Home Utile Ce rol are un business analist in cadrul implementarii unui proiect de dezvoltare software?

Ce rol are un business analist in cadrul implementarii unui proiect de dezvoltare software?

by GetLokal.ro

In ultimii ani, se pune din ce in ce mai mult accent pe rolul unui business analist in cadrul proiectelor de dezvoltare software. Acesta este un subiect foarte important. Contributia unui specialist in analiza de business in livrarea unui proiect de dezvoltare software este discutabila, iar nisa acestui domeniu permite deschiderea unor discutii care sa ofere informatii extrem de precise.

Ce avantaje aduce un business analist in echipa si ce rol are?

Fiecare proiect de dezvoltare software are o echipa formata din oameni foarte bine pregatiti in domeniu, incluzand un Product owner si un Scrum Master, dar si un backlog si un Manager de proiect, ale caror atributii sunt extrem de clare. Practic, rolurile de coordonare si de raportare sunt foarte bine stabilite, iar prezenta unui business analist in echipa pare a fi in plus.

De fapt, in cadrul unei echipe exista deja persoane care indeplinesc rolul si atributiile unui business analist, insa nu pot le pot intreprinde. Practic, chiar si un programator senior poate avea trasate sarcini destinate in mod normal unui analist de business, dar nu le poate indeplini in mod concret. La prima vedere, pare dificil ca o persoana din interior, un business analist sa preia responsabilitatile de la membrii unei echipe deja formate.

Cele mai citite articole

De aceea, analistul de business trebuie sa castige increderea colegilor, sa inteleaga modul de lucru al echipei din perspectiva relatiilor care au loc intre membrii acesteia si a proceselor interne. Un analist de business trebuie, asadar, sa poarte discutii cu membrii seniori ai echipei pentru a intelege proiectul, dar trebuie sa faca si studiu individual despre domeniile de activitate ale clientului, intelegand nevoile organizatiei care activeaza in domeniul sortware development.

Cum se poate integra un business analist mai usor in echipa deja formata?

Pentru a se integra cat mai rapid intr-o organizatie si in echipa acesteia, un business analist trebuie sa ofere variante de imbunatatire pentru diferite aspecte ale proiectului. Asadar, acest specialist trebuie sa inteleaga motivele care au determinat adoptarea proceselor curente si sa propuna schimbari care sa aduca valoare echipei.

In plus, business analistul va intocmi in mod clar documentatia de proiect si va aduce imbunatatiri acolo unde considera ca este cazul, dupa o analiza temeinica a starii curente. Desigur ca relatia analistului de business cu persoanele interesate de proiect este foarte importanta. Acesta trebuie sa ii identifice, sa ii cunoasca mai bine si sa cada de comun acord asupra unui plan de comunicare cu acestia.

Nu in ultimul rand, analistul de business va avea la indemana o serie de instrumente, precum interactiunile directe cu membrii echipei, discutiile ad-hoc, prezentarile ocazionale de informare, pentru a identifica cerintele care necesita detaliere. Exista o mare varietate de tehnici si de instrumente care stau la dispozitia unui Business Analist pentru a se integra intr-o echipa si pentru a-si aduce aportul la succesul oricarui proiect.

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil