Home Viata sanatoasa Cum recunoastem durerile reumatice la copii?

Cum recunoastem durerile reumatice la copii?

by Dinu Alexandra

Reumatismul este asociat, de cele mai multe ori, cu varsta inaintata. Exista, insa, cazuri in care aceasta afectiune apare si in randul tinerilor, ba chiar, in situatii foarte rare, la copii. Azi vorbim despre reumatismul infantil.

Ce este reumatismul infantil? Reumatismul infantil este o conditie reumatica cronica a articulatiilor a carei cauze este inca necunoscuta si care apare la copiii sub varsta de 16 ani. Un copil poate fi diagnosticat cu reumatism infantil daca a suferit inflamatii ale uneia sau mai multe articulatii timp de cel putin 6 luni.

Reumatismul infantil apare in general in jurul varstei de 8-12 ani.

Simptome

Simptomele bolii difera de la persoana la persoana, dar sunt dependente si de tipul de reumatism infantil de care sufera copilul.

Unii copii dezvolta reumatism infantil doar la nivelul catorva articulatii („reumatism infantil Pauci”), la altii boala nu afecteaza articulatiile, insa se manifesta prin febra puternica si atacul organelor interne („reumatism infantil sistemic”). In stagiile primare simptomele pot fi foarte neclare, copilul pur si simplu neavand forta sa faca fata activitatilor zilnice tipice – joaca sau orice alte activitati fizice. Primul simptom distinctiv al reumatismului infantil poate fi schiopatatul, fara sa fi existat o lovitura sau un accident care sa stea drept cauza.

Cauzele aparitiei bolii

Desi, asa cum spuneam mai sus, nu s-a putut inca stabili daca exista anumiti factori (si care) ce pot declansa aceasta boala, se pare ca, totusi, anumiti copii sunt mai predispusi sa dezvolte o forma sau alta de reumatism infantill.

Se pare, de exemplu, ca exista familii cu un trecut medical mult mai „bogat” decat media in ceea ce priveste aparitia reumatismului. De asemenea, se pare ca, desi nu este cauza, stresul si tensiunea emotionala pot agrava aceasta boala.

Desi este greu de identificat o sursa a bolii, un lucru este sigur: reumatismul infantil nu este contagios – nu a fost identificat niciun virus sau bacterie care sa poata fi legate de aceasta boala.

Cele mai citite articole

You may also like