Home Viata sanatoasa Cancerul testicular – ce trebuie sa stii

Cancerul testicular – ce trebuie sa stii

by Eremie Dorian

Cand celulele dintr-un testicul dezvolta anomalii apare cancerul testicular. Celulele canceroase se inmultesc rapid, insa, daca este depistat timpuriu, acest tip de cancer are sanse mari de vindecare. De aceea se recomanda atentie la factorii de risc si la orice simptome neobisnuite care pot aparea. Este indicat un auto-control periodic al testiculelor pentru a sesiza orice modificari. Daca se observa o schimbare a formei sau marimii unuia dintre testicule sau a amandurora, e necesar un consult medical.

Factori de risc

Cele mai citite articole

Printre factorii care pot duce la cresterea riscului de aparitie a cancerului testicular se numara istoricul medical al familiei, rasa, varsta, pana la un testicul necoborat, sau fumatul, etc. Totusi, daca bifezi un factor de risc sau mai multi nu inseamna ca te vei imbolnavi. Sunt niste semnale de alarma pe care e bine sa le ai in vedere. Exista barbati care nici macar nu prezinta vreunul dintre factorii de risc uzuali si fac acest tip de cancer.

Coborarea incompleta a unui testicul

Testiculul necoborat sau criptorhidia reprezinta unul dintre factorii de risc pentru cancerul testicular. Aceasta anomalie este caracterizata prin coborarea incompleta a unui testicul sau a ambelor, oprindu-se in cavitatea abdominala sau in canalul inghinal. In mod normal, cand fatul de sex masculin se afla in burta mamei testiculele se formeaza in zona lui abdominala, iar dupa nastere coboara in scrot in primele luni de viata, maxim pana la finalul primului an. Daca acest lucru nu se intampla cu unul dintre testicule sau ambele, atunci exista un risc mai mare de aparitie a cancerului testicular. Acest risc e valabil si daca s-a efectuat o procedura chirurgicala pentru a aduce in jos, in scrot, testiculul afectat.

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil