Home Utile Cum faci un schimb valutar avantajos?

Cum faci un schimb valutar avantajos?

by GetLokal.ro

Obișnuiești să schimbi des bani, dar nu acorzi prea multă atenție tranzacției deoarece consideri că același curs valutar este valabil peste tot? Află că diferența dintre cel mai bun curs de schimb și cel mai puțin avantajos poate fi și de 1%. În cazul unei sume mari de bani, acest lucru poate însemna pierderi semnificative. Fluctuațiile valutelor dau bătăi de cap în special celor care au credite într-o monedă străină și, fără a ține cont de faptul că tranzacția este dezavantajoasă în raport cu alte oferte de pe piață, fac schimbul valutar chiar la banca de unde au luat împrumutul. Surprinzător pentru mulți, chiar există posibilitatea să faci economii dacă verifici cursul la mai multe case de schimb valutar. Iată cum poți să beneficiezi de o cotație cât mai bună:

Mergi și la casele de schimb nebancare

Mulți oameni consideră că instituțiile bancare sunt cele mai sigure pentru a schimba valută. Însă, există și alte moduri de a obține o monedă străină, iar casele de schimb nebancare, cum ar fi amanetul, sunt de încredere și afișează de multe ori cursuri mult mai avantajoase decât băncile. Mai mult, pentru că își doresc să-și fidelizeze clienții care au nevoie să schimbe bani în mod constant, casele de schimb pot oferi chiar o cotație preferențială, în funcție de suma schimbată. Totodată, trebuie să știi că cele mai multe case de schimb valutar nu percep comision, așa că tranzacțiile realizate prin intermediul lor sunt mai bune spre deosebire de băncile comerciale.

Evită zilele cu fluctuații mari

Economia internă, evenimentele de pe scena politică, gradul de îndatorare al țării, nivelul importurilor și al exporturilor, situația la nivel global, politica monetară sau multe alte elemente de acest fel influențează puternic cursul de schimb valutar. Problema principală cu care se confruntă oamenii atunci când au nevoie de valută este lipsa analizei și a trendului pieței. Dacă acorzi atenție direcției în care se poate schimba cursul vei vedea că diferențele nu sunt nesemnificative. În cazul în care nu ești presat de timp, amână tranzacția cu câteva zile, până când se observă o stabilitate la nivel național sau global, iar cotațiile își vor reveni.

Negociază cursul de schimb

De regulă, orice instituție bancară și casă de schimb valutar oferă posibilitatea negocierii cursului de schimb dacă este vorba despre o sumă mai mare de bani. Există bănci care îți pun la dispoziție, pe lângă o cotație preferențială, și un comision mai mic de retragere. Totuși, ia în considerare faptul că pentru a beneficia de cea mai bună ofertă instituțiile te pot condiționa să schimbi o sumă minimă, de exemplu 10.000 sau 15.000 de euro, iar cursul valutar preferențial nu este valabil mai mult de 10-30 de minute, tocmai pentru a nu avea timp să mai compari oferta lor. Încearcă să nu accepți prima propunere, chiar dacă ți se pare atractivă, pentru că în cazul unei sume mari de bani și alte bănci sau case de schimb îți vor putea face o ofertă bună.

Optează pentru tranzacții de schimb valutar online

O variantă câștigătoare pentru un schimb valutar avantajos o reprezintă și tranzacțiile realizate în mediul online. E adevărat, acestea nu sunt la îndemâna oricărei persoane, dar dacă obișnuiești să utilizezi activ internetul, apelează la un astfel de schimb valutar fie prin banca cu care colaborezi folosind online banking, fie prin diferite aplicații special concepute pentru acest lucru. În general, serviciile de schimb valutar online oferă cursuri mult mai avantajoase decât cele ale băncilor.

Piața schimbului valutar reprezintă un univers organic ce își ghidează activitatea după o serie de reguli stricte. Cursul este un indice care variază foarte mult de-a lungul zilei în funcție de ceea ce se întâmplă în plan intern și internațional, de aceea trebuie să-ți conturezi întotdeauna o imagine de ansamblu asupra evoluției cotațiilor. Poate pare dificil de crezut, însă obținerea unui curs avantajos nu reprezintă o corvoadă, mai ales că sunt disponibile diferite metode prin care poți schimba banii.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil