Home Ne place Ce meserie ti se potriveste?

Ce meserie ti se potriveste?

by Dinu Alexandra

Daca in plan personal planurile de inceput de an ti se par o pierdere inutila de timp, in ceea ce priveste cariera ta profesionala stii ca lucrurile nu au cum sa functioneze eficient daca nu esti organizata, daca nu-ti propui teluri realiste si daca nu faci tot posibilul pentru a gasi mecanismul pentru a le face sa se intample.

1. Faci o recenzie a anului trecut

Este esential sa vezi ce a functionat si ce nu si, foarte important, care au fost deciziile-cheie care au dus la succesul unui proiect sau la ruinarea lui.

2. Stabileste-ti telurile pentru anul in curs

De cate ori iti faci un wish list, cel mai important lucru este sa fii cat mai concisa in elaborarea ei. Telurile trebuie sa fie concrete si insotite de un plan de atac. Inlocuieste formularile de genul „vreau sa am succes in cariera” cu „vreau sa promovez” sau „vreau o marire de salariu”. Fii, insa, realista si critica; asta te va ajuta in formularea ulterioara a propunerii finale si reale.

3. Uita-te pe recenzia de care vorbeam mai sus si insista asupra micilor schimbari care pot aduce mari satisfactii

Daca, de exemplu, iti doresti o marire de salariu, insa tocmai ai fost informata ca situatia financiara a companiei sau firmei in cadrul careia lucrezi face ca aspiratiile tale sa para imposibile si nerealiste, concentreaza-te asupra altor beneficii pe care le poti obtine. Poate iti doresti sa ai un program mai flexibil sau poate iti doresti un transfer catre un „pui” al companiei mama din alta localitate. Acum este momentul sa le ceri. In perioadele in care salariile sunt blocate, angajatorii tind sa fie mult mai flexibili.

4. Activeaza-ti reteaua de cunostinte profesionale

Trimite-le tuturor colaboratorilor un mail prietenos prin care ii anunti ca te-ai intors la birou si ca esti nerabdatoare sa reluati cat mai curand proiectele pe care le-ati lasat in stand by la final de an si sa incepeti altele noi.

5. Stabileste-ti prioritatile

Intoarcerea la birou dupa concediu e dureroasa nu doar prin schimbarea brusca de peisaj, ci si din cauza faptului ca vacanta te scoate din ritm in situatia in care la revenire ai nevoie de toata concentrarea si forta de munca de care dispui pentru a rezolva „teancurile” de sarcini adunate intre timp. Respira, calmeaza-te si fa-ti o lista de prioritati. Te va ajuta enorm sa salvezi timp si nervi.

6. Propune-ti ca in 2019 sa nu ai parte de nicio experienta negativa

Evident ca nu vei putea sa eviti total situatiile dificile sau neplacute, insa ideea este sa transformi fiecare experienta (chiar si pe cele care in mod obisnuit ar fi fost catalogate drept „negative”) intr-o lectie pretioasa pentru cariera ta. Daca te gandesti un pic, realizezi ca de fapt cele mai multe lucruri le-ai invatat incercand sa iesi din situatii care pareau… fara iesire.

7. Revino in forta!

Chiar daca trecerea de la vacanta la munca este dificila pentru toata lumea, nu te pacali incercand sa mai lenevesti vreo cateva zile in fata calculatorului. Nu vei face decat sa lasi sa se acumuleze si mai multe sarcini nerezolvate si, odata cu ele, multe frustrari. Foloseste orice metoda stii ca functioneaza pentru a te energiza si reia-ti activitatile in forta.

Cele mai citite articole

You may also like