Home Utile Aurul, un metal cu proprietati incredibile

Aurul, un metal cu proprietati incredibile

by GetLokal.ro

Aurul, un metal cu proprietati incredibile

Aurul a atras inca din cele mai vechi timpuri prin stralucirea lui, prin culoarea unica si prin maleabilitatea sa. Daca la inceput a fost folosit doar pentru realizarea de bijuterii si decoruri somptuoase, odata cu aparitia industrializarii oamenii au gasit o multime de alte utilitati pentru acest material.

 

Ce trebuie sa stii despre aur si despre modul in care poate folosit de oameni?

 

  1. Aurul este cel mai maleabil si ductil metal de pe Pamant. Proprietatile sale il fac usor de intins in foi, fara a se rupe. Dintr-un singur singur gram de aur se poate obtine o foaie de 1 metru patrat.Ductilitatea sa permite inclusiv realizarea unor fire foarte subtiri, care sunt folosite atat pentru realizarea de podoabe, cat si pentru realizarea diverselor piese electronice.
  1. Aurul este un metal foarte dens. Greutatea sa este mai mare decat cea a plumbului. Faptul ca bijuteriile din aur nu sunt foarte grele este datorat faptului ca acestea sunt obtinute prin combinatia cu alte metale. Tocmai de aceea exista inele din aur cu diverse nuante, iar costul bijutreriilor poate sa difere in functie de metalele care le compun.
  2. Acest metal nobil este un excelent conducator de electricitate, este un bun conducator de caldura si reflecta foarte bine radiatiile infrarosii. Toate aceste proprietati il fac unul dintre cele mai importante materiale din industria producatoare de aparatura electronica. De asemenea, aceleasi proprietati fac aurul sa fie folosit pentru realizarea costumelor spatiale.
  3. Inca din cele mai vechi timpuri, aurul a fost folosit in aliaje cu alte metale. In Egiptul mileniului III inainte de Hristos, oamenii foloseau aurul in combinatii cu argint, cupru sau platina pentru realizarea de bijuterii, vase si monede. Astazi, gratie usurintei cu care aurul face aliaje, bijuteriile sunt de diverse culori. Exista aur alb, rosu, roz, violet, albastru si chiar negru.
  4. Produsele din aur rezista foarte bine la factorii de mediu, fara a-si pierde stralucirea sau proprietatile. Spre deosebire de alte metale, aurul poate sa stea in numerosi compusi corozivi fara a isi schimba in nicio forma structura.

Este adevarat ca exista substante care il pot oxida, insa sunt foarte putine.

Cele mai citite articole

Istoria intregii omeniri ar fi total diferita fara aur. De-a lungul timpului, acest metal a dat nastere unor adevarate razboaie, a contribuit la dezvoltarea unora dintre cele mai interesante tehnologii si a dat nastere unora dintre cele mai interesante controverse.

Atunci cand Tutankamon a murit, si-a gasit linistea intr-un sicriu realizat din aur pur de 110 kg.

Din pacate, cantitatea de aur de pe Pamant nu este una foarte mare, ceea ce contribuie la valoarea sa. La suprafata pamantului exista 171.3 tone de aur, obtinut de-a lungul a mii de ani prin sapaturi si cautari, iar in interiorul scoartei terestre se crede ca se mai afla 51000 de tone de aur.

Nu vom putea extrage, asadar, aurul pentru foarte mult timp, insa il putem folosi intotdeauna pe cel extras deja, in conditiile in care este extrem de usor de reciclat.

Date fiind toate aceste proprietati, un lucru este cert: daca vrei sa faci o investitie, cea mai buna este cea in aur.

Cele mai citite articole

You may also like