Home Stiri locale Gura Leului – plantare, îngrijire și utilizări. Cum poți aduce un plus de culoare grădinii tale?

Gura Leului – plantare, îngrijire și utilizări. Cum poți aduce un plus de culoare grădinii tale?

by GetLokal.ro

Floarea de Gura Leului, cunoscută și sub denumirea latină Antirrhinum majus, este o plantă minunată și impresionantă ce atrage atenția prin frumusețea sa unică. Este o plantă erbacee perenă, aparținând familiei Scrophulariaceae, care se remarcă prin inflorescențele sale în formă de gură de leu. Aceste flori spectaculoase și distincte sunt considerate unele dintre cele mai decorative plante pentru grădină, fiind cultivate și apreciate în întreaga lume. Originea sa se găsește în regiunile mediteraneene, însă Gura Leului s-a răspândit rapid și s-a adaptat cu succes în diverse climaturi. Datorită culorilor vibrante, formei inconfundabile și parfumului lor subtil, gurile de leu au devenit o prezență îndrăgită în grădini, buchete de flori și aranjamente florale, aducând o notă de eleganță și farmec în peisajul floral.

Gura Leului – informații generale

Gura Leului (Antirrhinum majus) este o plantă erbacee perenă originară din regiunile mediteraneene, dar răspândită în prezent în întreaga lume. Iată câteva informații generale despre această floare impresionantă:

 • Descriere: Gura Leului este o plantă înaltă, ajungând la înălțimi cuprinse între 30 și 120 de centimetri. Are tulpini drepte și frunze lanceolate, verde închis, dispuse opus una față de alta.
 • Inflorescență: Ceea ce face ca Gura Leului să fie atât de recunoscută și apreciată sunt inflorescențele sale distinctive. Florile sunt în formă de gură de leu, cu buzele inferioare mai largi și deschise, iar cele superioare mai înguste și arcuite într-un mod asemănător cu botul unui leu.
 • Culori și varietăți: Gura Leului este disponibilă într-o gamă largă de culori, inclusiv roz, roșu, galben, alb, mov și multe altele. Există numeroase varietăți și hibrizi, iar selecția culorilor și combinațiilor este foarte diversă.
 • Perioada de înflorire: În funcție de specie și de condițiile de creștere, Gura Leului înflorește de obicei în perioada de la mijlocul verii până la începutul toamnei, aducând o explozie de culori în grădină.
 • Cerințe de creștere: Gura Leului preferă un sol bine drenat și fertil, expunerea la soare sau semiumbră și o udare regulată. Este o plantă rezistentă, care se adaptează ușor la diverse climaturi, dar prosperă cel mai bine în regiunile cu veri calde.
 • Utilizări: Datorită aspectului lor atrăgător, Gura Leului este adesea folosită în grădini ornamentale, borduri și aranjamente florale. Florile sunt și o sursă de hrană pentru albine și alte insecte polenizatoare.
 • Îngrijire și înmulțire: Gura Leului necesită puțină întreținere. Pentru a promova o înflorire abundentă, este recomandat să tăiați florile ofilite și să mențineți solul umed în timpul perioadelor secetoase. Se poate înmulți prin semințe sau prin butași.

Gura Leului este o floare fermecătoare și ușor de cultivat, care adaugă o notă de eleganță și strălucire grădinii sau aranjamentelor florale.

Cum se plantează Gura Leului?

Cum se plantează Gura Leului?

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-ai-image/colorful-flower-arrangements-add-beauty-freshness-generated-by-ai_41374722.htm#query=flower%20gardening&position=0&from_view=search&track=ais_ai_generated 

Gura Leului poate fi plantată în grădină sau în ghivece, iar procesul de plantare este destul de simplu, respectând următorii pași:

 • Alegerea locației potrivite: Gura Leului preferă un loc însorit sau semiumbros și un sol bine drenat. Asigurați-vă că zona aleasă are suficient spațiu pentru creșterea și înălțimea plantei.
 • Pregătirea solului: Solul trebuie să fie bine afânat și să conțină materie organică pentru a asigura o drenare bună și un mediu fertil pentru plantație. Puteți adăuga compost sau îngrășământ organic în sol înainte de plantare.
 • Înlocuirea plantelor sau semințe: Există două opțiuni principale pentru a planta Gura Leului: prin plante deja înrădăcinate (tăvălugite în ghivece) sau prin semințe. Dacă alegeți să plantați semințe, acestea pot fi însămânțate direct în sol sau înălțate înăuntru în ghivece înainte de a fi transplantate în grădină.
 • Plantarea plantei: Dacă utilizați plante deja înrădăcinate, faceți o gaură în sol suficient de mare pentru rădăcini și plasați planta în centrul găurii. Asigurați-vă că nivelul solului din ghiveci coincide cu nivelul solului din grădină. Acoperiți cu sol și compactați ușor în jurul plantei.
 • Plantarea semințelor: Dacă plantați prin semințe, îngropați semințele la o adâncime de aproximativ 1-2 centimetri în sol și acoperiți-le cu un strat subțire de sol. Asigurați-vă că păstrați solul umed în timpul germinării.
 • Udarea și întreținerea: Udarea regulată este importantă în primele săptămâni de la plantare pentru a promova înrădăcinarea și creșterea sănătoasă. Asigurați-vă că planta primește suficientă apă, dar evitați udarea excesivă, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor. Înălțimea plantei poate necesita suport, mai ales în zone cu vânt puternic.
 • Îngrășământ și tăiere: Puteți aplica îngrășământ echilibrat pentru plante cu flori o dată pe lună pentru a susține o înflorire abundentă. Tăierea florilor ofilite încurajează apariția de noi flori și menține planta îngrijită și sănătoasă.

Cum se plantează Gura Leului în ghiveci?

Iată pașii de bază pentru a cultiva Gura Leului în ghiveci:

 • Alegerea ghiveciului potrivit: Alege un ghiveci de dimensiuni adecvate, cu găuri de drenaj în partea de jos pentru a asigura o drenare bună a excesului de apă.
 • Pregătirea solului: Utilizează un amestec de sol bogat în substanțe nutritive și bine drenat. Poți folosi un amestec de sol universal disponibil în comerț sau poți prepara propriul amestec combinând pământ de grădină, turbă și nisip în proporții egale.
 • Semănatul sau plantarea plantei: Poți alege să plantezi semințele Gura Leului direct în ghiveci sau să cumperi plante tinere deja înrădăcinate. Dacă plantezi semințele, urmează instrucțiunile de pe pachetul semințelor pentru adâncimea de semănat și distanța între semințe. Dacă plantezi plante tinere, asigură-te că le plasezi în centrul ghiveciului, astfel încât rădăcinile să aibă suficient spațiu pentru a se dezvolta.
 • Udarea: Udă solul în mod regulat, menținându-l ușor umed, dar evitând excesul de apă. Asigură-te că ghiveciul are găuri de drenaj pentru a preveni acumularea apei în exces, care poate cauza putrezirea rădăcinilor.
 • Expunerea la lumină: Plasează ghiveciul într-un loc cu expunere la soare direct sau semiumbră. Gura Leului are nevoie de cel puțin 6-8 ore de lumină zilnică pentru a se dezvolta în mod corespunzător.
 • Îngrășământul: Odată pe lună, poți aplica un îngrășământ lichid echilibrat, specific pentru plante cu flori, pentru a susține creșterea și înflorirea plantei. Urmează instrucțiunile de pe ambalaj pentru dozajul corect.
 • Tăierea florilor ofilite: Îndepărtează regulat florile ofilite pentru a încuraja apariția de noi flori și pentru a menține aspectul îngrijit al plantei.
 • Replantarea și divizarea: Dacă planta devine prea mare sau începe să se aglomereze în ghiveci, poți replanta Gura Leului într-un ghiveci mai mare sau poți diviza plantele mature în mai multe ghivece separate pentru a le propaga.

