Home Viata sanatoasa Top 5 cauze asociate starilor de anxietate

Top 5 cauze asociate starilor de anxietate

by Dinu Alexandra

Anxietatea poate fi definita drept o afectiune generata sentimentele de neliniste si de teama chiar si in situatiile in care, in mod normal, aceste manifestari nu sunt justificate. Anxietatea poate afecta toate laturile vietii, facandu-si simtita prezenta in interactiunile cu ceilalti, precum si in ceea ce priveste stima de sine a unei persoane. Tulburarile de anxietate pot avea multiple cauze, dintre care cele mai comune 5 dintre ele sunt:

Dezechilibrele hormonale

Dezechilibrele hormonale sunt cele mai frecvente cauze ale anxietatii. Problemele sistemului endocrin sau ale glandelor reproducatoare pot genera disfunctii hormonale grave. Pancreasul, tiroida sau ovarele sunt acele organe la nivelul carora se pot inregistra dereglari cauzatoare de tulburari de anxietate. Acestea pot fi tratate prin tratament medicamentos, la recomandarile medicului. In ceea ce priveste malfunciile sistemului reproducator, se poate apela si la alte remedii, cum ar fi masajul erotic.

Traumele si socurile

Traumele si socurile se numara si ele pe lista cauzelor asociate anxietatii. Tulburarea de stres post-traumatic desemneaza expunerea pacientului la un soc emotional puternic. Frica sau senzatia de neputinta sunt parghiile care actioneaza declansarea starilor de anxietate care se manifesta constant. Astfel, evenimente marcante precum accidentele rutiere, abuzurile sexuale si violentele verbale si fizice, dezastrele naturale, pierederea unor persoane dragi si multe altele creaza baza de actiune a anxietatii.

Efectele adverse ale unor medicamente

Starile de anxietate apar frecvent si ca efect postmedicamentos. Consultand prospectele unor medicamente precum anticonceptionalele, somniferele sau pilulele de slabit, putem afla ca manifestarile anxioase pot sa apara ca efecte adverse ale acestor medicamente. Din acest motiv, medicii recomanda administrarea responsabila, doar cu prescriptie, a acestor categorii de tratamente medicamentoase.

Predispozitia genetica

Surprinzator sau nu, anxietatea este o tulburare emotionala care se poate mosteni. Factorul ereditar este, deci, foarte important in stabilirea unui diagnostic in ceea ce priveste aceasta afectiune. Potrivit cercetatorilor, atunci cand anxietatea apare inainte de varsta de 20 de ani, este posibil sa vorbim despre o cauza genetica. Aceiasi cauza ar putea fi responsabila si in cazul copiilor mai mici de 8 ani care manifesta atacuri de panica. Factorul genetic aduce un aport de pana la 40% in stabilirea unui diagnostic clar legat de anxietate precum si de bolile asociate acesteia.

Boli sau conditii medicale

Anxietatea este generata sau agravata si de afectiuni sau conditii medicale precum: depresia, , schizofrenie, nevroze, confuzii metale sau chiar si de simple stari de oboseala. De asemenea, tulburarile de anxietate pot fi urmarea unor afectiuni la provocate de chimia creierului. Astfel, putem afirma ca anxietatea apare din neintelegerea corecta a realitatii. Bolile cardiace precum si hiper sau hipotensiunea sunt alte doua probleme de sanatate care pot cauza aparitia simptomelor anxioase.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like