Home Viata sanatoasa Ce este silimarina și care sunt beneficiile acesteia?

Ce este silimarina și care sunt beneficiile acesteia?

by GetLokal.ro

Silimarina este un compus extras din semințele de armurariu, o plantă care crește în majoritatea țărilor europene și mai este cunoscută drept ”ciulinul sfânt”. Silimarina se folosește în special în tratamentul bolilor hepatice, însă are nenumărate beneficii pentru sănătate, fiind astfel unul dintre suplimentele naturale cele mai recomandate în toată lumea. 

Din acest articol vei afla ce este silimarina și ce beneficii are ea pentru sănătate.

Silimarina, un compus minune

Armurariul este o plantă care se găsește mai ales în zonele însorite din bazinul mediteranean și este folosit de secole pentru producția remediilor naturale. Frunzele și florile sale sunt folosite pentru tratarea unor afecțiuni precum ciroza, icterul (gălbinarea), hepatita sau afecțiunile vezicii biliare. 

Silimarina extrasă din semințele de armurariu este folosită pentru tratarea afecțiunilor hepatice, protecția cardiovasculară, prin reglarea nivelului de colesterol din sânge și prevenția diabetului. Iată câteva dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate:

  1. Susține sănătatea ficatului

Silimarina este un puternic antioxidant care reduce producția de radicali liberi. Acest lucru are un efect detoxifiant puternic, care susține sănătatea unui ficat obosit sau afectat de boală. 

De aceea, suplimentele cu silimarină sunt adesea recomandate ca tratament complementar în afecțiunile hepatice. Este important de reținut că studiile nu au confirmat încă eficacitatea unui astfel de tratament independent, astfel că el nu trebuie să înlocuiască tratamentul medicamentos prescris de medic.

  1. Menține sănătatea pielii

Studiile au arătat că silimarina are efect antiinflamator care poate îmbunătăți aspectul pielii, în special atunci când este afectată de inflamație. În plus, efectul antioxidant al silimarinei poate reduce semnele îmbătrânirii premature și previne ridurile formate sub acțiunea razelor UV.

  1. Reduce nivelul de colesterol din sânge

Cele mai citite articole

Nivelul ridicat al colesterolului poate duce la afecțiuni cardiovasculare, prin depunerea pe arterele care transportă sânge la inimă și celelalte organe și țesuturi. Un nivel crescut de colesterol în sânge reprezintă factor de risc pentru infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral. Silimarina menține colesterolul din sânge la un nivel normal și previne astfel problemele cardiovasculare.

  1. Reduce rezistența la insulină

Studiile de laborator au arătat rezultate promițătoare care sugerează că silimarina reduce rezistența la insulină, Aceasta este principala cauză pentru apariția diabetului de tip 2. În plus, silimarina menține nivelul glicemiei din sânge în limitele normale, fiind de ajutor în gestionarea diabetului zaharat.

  1. Calmează simptomele astmului bronșic

Silimarina are un efect antiinflamator care poate reduce inflamația de la nivelul căilor respiratorii, manifestată în cazul persoanelor care suferă de astm bronșic. Momentan, studiile care au confirmat acest lucru au fost făcute pe șoarecii de laborator, însă cercetătorii speră că rezultatele se pot replica și în cazul oamenilor.

  1. Reduce răspândirea cancerului

Un studiu din 2016 a relevat că silimarina poate reduce creșterea și răspândirea celulelor canceroase în cazul cancerului colorectal. Proprietățile sale antioxidante sunt eficiente împotriva cancerului și pot amplifica acțiunea chimioterapiei asupra celulelor canceroase.

  1. Susține sănătatea oaselor

În cazul femeilor aflate la menopauză, cantitatea scăzută de estrogen afectează calitatea oaselor. Astfel, apare osteoporoza, o boală caracterizată prin fragilitate osoasă. Studiile au arătat că silimarina poate proteja sistemul osos pentru că susține remineralizarea oaselor, în special în cazul femeilor.

  1. Îmbunătățește funcția creierului

Silimarina crește rezistența organismului la stresul oxidativ, o cauză potențială pentru boala Alzheimer. De aceea, cercetătorii cred că silimarina poate preveni boli neuronale degenerative și îmbunătățește funcțiile cognitive.

  1. Susține sistemul imunitar

Proprietățile antioxidante ale silimarinei susțin activitatea sistemului imunitar și îmbunătățesc capacitatea acestuia de a răspunde rapid și a se lupta cu infecțiile.

Există câteva categorii de persoane care trebuie să consulte medicul curant înainte de a include silimarina în regimul lor de viață. Printre acestea se numără femeile gravide, persoanele cu alergii, femeile cu afecțiuni hormonale și persoanele cu diabet, pentru care efectul de reglare a glucozei din sânge poate duce la scăderea glicemiei. Pentru celelalte categorii de persoane, silimarina este un supliment natural eficient care poate fi folosit fără probleme.

Cele mai citite articole

You may also like