Gura Leului – îngrijire

Gura Leului - îngrijire

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-ai-image/fresh-blossoms-potted-plant-vase-generated-by-ai_42190885.htm#query=flower%20gardening&position=6&from_view=search&track=ais_ai_generated 

Îngrijirea corespunzătoare a Gura Leului este crucială pentru a asigura o creștere sănătoasă și o înflorire abundentă. Urmează pașii pentru a avea grijă corespunzător de florile tale:

 • Udarea: Gura Leului preferă un sol umed, dar bine drenat. Udarea regulată este esențială, mai ales în perioadele secetoase. Asigurați-vă că solul rămâne umed, dar evitați excesul de apă, deoarece acesta poate duce la putrezirea rădăcinilor. Udarea prin picurare sau direct la nivelul solului este preferabilă pentru a evita udarea frunzelor și florilor.
 • Lumina și expunerea la soare: Gura Leului preferă o expunere la soare sau semiumbră. Planta are nevoie de cel puțin 6-8 ore de lumină directă pe zi pentru a se dezvolta în mod corespunzător. Asigurați-vă că planta primește suficientă lumină solară pentru a promova înflorirea și pentru a preveni întinderea excesivă.
 • Îngrășământul: Aplicarea unui îngrășământ echilibrat în timpul perioadei de creștere activă poate ajuta la stimularea înfloririi și la o creștere sănătoasă. Utilizați un îngrășământ cu conținut ridicat de fosfor, care susține formarea mugurilor și dezvoltarea florilor. Urmați instrucțiunile de pe ambalaj pentru dozare și frecvență.
 • Tăierea florilor ofilite: Pentru a menține planta înflorească și pentru a încuraja apariția de noi flori, este important să tăiați regulat florile ofilite. Tăierea se face la baza tulpinii, pentru a încuraja creșterea unor noi ramuri laterale și a noilor flori. Aceasta ajută, de asemenea, la menținerea unei aspecte îngrijite și a plantei în formă.
 • Protecție împotriva dăunătorilor și bolilor: Monitorizați Gura Leului pentru dăunători, cum ar fi afidele sau gândacii. Utilizați metode de control ecologice, cum ar fi spălarea frunzelor cu apă sau utilizarea unui săpun insecticid natural pentru a elimina dăunătorii. În cazul bolilor, cum ar fi putregaiul cenușiu, asigurați-vă că planta are o bună circulație a aerului și evitați umezirea excesivă a frunzelor.
 • Susținere: Înălțimea plantei Gura Leului poate necesita susținere, mai ales în zone cu vânt puternic. Utilizați tije de suport sau grilaje pentru a preveni ruperea tulpinilor și pentru a menține plantele în poziție verticală.

Gura Leului – utilizări

Cele mai citite articole

Gura Leului (Antirrhinum majus) este o floare versatilă și frumoasă, care are o serie de utilizări în grădini, aranjamente florale și peisagistică. Iată câteva dintre utilizările comune ale Gura Leului:

