Home Viata sanatoasa 4 lucruri importante pe care trebuie sa le cunosti despre anxietate

4 lucruri importante pe care trebuie sa le cunosti despre anxietate

by GetLokal.ro

4 lucruri importante pe care trebuie sa le cunosti despre anxietate

Anxietatea este una dintre bolile secolului al XXI-lea, pe care, din pacate, foarte multi oameni o ignora, punand simptomele pe seama oboselii si a tuturor lucrurilor pe care le au de facut in viata de zi cu zi. Aceasta este o greseala imensa, pentru ca, netratata la timp, boala poate afecta parcursul vietii adolescentilor si adultilor in mod iremediabil, atunci cand situatia devine mai grava. In randurile de mai jos, pacientii pot citi principalele 5 lucruri pe care trebuie sa le cunoasca despre starile anxioase, astfel incat sa poata lua masuri din timp.

Definitia bolii

Potrivit medicilor de specialitate, starile de anxietate se definesc prin ingrijorari excesive, lipsa increderii in sine, precum si incapacitate de concentrare. Statisticile arata ca boala psihica apare la circa 5% – 9% din populatie, femeile fiind mult mai predispuse la dezvoltarea anxietatii decat barbatii. Se poate intampla inclusiv ca adolescentii sa sufere de stari anxioase, indeosebi in perioada in care inca isi cauta drumul in viata.

Cum se manifesta?

Din foarte multe puncte de vedere, starile anxioase sunt comparabile cu sentimentul de frica. Practic, organismul pacientilor reactioneaza in caz de pericol, insa atunci cand vine vorba despre anxietate, adolescentii si adultii reactioneaza chiar si la pericole care nu exista, de fapt, si care sunt produse de imaginatie, in urma unor supuneri constante la stres si la situatii dificile.

Cele mai citite articole

Printre semnele care pot indica aparitia anxietatii se numara urmatoarele: pleoape superioare mult mai ridicate decat de obicei, gura intredeschisa chiar si atunci cand persoanele in cauza nu urmeaza sa spuna ceva, buze trase orizontal, sprancene ridicate ori impreunate. Mai mult, cei care sufera de anxietate pot izbucni brusc in plans, fara a avea un motiv anume, sau se pot izola de celelalte persoane din jur, chiar daca nu le-a facut nimeni nimic.

Ce trebuie sa faca persoanele care se simt anxioase?

Adolescentii si adultii care incep sa observe simptomele anxietatii trebuie sa incerce, pentru inceput, sa constientizeze starea in care se afla, sa analizeze cauzele care le provoaca o stare de frica si, in acelasi timp, sa gaseasca in sine auto-controlul necesar pentru echilibrul psihic.

Mai apoi, pacientii pot cere medicilor specialisti sa le ofere tratamente anxietate cu ajutorul carora sa se simta mai bine si sa elimine toate simptomele care le transforma viata intr-o colivie sau chiar intr-o inchisoare. Pe termen lung, adolescentii si adultii isi pot recapata capacitatea de concentrare, increderea in sine, precum si dorinta de a socializa cu cei din jur.

Cum sa reactionezi atunci cand o persoana apropiata este anxioasa?

Daca persoanele anxioase isi pierd controlul de cele mai multe ori, indiferent unde se afla, cei din jurul lor trebuie sa stie cum sa reactioneze astfel sa le fie de ajutor. De exemplu, primul pas care trebuie realizat este acela de a discuta cu adolescentii sau cu adultii anxiosi pe un ton calm si linistit. Chiar daca oamenii sanatosi nu vor intelege care sunt cauzele care au determinat crizele de plans ori atacurile de panica, ei trebuie sa ramani calmi si sa insufle aceasta stare si celor care au nevoie.

Cele mai citite articole

You may also like