta a Unghiilor

Pe masura ce leziunile se vindeca se va modifica si coloratia. Melanomul poate sa modifice coloratia unghiei, violet pana la negru, insa o astfel de localizare este mai rara. De asemenea, modificari de forma si textura pot sa apara intr-o mare varietate de boli.

Unele modificari, cum ar fi proeminentele, sunt normale si apar in cadrul procesului de imbatranire a organismului, altele, precum ingrosa-rea unghiei, faramitarea ei si modificarea culorii sunt caracteristice adultilor cu circulatie deficitara la nivelul extremitatilor, sunt insa patologice.

Unghiile incarnate sunt adesea determinate de taierea incorecta, de incaltaminte stramta sau pot sa apara ca o caracteristica ereditara. Unghia poate sa creasca in grosimea tegumentelor periunghiale determinand aparitia durerii, tumefactiei, edemului si infectiei. In cazuri rare se poate forma si un abces sub unghie.

O alta afectiune grava o reprezinta onicolizis, adica detasarea spontana a unghiei de pe suprafata patului unghial fie de pe lateral, fie de la capatul distal.

Aspectul unghiilor variaza

Prin ridicarea unor zone se creeaza un spatiu in care se acumuleaza tesuturi alcatuite din cheratina ce se descuameaza in mod normal de pe suprafata unghiilor. Daca patrunde si apa sub unghii, bacteriile pot popula zona, determinand aparitia infectiei.

Onicoliza poate sa apara in mai multe afectiuni, cum ar fi lichen plan, psoriazis sau diverse tipuri de dermatite (eczeme), dar si boli endocrine (in special tiroidiene), infectii, unele forme de cancer si sarcina. Foarte frecvente sunt si onicomicozele sau infectiile micotice ale unghiilor, cauzate de fungi.

Ele reprezinta aproximativ 50% din totalitatea afectiunilor unghiale. In forma lor clasica, micozele se dezvolta initial sub unghie, intre ea si patul unghial, apoi se extind spre regiunea proximala (spre deget), de-a lungul patului unghial spre laturi. De cel mai multe ori, aspectul variaza in functie de tipul particular al infectiei sau de localizare.

 

 

Cele mai citite articole

You may also like