 • Grădini ornamentale: Gura Leului este adesea cultivată în grădini ca o plantă ornamentală, datorită florilor sale spectaculoase și culorilor vibrante. Aceasta adaugă un efect vizual impresionant în grădini, borduri și mixuri de flori.
 • Buchete de flori și aranjamente florale: Florile de Gura Leului sunt foarte apreciate în aranjamente florale, datorită formei lor distincte și culorilor variate. Acestea adaugă textură și un aspect elegant buchetelor de flori și aranjamentelor florale.
 • Floare de tufă: Gura Leului este deseori folosită în peisagistică pentru a crea tufe florale înalte și impresionante. Acestea pot fi plantate în grupuri sau în rânduri pentru a oferi o notă verticală și un punct focal atrăgător în peisaj.
 • Polenizare și atractivitate pentru insecte: Florile de Gura Leului sunt atrăgătoare pentru albine, fluturi și alte insecte polenizatoare. Plantele pot ajuta la promovarea polenizării și pot sprijini biodiversitatea în grădină.
 • Floare de ghiveci și plante de interior: GuraLeului poate fi cultivată cu succes în ghivece și pot fi aduse în interior pentru a adăuga o notă de culoare și frumusețe în case și birouri. Acestea pot fi folosite și pentru decorarea teraselor sau balconelor.
 • Semințe și colectare de semințe: Gura Leului produce semințe în cantități abundente, care pot fi colectate și replantate pentru a cultiva noi plante. Acest lucru poate fi util pentru grădinarii pasionați care doresc să-și înmulțească propriile plante.
 • Plante perene: Deși Gura Leului este adesea cultivată ca o plantă anuală, există și varietăți perene care pot fi plantate în grădini și vor reveni an de an cu flori frumoase.

Gura Leului – boli și dăunători

Gura Leului - boli și dăunători

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-ai-image/young-adults-smiling-colorful-garden-generated-by-ai_41365630.htm#query=flower%20gardening&position=5&from_view=search&track=ais_ai_generated 

Gura Leului (Antirrhinum majus) poate fi afectată de anumite boli și dăunători. Iată câteva dintre cele mai comune probleme cu care se pot confrunta plantele Gura Leului și cum să le gestionați:

Boli:

 • Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea): Această boală fungică poate provoca putrezirea frunzelor, tulpinilor și florilor. Evitați udarea excesivă și asigurați o bună circulație a aerului în jurul plantelor. Dacă este necesar, aplicați un fungicid adecvat conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
 • Focul bacterian (Erwinia amylovora): Această boală bacteriană poate cauza necroza țesuturilor, în special pe tulpini și flori. Îndepărtați și distrugeți plantele afectate pentru a preveni răspândirea infecției. Dezinfectați ustensilele de grădină folosite și evitați udarea excesivă a plantelor.
 • Rugina (Puccinia antirrhini): Rugina este o boală fungică care poate cauza apariția de pete ruginii pe frunze și tulpini. Îndepărtați și distrugeți frunzele afectate pentru a preveni răspândirea bolii. Aplicați un fungicid specific în funcție de recomandările producătorului.

Dăunători:

 • Afide: Acești mici insecte se hrănesc cu sucul plantelor și pot provoca deformări ale frunzelor și răspândirea unor boli. Spălați plantele cu apă pentru a îndepărta afidele sau utilizați un insecticid natural pe bază de săpun.
 • Gândaci și muste: Gândacii și mustele pot hrăni plantele și pot provoca daune semnificative. Utilizați capcane de insecte sau aplicați un insecticid adecvat pentru a controla populația acestor dăunători.
 • Melci: Aceste moluște pot mânca frunzele și tulpinile plantelor Gura Leului. Folosiți metode de control fizice, cum ar fi capcane sau bariere pentru a împiedica accesul lor la plante.

Gura Leului – curiozități

 • Numele său: Numele său comun, „Gura Leului”, provine de la forma caracteristică a florilor, care seamănă cu o gură deschisă, iar buzele inferioare mai late aduc aminte de botul unui leu.
 • Simbolismul numelui: Numele său științific, „Antirrhinum”, derivă din cuvântul grecesc „anti” (în opoziție) și „rhin” (nas), sugerând că floarea ar putea „închide” nasul cu buzele sale, deși acest lucru nu este adevărat.
 • Varietate de culori: Gura Leului este disponibilă într-o gamă variată de culori, inclusiv roz, roșu, galben, alb, mov, portocaliu și multe altele. Această diversitate de culori a făcut din Gura Leului o alegere populară pentru grădini și aranjamente florale.
 • Atracție pentru polenizatori: Florile Gura Leului atrag albine, fluturi și alte insecte polenizatoare, care le vizitează pentru a colecta nectarul și polenul. Prin urmare, plantele Gura Leului pot juca un rol important în sprijinirea biodiversității și polenizării în grădini.
 • Plante anuale sau perene: Majoritatea soiurilor Gura Leului sunt cultivate ca plante anuale, ceea ce înseamnă că trebuie replantate în fiecare an. Cu toate acestea, există și varietăți perene care pot reveni în grădini an de an, oferind flori frumoase.
 • Originea mediteraneană: Gura Leului este originară din regiunile mediteraneene, dar s-a răspândit în prezent în întreaga lume, datorită frumuseții sale și adaptabilității la diferite condiții climatice.
 • Înmulțire prin semințe: Gura Leului poate fi înmulțită cu ușurință prin semințe. Semințele se pot recolta de la plante mature și pot fi replantate pentru a cultiva noi plante. Acest lucru permite grădinarilor să-și înmulțească propriile soiuri preferate.

Cum se combină Gura Leului cu alte flori, în aranjamente?

Cum se combină Gura Leului cu alte flori, în aranjamente?

Sursa foto: https://www.freepik.com/free-ai-image/multi-colored-bouquet-fresh-flowers-wood-generated-by-ai_42574735.htm#query=flower%20buchets&position=1&from_view=search&track=ais_ai_generated 

Gura Leului poate fi combinată cu diverse alte flori pentru a crea aranjamente florale frumoase și grădini încântătoare. Iată câteva idei de combinații:

 • Mix de flori de vară: Gura Leului se combină de minune cu alte flori de vară colorate și pline de viață, cum ar fi trandafiri, petunii, dalii, rudbeckia, margarete și salvia. Această combinație aduce o explozie de culori în grădină și în aranjamentele florale.
 • Grădină clasică: Pentru o grădină cu un aspect elegant și clasic, poți combina Gura Leului cu flori tradiționale precum bujori, lalele, crini și zambile. Aceasta creează o compoziție rafinată și plină de farmec.
 • Grădină cottage: Gura Leului se potrivește de minune într-o grădină de tip cottage, alături de flori precum trandafiri, lavandă, iris, Gura Leului și floarea-soarelui. Aceasta aduce o atmosferă romantică și rustică în peisaj.
 • Aranjamente cu flori înalte: Datorită înălțimii sale, Gura Leului poate fi folosită ca floare de fundal în aranjamentele cu flori înalte. Poți combina Gura Leului cu floarea-soarelui, verbene, delphinium sau cosmea pentru a crea un impact vizual puternic și dinamic.
 • Grădină de flori albe: Pentru un aspect elegant și calm, combina Gura Leului albă cu alte flori albe, cum ar fi crizanteme, gura-leului albă, floarea-pasiunii albă sau salvie albă. Aceasta creează o grădină ușoră și liniștitoare.
 • Grădină de flori în tonuri de roz: Gura Leului roz poate fi combinate cu alte flori roz precum petunii, gerbera, veronica sau trandafiri pentru a crea o grădină feminină și plină de farmec.

Concluzii

Gura Leului (Antirrhinum majus) este o floare impresionantă și încântătoare, care adaugă un farmec distinctiv și o frumusețe uimitoare în grădini, aranjamente florale și peisaje. Cu inflorescențele sale în formă de gură de leu și culorile sale vibrante, Gura Leului este o prezență remarcabilă și adesea apreciată în lumea florală. Capacitatea sa de a se combina armonios cu alte flori și de a aduce o notă de eleganță în diverse compoziții o face o alegere populară printre grădinari și iubitorii de flori. Cultivarea și îngrijirea Gura Leului pot fi ușor de realizat, iar rezultatele sunt cu siguranță remarcabile. Această floare fermecătoare este cu siguranță o adiție frumoasă și atrăgătoare în peisajul floral, aducând bucurie și inspirație în inimile celor care o apreciază.

Cele mai citite articole

You may also like