Home Utile Cele mai cunoscute invenții descoperite din greșeală

Cele mai cunoscute invenții descoperite din greșeală

by GetLokal.ro

Numeroase invenții care ne fac viața mai ușoară sau mai distractivă au fost descoperite din greșeală de oameni de știință.

Cele mai citite articole

Noi am ales 7 dintre ele, cele mai cunoscute, și vi le prezentăm în rândurile ce urmează:

  1. Radiografiile – Un fizician excentric pe nume Wilhem Roentgen făcea experimente cu razele X, dar ulterior și-a dat seama că un lucru nu este așa cum îl bănuia. Astfel, când lumina trecea prin tuburile din experiment, el putea să vadă prin ele. După ce a studiat mai mult principiul și l-a aprofundat, el a pus bazele unei invenții care a schimbat medicina și ne-a făcut viețile mult mai ușoare.
  2. Artificiile – Un călugăr din China a descoperit din greșeală în urmă cu mai bine de 1.000 de ani artificiile. El era bucătar și încerca o nouă rețetă. Astfel, într-un tub de bambus a amestecat cărbune, sulf și alte substanțe și, fără să realizeze, a inventat artificiile. Acestea au ajuns în Europa în secolul 13, iar două secole mai târziu au început să facă parte din ritualuri religioase. Acum sunt folosite pentru a sărbători diverse evenimente. Cel mai adesea vedem artificii la sărbătorile de an nou din întreaga lume.
  3. Ruleta – Cel care a inventat-o a fost matematicianul francez Blaise Pascal, în jurul anului 1700. Acesta a creat o mașinărie prin care încerca să demonstreze mișcarea perpetuă, dar a sfârșit prin a inventa unul dintre cele mai cunoscute jocuri de noroc din lume. Ruleta este un joc clasic de masă, prezent în toate cazinourile, fie că vorbim despre cele terestre, fie de cele online. Are milioane de practicanți în întreaga lume, care aleg să se distreze și să se încarce cu adrenalina generată de această ruletă.
  4. Cuptorul cu microunde – În 1946, inginerul american Percy Spencer și-a propus să facă un experiment și a decis să încălzească prin intermediul unui tub gol. El a constatat că, în urma acestui experiment, bomboanele aflate în buzunarul său au explodat. Ulterior, el a pus porumb în acel tub și a văzut că acestea s-au transformat în popcorn. Ulterior, el a constatat că a inventat cuptorul cu microunde, un aparat folosit zilnic de foarte mulți oameni, pentru care există și numeroase trucuri.
  5. Fulgii de porumb – Dintr-o mare greșeală a reieșit o invenție care nu lipsește din micul dejun al multor oameni. Inventatorii fulgilor de porumb sunt frații Kellogg, John și Will, care au uitat câteva zile la fiert grăunte de porumb. Mixtura a mucegăit, însă produsul finit a ieșit uscat și tare. După ce au dat la o parte mucegaiul au descoperit fulgii de porumb. Unul dintre frați a încercat produsul și avea să descopere că este foarte bun. De atunci, modalitatea de a face fulgii de porumb a fost însă îmbunătățită. 
  6. Imprimanta cu jet de cerneală – Un inginer de la Canon a inventat-o, în timp ce își călca hainele pentru serviciu. El și-a pus fierul de călcat pe un stilou cu cerneală și, după câteva momente, aceasta a fost ejectată. El și-a dat astfel seama că a pus umărul la invenția unei tehnologii care a îmbunătățit viețile multora.
  7. Notițele Post-it – Ele au fost inventate de un cercetător de la laboratoarele 3M, pe nume Spance Silver. Acesta dorea să creeze un adeziv puternic și și-a notat pe o hârtie ce are de făcut a doua zi. Cu această ocazie a pus pe spate și puțin adeziv pentru a lipi hârtia pe perete. Adezivul său era însă subțire și s-a lipit foarte bine pe toate suprafețele, iar marele avantaj era că se putea dezlipi fără să lase urme.

 

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil