Home Viata sanatoasa Aspecte importante de știut despre sonda urinară

Aspecte importante de știut despre sonda urinară

by GetLokal.ro

A devenit deja un clișeu ideea de a avea grijă de sănătate. Însă, din fericire, tot mai mulți oameni aleg să dea curs acestuia și iau foarte în serios ideea de a prețui sănătatea. Cu toate acestea, de la o anumită vârstă încep să apară anumite probleme. Unele dintre ele pot fi rezolvate ușor, altele au nevoie de intervenții chirurgicale sau proceduri mai complicate.

Una dintre soluțiile simple, deși neplăcute, pentru a rezolva o parte dintre problemele care pot apărea este utilizarea unei sonde urinare. Aceasta trebuie pusă și schimbată de către un cadru medical.

7 aspecte importante pe care trebuie sa le știi despre folosirea unei sonde urinare

·         Există două modalități prin care se introduce sonda urinară: aceasta poate fi introdusă prin uretră – tubul care transportă urina din vezică – sau prin abdomenul inferior, loc în care se face o mică incizie.

·         Schimbarea sondei urinare nu se face decât de către un cadru medical. Un doctor sau o asistentă. Cei de la TruMed îți asigură montarea și schimbarea sondei la domiciliu, ceea ce îți ușurează mult situația. Nu este nevoie să te deplasezi mereu la spital. Deși, în situații foarte rare, medicul te poate învăța cum să introduci și să scoți sonda, însă ar fi recomandat să nu faci singur acest lucru niciodată. Este, totuși, un instrument medical și trebuie mânuit de cineva cu experiență.  

·         Sonda urinară se folosește în cazul mai multor afecțiuni: de la cele mai simple, cum ar fi incontinența urinară (penru a permite urinei să treaca prin uretră), până la cazuri grave precum cancerul vezicii urinare, în acest caz sonda folosindu-se pentru a transporta substanțele din chimioterapie.

·         Sonda se folosește atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Spre exemplu, în timpul nașterii când viitoarea mămică a avut parte de anestezie epidurală, este necesară folosirea sondei pentru a drena urina.

·         În funcție de afecțiune și de necesitate, se poate folosi sondă urinară intermitentă (care se scoate după golirea vezicii) sau sondă permanentă (care poate rămână în același loc timp de mai multe zile sau chiar săptămâni).

·         Chiar dacă este nevoie să folosești o sondă, îți poți continua activitățile de zi cu zi în mod normal. Poți practica orice sport, poți călători, poți face orice activitate îți face plăcere. Asta deoarece punga în care se colectează urina (în cazul sondelor permanente), poate fi ascunsă sub haine. Pe timpul nopții poți folosi o pungă mai mare, dar pe timpul zilei nu este neapărat nevoie de o pungă de mari dimensiuni. Dacă o golești regulat, atunci poți folosi una mai mică. Și, prin urmare, mai ușor de ascuns sub haine. În cazul în care folosești o sondă temporară, atunci lucrurile devin mult mai ușoare.

·         Trebuie să contactezi medicul imediat ce observi că ceva nu este în regulă: apar scurgeri pe lângă sondă, elimini sânge, ai crampe puternice și dese, faci temperatură.

În concluzie, folosirea sondei urinare poate fi o schimbare mare în viața ta. Dar, ca la orice schimbare, cu cât trece mai mult timp, cu atât te vei obișnui mai mult cu ideea. În acest caz, de o purta o astfel de sondă. Deși nu este un lucru plăcut, se poate trăi cu ea. Nu există motive pentru care să fii nevoit să îți reorganizezi activitățile sau întreaga viață, deoarece purtarea sondei îți permite să faci, în continuare, orice. 

Sursa foto: shutterstock.com

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like