Home Viata sanatoasa Ce inseamna tulburare de personalitate borderline si care sunt manifestarile acestei afectiuni?

Ce inseamna tulburare de personalitate borderline si care sunt manifestarile acestei afectiuni?

by GetLokal.ro

Cercetatorii presupun ca in cazul persoanelor cu sindromul borderline, comunicarea cu anumiti centri ai creierului care controleaza procesarea emotionala este afectata. Persoanele cu borderline, prin urmare, experimenteaza toate sentimentele mult mai intens decat oamenii sanatosi. Inca nu este clar daca aceasta tendinta este innascuta sau apare doar din experiente traumatice. Cert este ca persoanele care sufera de tulburare de personalitate borderline au probleme serioase cu emotiile si cu gestionarea acestora.

In unele studii a fost raportata deficienta cerebrala frontala. Aceasta regiune a creierului este importanta pentru controlul impulsurilor, printre altele. Actiunile sunt planificate si inhibate acolo. Functia restrictionata a lobului frontal ar putea fi legata de actiunile impulsive ale pacientilor borderline.

Sindromul borderline: examene si diagnostic

Primul pas in diagnosticarea tulburarii de personalitate borderline este un istoric medical amanuntit. Urmatoarele intrebari sunt importante pentru a determina existenta sindromulului borderline:

 • simptomele au aparut in copilarie sau adolescenta?

 • simptomele sunt tipice persoanei in cauza? (de exemplu, un comportament agresiv nu numai fata de mama, ci si fata de colegii de clasa);

 • simptomele apar in diferite situatii de viata?

 • cat de mare este suferinta personala a celor afectati?

Pentru anamneza sunt intervievati si parintii sau prietenii. Pentru diagnostic, trebuie excluse si alte tulburari mintale, care sunt uneori insotite de simptome similare. Acestea includ, de exemplu, tulburarile schizofrenice si perturbarea comportamentului social.

In cazul personalitatii borderline, experienta si comportamentul celor afectati difera semnificativ de liniile directoare asteptate si acceptate din punct de vedere cultural („norme”) in cel putin doua dintre urmatoarele domenii:

 • cunoastere: cei afectati isi vad si interpreteaza mediul in mod diferit fata de alti oameni;

 • afectivitate: emotiile sunt mai intense decat de obicei si pacientii reactioneaza necorespunzator;

 • controlul impulsului: cei afectati, cu greu isi pot controla impulsurile si au dorinta de a isi satisface nevoile imediat;

 • relatii: relatiile cu ceilalti sunt afectate.

In plus, medicul sau terapeutul intreaba despre simptomele tipice ale sindromului borderline, de exemplu relatiile problematice, crizele frecvente, agresiunea si auto-vatamarea. Pentru a putea diagnostica o tulburare de personalitate borderline, trebuie sa identifice cel putin trei dintre urmatoarele caracteristici:

 • tendinta clara de a actiona in mod neasteptat si fara a lua in considerare consecintele (lipsa controlului impulsului);

 • tendinta semnificativa spre certuri si conflicte cu ceilalti, mai ales atunci cand actiunile impulsive sunt impiedicate sau mustrate;

 • tendinta de a avea izbucniri de furie sau violenta cu incapacitatea de a controla comportamentul exploziv;

 • dificultate de mentinere a actiunilor care nu sunt imediat rasplatite;

 • stare de spirit inconstanta si neplacuta, schimbari de dispozitie.

Aproximativ 50 % dintre pacientii borderline raspund la formele de terapie oferite in timpul primei incercari de tratament. Cu toate acestea, nu este clar ce tip de terapie poate fi atribuita succesului tratamentului (psihoterapie sau alta terapie specifica) si care tratament este utilizat pentru a satisface nevoile repetate de terapie. Cu toate acestea, faptul ca nu mai sunt pe deplin indeplinite criteriile limita nu inseamna ca pacientii sunt vindecati. Multi au, de asemenea, probleme pe termen lung, in controlul sentimentelor sau gestionarea relatiilor sociale.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like