Sarcina este un lucru grozav. Sunt atatea schimbari in tine, ca femeie, in tine, ca om; sunt atatea lucruri noi carora trebuie sa le faci loc in viata ta. Din pacate, printre ele se afla si lucruri mai putin placute, iar primul cu care te vei confrunta sunt greturile de dimineata.
Greturile in timpul sarcinii, numite de regula ‘de dimineata’ pentru ca in majoritatea cazurilor au loc in primele ore ale zilei, sunt declansate de schimbarile hormonale si fizice ce au loc in corpul tau. Insa, desi se numesc ‘de dimineata’, trebuie sa stii ca ele se pot intampla oricand in cursul zilei, intensitatea lor variind – sunt unele femei care au greturi doar in primele luni, altele care au o data sau de doua ori si altele care au greturi pe tot parcursul sarcinii.
Nu exista alt leac pentru greturi in afara de… nastere, insa sunt lucruri pe care poti sa le faci care sa-ti amelioreze cat de cat starea si sa-ti aduca o stare de confort.
Unul din lucrurile cele mai importante este sa mananci. Simptomele sunt mult mai grave atunci cand stomacul e gol, asa ca mananca cateva mese pe zi. Chiar daca te gandesti ca mancarea e ultimul lucru de care ai avea nevoie, trebuie sa te asiguri ca tu si cel mic primiti toate elementele nutritive de care aveti nevoie. Incearca mancaruri cu carbohidrati si bogate in proteine (biscuiti integrali, paine, migdale etc). Evita mancarurile grele sau grase, pentru ca pot inrautati starea de rau.
Un alt lucru pe care trebuie sa il eviti sunt mancarurile iuti, mai ales daca le consumi seara. Ca sa eviti sa ti se faca foame la ore tarzii, tine mereu in geanta sau in sertar ceva de rontait, care sa-ti dea o stare de satietate pe parcursul zilei.
Renunta la 3 mese principale pe zi in favoarea a 4 – 5 mai mici. In timpul sarcinii, copilul care creste si tu aveti nevoie de o nutritie echilibrata, pentru ca el sa se dezvolte cum trebuie si tu sa te simti bine.
Cele mai citite articole
Inainte sa te dai jos din pat dimineata, mananca o gura de banana, cereale integrale sau biscuiti. Greturile de dimineata sunt mai puternice in acest moment al zilei pentru ca stomacul este gol; daca mananci ceva imediat dupa ce te-ai trezit, inainte chiar de a merge la baie, scade riscul greturilor.
Bea cat mai multe apa, mai mult de doi litri pe zi, si incearca sa nu consumi bauturi carbogazoase, pentru ca ele creeaza gaze si, deci, probleme. In plus, e important sa bei multa apa pentru a te hidrata, un lucru esential cand esti insarcinata.
Fereste-te de mancaruri prea aromate, cu mirosuri puternice. E un fapt des intalnit ca mancarurile prea aromate sa faca rau femeilor insarcinate. Ar fi bine sa eviti si alte mirosuri puternice, cum ar fi fumul de tigara, carne prajita, parfumuri mult prea tari, etc. Daca un anume miros te deranjeaza catusi de putin, e bine sa-l eviti pe viitor.
Excesul de saliva care se formeaza in gura in timpul sarcinii poate sa fie si el responsabil de aparitia greturilor de dimineata. Elimina excesul de saliva spalandu-te foarte des pe dinti, mestecand guma si consumand dropsuri. Daca doctorul iti permite, poti lua si medicamente antiacid care sa te ajute.
Atunci cand te simti rau, stai in picioare sau in sezut. Daca te intinzi, nu vei face altceva decat sa intensifici starea de rau. Atunci cand ai greturi, acidul din stomac incearca sa ‘urce’, asa ca daca stai intinsa ii favorizezi ascensiunea. Totusi, daca trebuie neaparat sa te intinzi, ridica-ti putin capul si partea superioasa a trunchiului cu o perna sau doua.
Multe femei insarcinate descopera ca miscarile rapide pot sa le dauneze in aceasta stare. Daca asa simti si tu, incearca sa te misti cat mai incet posibil, pe tot parcursul zilei. Ia-ti pauze lungi, stai la aer curat, mergi incet si nu te grabi, iar daca e nevoie sa pleci din casa, incearca sa eviti aglomeratiile si transportul in comun.
Daca starile tale sunt mult prea deranjate, e bine sa consulti si un medic si sa discuti cu el intreaga ta stare. Nu omite nimic, spune-i cand ai greturi mai puternice – ora cat mai exacta – si daca exista alimente care ti le provoaca.