Descoperă care este rolul rinichilor în organism, ce afecțiuni sunt asociate acestora și cum pot fi depistate în timp util pentru a putea fi tratate și ținute sub control.
Care este rolul rinichilor în organism?
Rinichii sunt organe pereche situate de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Ei au o formă asemănătoare boabelor de fasole și cântăresc în jur de 150 de grame fiecare. Deși viața fără un rinichi este posibilă, unele persoane născându-se astfel, complicațiile care pot apărea pot pune viața în pericol, rinichii având roluri foarte importante pentru supraviețuire.
Funcția principală a rinichilor este de eliminare a toxinelor și a excesului de apă din organism. Practic, în fiecare zi ei ajută la detoxificarea corpului, filtrând aproximativ 200 de litri de sânge. Afecțiunile renale împiedică sau încetinesc funcția renală, corpul acumulând, în timp, toxine nocive ce ajung în sânge și apoi în organele și celulele din organism.
O altă funcție importantă este cea de reglare a nivelului de minerale din organism, care ajută la păstrarea echilibrului dintre lichidele și substanțele nutritive din corp. De asemenea, funcția endocrină a rinichilor contribuie la secreția anumitor hormoni ce determină activarea vitaminei D, esențială pentru absorbția calciului și a fosforului.
Care sunt principalele afecțiuni renale?
- Insuficiența renală acută sau cronică;
- Sindromul nefrotic;
- Nefropatiile;
- Boala renală ateroembolică;
- Nefritele (inflamații);
- Sindromul Goodpasture;
- Cancerul renal;
- Pietrele la rinichi (litiaza renală);
- Nefroblastomul;
- Nefrocalcinoza;
- Boala rinichiului polichistic;
- Stenoza arterei renale;
- Necroza renală papilară;
- Pionefroza;
- Acidoza tubulară renală de tip I sau II;
- Ptoza renală.
Ce analize sunt indicate pentru depistarea afecțiunilor renale?
Ureea serică
Ureea apare ca rezultat al proceselor metabolice din corp, fiind un indicator al stării de sănătate al rinichilor. Aceasta trebuie eliminată prin intermediul funcției renale, dacă rinichii sunt sănătoși. Un nivel scăzut de uree serică reprezintă dovada unei bune detoxificări a organismului, iar nivelurile crescute ale acesteia semnifică, în general, prezența unei insuficiențe renale acute sau cronice.
Creatinina serică
Cele mai citite articole
Creatinina este tot un produs rezultat în urma proceselor metabolice din organism, la fel ca ureea. În mod normal, aceasta ar trebui eliminată din corp de către rinichi. Astfel, prezența creatininei în sânge poate indica, de asemenea, o insuficiență renală acută sau cronică.
Acidul uric seric
Acidul uric rezultă în urma metabolizării purinelor. El este transportat de la ficat la rinichi, unde se filtrează și se elimină din organism. Un nivel crescut al acidului uric seric poate indica insuficiența renală, asemenea analizelor menționate anterior. Analiza pentru acid uric se calculează pe baza unei probe de sânge recoltată pe stomacul gol.
Examenul sumar de urină
Examenul sumar de urină oferă informații cu privire la capacitatea rinichilor de filtrare a reziduurilor din organism, dar și în legătură cu alte funcții ale acestora. Acest test este compus dintr-o investigație biochimică și un examen microscopic al sedimentului urinar.
Pentru această analiză este nevoie de colectarea urinei de dimineață, pe care să o depozitezi într-un recipient special, la rece, până când ajungi cu ea la un laborator specializat. Rezultatele vor releva diferite aspecte legate de pH-ul urinar, densitatea urinară și prezența sau absența anumitor markeri în urină, precum proteine, sânge, corpi cetonici, bilirubină, glucoză, nitriți etc.
Examene imagistice complementare
- Ecografia renală;
- Tomografia computerizată;
- Rezonanța magnetică nucleară;
- Biopsia renală.
Testele de screening pentru funcția renală sunt foarte importante și oferă informații esențiale cu privire la sănătatea acestor organe. Analizele din sânge și urină pot depista bolile renale, ceea ce ajută la stabilirea unui tratament corespunzător. Discută cu medicul tău și fă-ți analizele care îți sunt recomandate!