Home Utile TOP 5 piese auto care se defectează vara

TOP 5 piese auto care se defectează vara

by Dinu Alexandra

Gradul de uzura a pieselor unei maşini depinde de numărul de kilometri parcurşi, de stilul de condus, de condiţiile meteorologice şi de drum. Pentru mulţi români, sezonul cald este perioada în care parcurg cei mai mulţi kilometri, deoarece aleg să plece în vacanţă cu maşina personală. Acesta este motivul pentru care revizia de vară a maşinii este foarte importantă pentru călătorii cu adevărat plăcute. În cele ce urmează îţi prezentăm câteva dintre componentele auto care merită mai multă atenţie în sezonul cald.

Sistemul de frânare

Temperaturile ridicate din timpul verii afectează sistemul de frânare atât direct, cât şi indirect. Indirect, prin influenţarea condiţiilor de drum: pe caniculă, la nivelul asfaltului temperatura depăşeşte 50 de grade Celsius, fapt ce provoacă modificări ale suprafeţei de rulare. De asemenea, ploile torenţiale de vară schimbă radical distanţa de frânare a unei maşini. Aşadar, atât căldura, cât şi ploile, pun multă presiune pe roţile maşinii, care nu mai frânează în aceleaşi condiţii. Componentele sistemului de frânare sunt suprasolicitate pe timp de vară, astfel că necesită o atenţie deosebită. Întrucât de buna lor funcţionare depinde atât siguranţa ta, cât şi a pasagerilor şi a celorlalţi participanţi la trafic, este important să verifici plăcuţele, discurile şi lichidul de frână înainte de a porni la drum. Dacă mecanicul îţi recomandă să le înlocuieşti, găseşti discuri de frână la Autohut pentru orice model de maşină.

Anvelopele

Anvelopele sunt piesele maşinii care asigură permanent contactul cu suprafaţa de rulare. Manevrele de frână, viraj şi schimbare a direcţiei de mers depind de starea cauciucurilor. În primul rând, acestea trebuie să fie de sezon. Deşi nu rişti să primeşti amendă dacă foloseşti anvelope de iarnă pe timp de vară, ţine cont că acestea se uzează mult mai uşor la temperaturi ridicate. Verifică-le personal sau în condiţii specializate gradul de uzură, echilibrează-le şi porneşte la drum în condiţii de siguranţă. De asemenea, asigură-te că roţile au permanent presiunea necesară.

Climatizarea

Orice temperatură de peste 30 de grade în atmosferă este resimţită la valori mult mai mari în interiorul maşinii. Dacă sistemul de climatizare nu funcţionează, ambianţa din habitaclu devine insuportabilă şi chiar periculoasă pentru corpul uman, în special pentru copii şi bătrâni. Verificarea instalaţiei de aer condiţionat sau climă trebuie să fie în capul listei la revizia de vară. Ventilatoarele, filtrele, furtunele, compresorul şi rezervorul de freon trebuie să fie în bună stare de funcţionare ca să poţi coborî temperatura din interiorul maşinii la valori acceptabile. Tot ca măsură de precauţie pentru sănătate, solicită şi o igienizare a instalaţiei, pentru a elimina bacteriile şi a împrospăta atmosfera din maşină.

Componentele electrice

Pe timp de vară, componentele electrice ale maşinii sunt mult mai solicitate din cauza funcţionării concomitente a numeroşi consumatori. Instalaţia de climatizare, sistemul audio, navigaţia sau telefonul inteligent alimentat de la brichetă şi luminile de drum sunt doar câteva exemple de consumatori puşi în funcţiune pe distanţe mari. Verifică buna funcţionare a instalaţiei electrice înainte de a porni la drum, pentru a nu risca un scurtcircuit.

Acumulatorul

Presiunea amintită pusă de componentele de mai sus este preluată de bateria maşinii. Acumulatoarele auto îmbătrânite cedează în condiţii de temperaturi extreme, indiferent că este ger sau caniculă. Înainte de plecarea în concediu, verifică într-un mediu specializat dacă randamentul bateriei maşinii tale este în parametri optimi sau trebuie să o înlocuieşti.

Riscul întâmpinării unor probleme sau defecţiuni la mare distanţă de casă, poate chiar în altă ţară, implică cheltuieli suplimentare şi stres, în condiţiile în care concediul trebuie să fie perioada de încărcare a bateriilor după un an de muncă. Din acest punct de vedere, condiţiile meteorologice pot influenţa starea drumurilor şi a maşinilor, suprasolicitând sau grăbind uzura anumitor piese.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like