Home Fashion Puncte albe pe unghii – Tratament pentru Leuconichia

Puncte albe pe unghii – Tratament pentru Leuconichia

by GetLokal.ro
puncte albe pe unghii

Leuconichia este o afectiune ce vizeaza unghiile, in special pe cele de la maini. Semnele concrete sunt reprezentate de niste pete albe, denumite si “cuie albe” sau “pete de lapte”. Leuconichia este un cuvant ce vine din limba greaca de la “leuko” – alb si “onix” – cui. Unghiile pot avea aceste pete albe sau pot deveni albe pe jumatate sau cu totul.

Leziuni minore la baza unghiei

Desi de-a lungul timpului am fost obisnuiti sa credem ca orice pete albe de pe unghii reprezinta un semn ce indica o lipsa de calciu, realitatea este diferita. In cele mai multe cazuri aceste “pete de lapte” se formeaza dupa ce unghia a suferit una sau mai multe leziuni minore in zona de la baza, de unde creste unghia. Dupa ce s-a produs o lovitura in acea zona si dupa ce unghia creste, se poate vedea aparitia acestor leziuni albe pe unghii. Totusi alimentatia poate avea un rol important in mentinerea sanatatii unghiilor. Aceste pete albe mai apar cand corpul nu se bucura de suficienti nutrienti si in special de zinc. Leuconichia, insa, se poate si mosteni.

Cele mai citite articole

Boli ce afecteaza unghiile

Exista, insa, si alte motive care pot duce la aparitia acestor pete albe pe unghii. Sunt anumite afectiuni care influenteaza sanatatea unghiilor si pot duce la aparitia de puncte albe. Astfel, putem vorbi despre hipoalbuminemie, de boli hepatice cronice, insuficienta renala, boli de inima, TBC, diabet, artrita, malnutritie, stres. Uneori e posibil ca petele albe sa apara si din cauza unor infectii bacteriene care afecteaza unghia sau din cauza chimioterapiei. De asemenea, daca folosesti tot timpul lac de unghii, fara sa mai lasi unghiile sa “respire” liber, e posibil sa iti apara astfel de pete albe.

Tratament

Nu exista un tratament concret care sa poata fi recomandat, insa leuconichia nu este o afectiune care sa te ingrijoreze prea tare daca nu ai alte probleme de sanatate. Adica, daca doar te-ai lovit la una din unghii atunci nu poti decat sa astepti sa creasca si asa sa scapi la un moment dat de pata alba. Ce mai poti face este sa ai o alimentatie bogata in minerale si vitamine, mai ales zinc. Insa, daca exista si alte afectiuni, atunci e necesar sa urmezi sfatul medicului. Mai intai se va trata boala ce sta la baza aparitiei petelor albe (de exemplu: ciroza, pneumonie, ulcer, TBC, etc) si dupa aceea se va vedea ce masuri se pot lua si pentru acestea.

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil