Home Evenimente Beneficiile unei diete fără gluten și cum poți să plănuiești un meniu în 3 pași simpli

Beneficiile unei diete fără gluten și cum poți să plănuiești un meniu în 3 pași simpli

by GetLokal.ro

Glutenul reprezintă un tip de proteină care nu se găsește în carne, ouă sau lactate, ci în principal în grâu, secară și orz. Se formează atunci când grâul, glutenina, gliadina iau contact cu orice ingredient umed, precum apa, laptele, ouăle, untul, smântâna.

O dietă fără gluten înseamnă o dietă din care se exclud complet proteinele provenite din gluten. Această dietă este esențială pentru persoanele care au alergii la gluten sau suferă de boala celiacă, afecțiune ce provoacă leziuni intestinale atunci când se consumă gluten. Dieta fără gluten este recomandată și persoanelor care au o sensibilitate față de această proteină.

Simptomele care anunță sensibilitate la gluten

Sensibilitatea non-celiacă la gluten este resimțită, de regulă, după ingestia glutenului. Simptomele dispar după eliminarea glutenului din dietă și sunt asemănătoare cu cele ale bolii celiace. Bineînțeles, simptomele pe care le vom enumera pot apărea și în cazul altor afecțiuni, de aceea părerea unui specialist este recomandată.

Simptome des întâlnite la persoanele care au sensibilitate la gluten:

  • balonare,
  • flatulență,
  • oboseală,
  • crampe abdominale.

Alimente de evitat în dieta fără gluten

Evitarea completă a glutenului poate fi dificilă. Multe alimente comune au în componență gluten. Totuși, există o serie de ingrediente care sunt surse principale de gluten. Notează-le ca să poți verifica ambalajele data viitoare când mergi la cumpărături și să le eviți:

  • alimente pe bază de grâu, precum tărâțe de grâu, făină de grâu,
  • orz,
  • malț,
  • secară.

Alimente care pot conține gluten:

  • produse de patiserie,
  • pâine,
  • paste,
  • cereale,
  • biscuiți,
  • bere,
  • chipsuri,
  • carne procesată,
  • prăjituri.

Alimente pe care poți să le incluzi într-o dietă fără gluten

Există o serie de cereale care nu conțin gluten și o mulțime de alte alimente gustoase care pot face parte din dieta ta, dacă vrei să renunți la gluten.

Este totuși important să verifici eticheta atunci când achiziționezi un produs, deoarece și cerealele integrale pot fi produse în fabrici, alături de alimente care conțin gluten și astfel pot conține urme.

O parte din alimentele fără gluten:

  • ovăz,
  • orez brun,
  • hrișcă,
  • tapioca,
  • mei,
  • quinoa,
  • porumb,
  • amarant,
  • fructe, leguminoase și legume,
  • nuci și semințe,
  • carne și fructe de mare,
  • lactate,
  • uleiuri și grăsimi,

Dacă vrei să eviți glutenul, există o mulțime de alimente din care poți alege pentru a avea o dietă echilibrată. Multe alimente sănătoase sunt în mod natural fără gluten. Grâul, secara și orzul sunt principalele alimente pe care trebuie să le eviți.

Glutenul este câteodată adăugat în alimente procesate și conserve.

Pe lângă verificarea etichetelor cu atenție, poți alege să pregătești acasă, de la zero, mâncarea pe care vrei să o servești. Vei avea siguranța că ai mereu mâncare proaspătă, potrivită dietei tale. Dacă timpul nu îți este prieten, pe GoostoMix găsești rețete fără gluten speciale pentru Thermomix, pe care le poți prepara rapid, fără efort și fără să stai în fața aragazului.

Beneficiile unei diete fără gluten

Cele mai citite articole

În prezent, mulți oameni încearcă o alimentație fără gluten pentru a trata sau evita problemele digestive. Există studii care demonstrează că o dietă fără gluten ajută la eliminarea balonării, oboselii, a gazelor și a diareei sau constipației. Bineînțeles, pentru persoanele cu boala celiacă sau sensibilitate la gluten, o astfel de dietă este necesară.

  • Persoanele care suferă de boala celiacă se simt adesea obosite, lente sau experimentează „ceață mentală”. Aceste simptome pot fi cauzate de deficiențe de nutrienți din cauza deteriorării intestinului. De exemplu, o deficiență de fier poate duce la anemie, care este frecventă în boala celiacă. Dacă suferi de boala celiacă, o dietă fără gluten te poate ajuta la creșterea nivelului de energie și poate elimina senzația constantă de oboseală.
  • O dietă fără gluten te poate ajuta să slăbești. Eliminând alimentele tip junk food sau de panificație vei obține o dietă de invidiat, fără prea mult efort. Dificultatea stă în renunțarea la alimente procesate, la prăjituri și gustări apetisante. Este important să te concentrezi pe alimente sănătoase, neprocesate. Cu rețetele de pe GoostoMix, adaptate la Thermomix, gătitul acasă, folosind ingredientele potrivite, este chiar ușor și delicios.

Meniu fără gluten, cu rețete la Thermomix

Pregătirea unui meniu fără gluten poate fi chiar distractivă și îți oferă posibilitatea de a descoperii preparate noi.

Poți începe planificarea meselor cu o listă online:

  1. creează-ți un cont pe GoostoMix și salvează rețetele fără gluten care îți plac. Salvează-le pe zile și chiar pe mesele zilei.
  2. când mergi la cumpărături deschide rețetele salvate și bifează lista de cumpărături pe măsură ce pui ingredientele în coș.
  3. lasă robotul Thermomix să gătească rețetele alese, timp în care tu poți să te ocupi de orice altceva.

Mai jos, îți oferim un exemplu de meniu fără gluten, folosind rețetele adaptate la Thermomix, de pe GoostoMix.

Mic dejun fără gluten

Mini clătite din banane, pe care poți pune topping în funcție de preferințele tale.

Ca și băutură poți alege cafea, ceai, lapte vegetal sau un suc de fructe. Pe GoostoMix găsești o rețetă la Thermomix de ceai cu mirodenii, numit chai masala. Este extrem de aromat!

Gustare fără gluten

Pentru prima gustare a zilei poți alege un smoothie sau un shake anti îmbătrânire. Își va oferi energie, vitamine și gust. Pentru a doua gustare îți recomandăm o tartă raw vegană cu mere, fără gluten, la Thermomix.

Prânz fără gluten

Pentru un prânz hrănitor și gustos, poți include în meniul tău un gazpacho la Thermomix, iar dacă vrei ceva cu adevărat sățios, poți să mănânci rață cu varză.

Desert fără gluten

Fursecurile raw vegane cu migdale și maca, fără zahăr, preparate la Thermomix, reprezintă un desert plin de gust.

Cină fără gluten

Pentru cină, îți recomandăm un preparat ușor precum checul aperitiv cu bob și sparanghel, fără gluten.

Pâine la Thermomix fără gluten

Dacă te numeri printre persoanele care au nevoie de o pâine proaspătă și bună la masă, pe GoostoMix găsești o rețetă foarte simplă de pâine fără gluten. Thermomix va frământa aluatul, iar tu doar vei pune pâinea la cuptor.

Meniul prezentat este doar un exemplu. Poți alege de pe GoostoMix alte rețete care îți plac. Noi te asigurăm că toate sunt gustoase și sănătoase. Alege în fiecare zi un meniu echilibrat, fără gluten și vei observa imediat efectele benefice.

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil