Enterocolita este o afectiune care apare tot anul, dar in special in anotimpul cald si toamna. Ea afecteaza tractul digestiv, mai ales mucoasa intestinului subtire si intestinului gros. Principalul semn de instalare a enterocolitei este diareea. Copiii si bebelusi sunt cei care necesita cea mai multa atentie cand vine vorba de aceasta afectiune.
Cum se instaleaza
Enterocolita este rezultatul actiunii unor bacterii, ciuperci, paraziti sau virusuri. Dintre acesti agenti infectiosi cei mai cunoscuti sunt bacteria Salmonella, E.coli sau dintre paraziti Giardia lamblia. Afectiunea poate sa apara si cand avem de-a face cu rotavirusuri, enterovirusuri sau candida. Afectiunea este produsa de acesti agenti infectiosi sau de toxinele pe care unii dintre ei le produc. De obicei infectarea se face pe cale orala, prin consumul de mancare sau apa contaminate, daca mainile sunt murdare si nu se tine cont de igiena. Te poti infecta, de asemenea, si prin contactul neprotejat cu persoanele care deja au enterocolita.
Cum se manifesta
Enterocolita este o afectiune care are simptome destul de clare si vizibile. Cel mai frecvent simptom este aparitia diareei, cel mai adesea apoasa. Ea este insotita de obicei de dureri, crampe la nivelul abdomenului, de asemenea pot exista si varsaturi. In cazul enterocolitei febra nu apare intotdeauna. Semnele de enterocolita apar deodata, iar cand ai mai mult de 3-4 scaune moi sau apoase, atunci deja e cazul sa iei masuri. Daca ea se manifesta timp de cateva zile, este o forma acuta, insa, daca se intinde pe cateva saptamani, atunci e vorba de enterocolita cronica. Exista si “diareea calatorului” care poate sa apara cand se merge in zone si tari unde exista un grad mai ridicat de risc.
Cum se poate trata enterocolita
Enterocolita si mai ales cea cronica trebuie tratata conform recomandarilor medicale. De aceea consultul medical e obligatoriu. Sunt indicate analize de sange (hemograma completa), coprocultura si sumar de urina. Pentru ca organismul este deshidratat in urma diareei si varsaturilor, in mod normal trebuie facuta rehidratarea corpului. Ea se face prin apa plata, ceaiuri neindulcite, supe numai din legume si orez (nesarate si fara alte condimente sau carne), produse de rehidratare orala cumparate din farmacie. Dieta este extrem de importanta in refacerea organismului. Se vor lua si probiotice, daca doctorul recomanda.
De asemenea, medicul decide daca este necesara sau nu administrarea de antibiotice si de care anume. Copiii, si mai alesi bebelusii, dar si batranii, au nevoie de mare atentie in tratarea enterocolitei. Ei se pot deshidrata rapid si starea lor se poate agrava foarte repede. Intotdeauna trebuie respectate regulile de igiena elementara. Mai ales copiii trebuie invatati sa le respecte. Spalatul mainilor cu sapun inainte de a manca orice este obligatoriu. Toate fructele si legumele se spala bine inainte de a fi mancate si pentru asta se va folosi o apa dintr-o sursa sigura, necontaminata. Tacamurile si farfuriile din care se mananca trebuie sa fie curate si bine spalate.
Enterocolita la copii si bebelusi
Copiii si bebelusii sunt mai sensibili si nu au sistemul imunitar dezvoltat suficient, asa ca ei sunt mai expusi agentilor infectiosi decat adultii. E necesara o atentie marita astfel incat complicatiile aceste afectiuni sa nu ia amploare la cei mici. Simptomele se rezuma la greata, varsaturi, refuzul alimentatiei, dureri abdominale, febra si diaree. Rehidratarea este foarte importanta pentru prevenirea si tratarea sindromului de deshidratare acuta (SDA) la copii. Se realizeaza la indicatiile doctorului si se mai poate adauga, pe langa apa plata, ceai de menta neindulcit. Nu se va utiliza pentru indulcit zahar sau miere. Bebelusii pot avea dupa enterocolita intoleranta la lactoza pentru o saptamana sau doua. De aceea, daca doctorul recomanda, e bine sa se administreze lapte fara lactoza, iar dupa o saptamana sa se treaca la lapte hipoalergenic si dupa cateva zile sa se faca trecerea treptata la laptele integral. Nu este indicat sa se inceapa diversificarea alimentatiei copilului in timpul concediului pentru a preveni o posibila infectare cu bacterii sau virusi.
La sugari pot aparea si niste eruptii pe piele, pe anumite zone sau pe tot corpul. Faptul ca sugarul face primul scaun tare nu inseamna ca trebuie intrerupt tratamentul! La bebelusi enterocolita se poate preveni prin administrarea unui vaccin impotriva Rotavirusului. Acest vaccin nu se injecteaza, ci se administreaza pe cale orala, nu este dureros. Se dau 2 doze in perioada 2-6 luni, dupa recomandarea medicului. Rotavirusul actioneaza in special iarna, si nu vara, asa cum fac majoritatea bacteriilor vinovate de aparitia enterocolitei.
Atentie, la bebelusi in prima luna de viata pot aparea o multime de scaune moi, insa asta nu inseamna neaparat ca cel mic are enterocolita. El se adapteaza la viata extrauterina si daca este alaptat la san atunci e posibil sa aiba diaree cateva saptamani. Totusi parintilor le este recomandat sa discute cu medicul aceste simptome ale bebelusului pentru a primi indicatiile cele mai corecte si personalizate. Daca sugarul ajunge si la 7 scaune moi sau mai mult pe zi, atunci e neaparat necesar controlul medical.