Home Servicii De ce ai nevoie de o evaluare imobiliara?

De ce ai nevoie de o evaluare imobiliara?

by Dinu Alexandra

Evaluarea locuintei inaintea unei tranzactii imobiliare ramane un obicei sanatos impus de banci mai ales in acordarea unui credit in cadrul programului Prima Casa. Acest lucru este insa valabil pentru orice credit ipotecar. O estimare corecta a valorii locuintei, bazata pe raportul unui expert, ii ofera proprietarului posibilitatea sa ceara un pret fundamentat. De asemenea, poate negocia mai aproape de realitate pretul unei chirii sau valoarea unei garantii imobiliare.

In timpul procesului de obtinere a unui imprumut ipotecar, multi proprietari de locuinte primesc un raport de evaluare la domiciliu, dar nu stiu exact ce determina valoarea proprietatii lor. Procesul de evaluare a potentialei valori a unei case poate fi complicat, depinzand de o multime de factori.

Ce este valoarea unei locuinte?

Valoarea unei locuinte este valoarea actuala estimata a acesteia, plus beneficiile viitoare care ar proveni din detinerea proprietatii. Aceste beneficii sunt obtinute pe o perioada lunga de timp, uneori pe intreaga durata a imprumutului. Aceasta inseamna ca valoarea este influentata de reglementarile guvernamentale, tendintele economice si alti factori sociali care influenteaza piata imobiliara.

Valoarea imobilului nu este echivalenta cu costul lui; acesta din urma se refera la cheltuieli cum ar fi materialele si forta de munca folosite pentru a construi casa. O casa ale caror costuri de constructie s-au ridicat la 100.000 de euro ar putea avea o valoare mai mare daca este amplasata langa o scoala importanta, de exemplu, si ar putea avea o valoare semnificativ mai mica daca exista o problema majora in ceea ce priveste fundatia ei.

Calcularea valorii exacte difera de potentiali factori cum ar fi costul casei si proprietatii, localizarea acesteia, aprecierea estimata a valorii terenului, implicatiile viitoare de investitii si vechimea casei.

Pentru o ipoteca, veti obtine o evaluare credit ipotecar care determina valoarea de piata, adica pretul la care casa este cel mai probabil sa fie vanda astazi. Situatia juridica este, de asemenea, foarte importanta pentru un raport de evaluare.

Astfel, in cazul unei vanzari, proprietarul trebuie sa puna la dispozitia evaluatorului actele de proprietate, documentatia cadastrala, cartea tehnica a constructiei si certificatul energetic.

Faptul ca un evaluator a consultat deja actele proprietatii, chiar daca nu are experienta unui notar, ofera o anumita siguranta clientului interesat sa cumpere.

Aspectul locuintei este un alt element notabil. Aceasta trebuie sa fie igienizata, iar investitii precum izolarea termica sau inlocuirea finisajelor invechite pot cantari in stabilirea pretului.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like