Utilizarea steviei ca alternativa pe baza de plante, fara calorii, pentru zaharul obisnuit a vazut o crestere a popularitatii in ultimii ani. Multi oameni prefera indulcitorii artificiali in detrimentul zaharului, cum ar fi sucraloza si aspartamul, deoarece sunt extrase dintr-o singura planta, mai degraba decat prelucrate in laborator.
Acelasi lucru se aplica si in cazul steviei, mult mai accesibila cumparatorilor, atat din punct de vedere financiar, cat si din prisma disponibilitatii in farmacii si la supermarketuri.
Daca vrei sa faci o trecere de la consumul de zahar, la consumul de stevie ca indulcitor pentru preparatele de zi cu zi, iata de ce proprietati poti beneficia.
Ce este stevia?
Stevia, de asemenea denumita si Stevia rebaudiana, este un arbus stufos care face parte din familia florii-soarelui. In America de Nord si de Sud, exista aproximativ 150 de specii de stevie din care se produc ingredientele si alimentele pe baza acestui indulcitor natural.
Prin urmare, stevia actioneaza ca un inlocuitor pentru zaharul obisnuit. Este de aproximativ 100 pana la 300 de ori mai dulce decat zaharul pe care il folosesti in mod obisnuit pentru indulcirea bauturilor si prepararea prajiturilor, dar nu are carbohidrati, calorii sau alte ingrediente artificiale.
Autoritatile din domeniul calitatii alimentelor si ingredientelor din intreaga lume aproba doar forma pura a steviei, numita steviozida, ca fiind sigura de utilizat si benefica pentru sanatate. Produsele considerate sigure contin, in lista de ingrediente, mentiunea de „extract de stevie” sau „extract de Stevia rebudiana„.
Afla mai multe despre beneficiile, proprietatiile si utilizarile steviei pe blogul dr.max.ro!
Componentele nutritive ale steviei
Stevia este, in esenta, un produs fara calorii si fara carbohidrati. Pentru ca este mult mai dulce decat zaharul, cantitatile mici folosite in alimente si bauturi nu adauga calorii sau carbohidrati semnificativi in dieta ta zilnica.
Desi frunzele de stevie contin diverse vitamine si minerale, cele mai multe dintre ele se pierd atunci cand planta este procesata ca indulcitor artificial.
In plus, deoarece unele produse indulcite cu stevie contin si ingrediente suplimentare, continutul de nutrienti poate varia.
Proprietatile steviei și beneficiile consumului acesteia
1. Poate ajuta la reglarea glicemiei
Cele mai citite articole
Cea mai frecventa utilizare a steviei este in dietele persoanelor cu diabet zaharat care au nevoie sa-si gestioneze glicemia. Deoarece stevia este un indulcitor non-nutritiv, nu contine calorii si nu creste nivelul de zahar din sange, ceea ce face sa fie un substitut potrivit in acest caz.
De asemenea, se considera ca stevia are proprietati hipoglicemice, care rezulta in niveluri mai scazute de insulina si glucoza atunci cand este consumata regulat.
2. Poate asista in planurile de pierdere in greutate
Deoarece stevia contine zero calorii, poate fi un instrument util in dietele pentru pierderea in greutate. Cu toate acestea, cercetarile efectuate in aceasta directie au fost efectuate in cea mai mare parte pe animale, deci necesita dovezi mai solide pentru a fi considerate concludente.
Teoretic, stevia ar putea fi de ajutor in mentinerea greutatii, atunci cand este combinata intr-o dieta echilibrata si antrenamente fizice.
3. Poate promova sanatatea orala
Studiile au concluzionat faptul ca stevia interactioneaza diferit cu bacteriile orale, rezultand in scaderea aciditatii si formarea unui numar mai mic de bacterii.
4. Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale
Consumul de stevia poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale in cazul persoanelor cu hipertensiune arteriala.
In orice caz, este foarte important modul in care este consumata stevia pentru a beneficia de aceasta proprietate. Deoarece stevia este mult mai dulce decat zaharul, trebuie sa utilizezi mai putina stevie. O lingura de zahar este echivalenta cu un sfert de lingurita de stevie.
5. Poate ajuta la scaderea colesterolului rau
Potrivit studiilor, pulberea rezultata din procesarea frunzelor de stevia pot ajuta la gestionarea colesterolului. Rezultatele au constatat ca stevia a scazut nivelul colesterolului total, cu preponderenta colesterolul rau (LDL) si cantitatea de trigliceride cu efecte secundare negative.
De asemenea, a crescut nivelul colesterolului bun (HDL).
Chiar daca stevia poate contribui la mentinerea unui nivel sanatos de zahar in sange, aceasta nu trebuie folosita ca un substitut pentru tratamentele medicale recomandate. Oricare ar fi obiceiurile tale alimentare sau necesitatile nutritionale personale, este recomandat sa vorbesti intotdeauna cu medicul tau inainte de a face orice schimbare in dieta ta.