Home Utile Cum strici electrocasnicele din casă fără să îți dai seama

Cum strici electrocasnicele din casă fără să îți dai seama

by GetLokal.ro

Știm – electrocasnicele sunt o investiție serioasă și bugetul tău o resimte, așa că atunci când le schimbi, te aștepți ca ele să reziste o veșnicie. Te-ai gândit, totuși, că felul în care le tratezi s-ar putea să le influențeze eficiența și durabilitatea? 

Electrocasnicele ne aduc mai mult confort și ordine în viață, fiind, practic, imposibil să trăim fără ele – însă, ca să ne bucurăm de investiția noastră cât mai mult timp, este vital să avem grijă de bunurile noastre. Pe care, fără să vrem și fără să știm, le stricăm – și apoi ne întrebăm „Dar cum s-a întâmplat acest lucru?!”.

Iată care sunt greșelile pe care le facem în „relația” noastră cu electrocasnicele și electricele, indiferent dacă e vorba de un frigider, un compresor aer sau plita aceea în care ai investit mii de lei. 

1.Le poziționezi greșit în spațiu 

„Ce contează unde așez frigiderul? Îl pot pune oriunde, dacă încape”. În realitate, lucrurile nu stau chiar așa. Pentru că am început cu exemplul legat de frigider, știai că: 

  • dacă poziționezi frigiderul pe peretele unde bate cel mai mult lumina, îi scurtezi durata de viață cu ani de zile? Frigiderul trebuie amplasat doar pe cel mai răcoros perete din cameră, unde nu este în contactul direct cu razele solare. 

Amplasarea contează pentru toate electrocasnicele pe care le ai în casă – să luăm încă un exemplu: aragazul. Pare o idee bună să îl amplasezi lângă geam, pentru că vei avea parte de răcoare când gătești. În realitate, atunci când fereastra va fi deschisă, vântul va stinge flacăra de nenumărate ori. Iar, în timp, asta nu face decât să extra-uzeze aragazul și să îi scurteze durata de viață. 

2. „Nu am nevoie de instrucțiuni” 

Ți-ai cumpărat o o centrala termica nouă, ai montat-o și o pui în funcțiune – bineînțeles, fără să deschizi manualul de instrucțiuni, pentru că ai mai avut o centrală în trecut, și probabil funcționează similar. Nimic mai greșit – utilizăm greșit electrocasnicele pe care le avem pentru că „nu avem nevoie de instrucțiuni” – și, din păcate, asta poate duce la accidente grave. 

Iar instrucțiunile nu sunt identice pentru două produse de pe piață – chiar dacă ești familiar cu felul în care funcționează mașina de spălat actuală, când o schimbi va trebui obligatoriu să citești instrucțiunile pentru cea nouă – unele mașini de spălat cer un ciclu de curățare după instalare, altele nu. 

Unele au nevoie să meargă în gol pentru 10 minute, altele deloc. Să citim instrucțiunile ne ia câteva minute – însă să schimbăm electrocasnicele stricate timpuriu din neatenție ne poate costa mult prea mult. 

3. Electrocasnicele nu au nevoie de curățare decât foarte rar

Nimic mai fals – faptul că uităm, neglijăm sau amânăm prea mult curățarea electrocasnicelor noastre le scurtează durata de viață cu ani de zile. De câte ori nu ai spus „nu curăț acum frigiderul / aspiratorul / cuptorul, nu sunt deloc murdare”? 

În realitate, electrocasnicele nu trebuie să fie „murdare” pentru a le curăța. Noi nu ne spălăm pe față doar atunci când suntem vizibili murdari – cu electrocasnicele noastre de ce am face asta? 

Frigiderele și mașinile de spălat se strică cel mai adesea din cauza igienizării greșite sau lipsă – iar aici ne întoarcem către punctul anterior. În cartea de instrucțiuni a electrocasnicelor noastre se specifică, obligatoriu, și felul în care trebuie acestea curățate și intervalul de timp la care trebuie să facem asta. 

Dăm adeseori vina pe produsele noastre pentru că se strică: „frigiderul nu a fost suficient de bun” – de fapt, oricât de bun ar fi un produs, se va strica dacă nu avem grijă în mod corespunzător de el. 

De la poziționare și până la igienizare, felul în care tratăm electrocasnicele rezultă în durata lor de viață mai mult sau mai puțin crescută. Deci, acțiunile noastre din prezent influențează felul în care vor funcționa – sau, dacă vor funcționa – electrocasnicele noastre în următorii ani.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like