Home Gatit si Retete Cele mai populare trei preparate din pește

Cele mai populare trei preparate din pește

by GetLokal.ro

Peștele este un aliment consumat pe toată planeta, cu o însemnătate nutritivă dar și simbolică majoră. Reprezentări ale peștilor apar în simboluri religioase, toteme, steme și alte figuri cu rol identitar. Acest lucru demonstrează cât de important a fost acest aliment pentru dezvoltarea omului. Nu este de mirare, prin urmare, că multe culturi pun mare preț pe preparatele din pește și le recomandă la ocazii speciale, când se consideră că aduc noroc. Din Japonia până în Spania și din Africa până în Scandinavia, oamenii au creat preparate variate, uneori, surprinzătoare, din pește. Dar care sunt cele mai populare? Descoperă în rândurile care urmează.

  1. Sushi

Preparatul emblematic al Japoniei, sushi este, de fapt, un „termen umbrelă“ pentru o varietate de preparate care presupun o umplutură rulată într-o algă sau alt ingredient. Deși, mulți îl asociază, în mod greșit, cu peștele crud, ingredientul principal al oricărui tip de sushi este peștele marinat în oțet. Inițial, aceasta era doar o metodă de păstrare a peștelui, apărută în sud-estul Asiei, care a ajuns în Japonia în secolul al VIII-lea. Peștele astfel pregătit era mâncat alături de orez fermentat, dar, după câteva secole, rețeta s-a schimbat și, în secolul al XIX-lea, a apărut ceea ce cunoaștem astăzi sub numele de sushi.

Pe lângă orezul brun sau alb și pește, sushi mai poate conține fructe de mare, carne și legume. Nigirizushi este un tip de sushi format dintr-o grămăjoară de orez acoperită cu un topping subțire și însoțită de wasabi. Și, chiar dacă aceasta este varianta originală, cel mai popular în lume este makizushi, care este cilindric, mic și învelit într-o algă. Sushi se mănâncă, fie, cu bețișoarele, fie, cu mâna (după îndemânare) și se servește, de obicei, cu sos de soia.

2. Pește fript

Există multe preparate cu nume diferite, dar care au la bază procedeul de frigere a peștelui pe grătar, piatră sau plită. Această metodă de preparare este cea mai veche din lume și, încă, este cea dominantă pe coastele Africii de Vest, în Portugalia sau în America de Sud. 

Cele mai citite articole

Fiecare comunitate sau populație a creat rețete proprii pe bază de pește fript, saramura românească fiind un exemplu elocvent, în acest sens. Peștele se frige, apoi, este pus într-un sos de saramură cu ardei iute, pătrunjel verde, piper, usturoi și roșii. În Argentina, există un alt preparat savuros, pacu a las brasas, care se face prin frigerea pe grătar de lemne a unui pacu, un pește din familia piranha, alături de ceapă și cartofi. Peștele este desfăcut ca un fluture și acoperit cu condimente înainte de frigere.

3.Pește prăjit

Peștele prăjit este un preparat de bază în multe țări, fie că este de apă dulce sau de mare. În Marea Britanie, Noua Zeelandă și alte țări anglofone este nelipsit în zilele de vineri, alături de cartofi. În Statele Unite, există rețete locale de pește prăjit, adaptate la speciile existente în zonă, ca southern fried crappie. Acesta se face dintr-un pește răpitor de apă dulce, „tăvălit“ prin mălai și ardei Cayenne, înainte de a fi preparat în baie de ulei. 

Frittelle di baccalà este un alt preparat delicios care se face prin prăjirea codului sărat anterior într-un aluat cu ouă, lapte, pătrunjel și usturoi. 

Crapul prăjit este și el un preparat întâlnit în toată Europa de est și Asia, iar, la noi, se consumă, deseori, cu mujdei și mămăligă. Gras și plin de savoare, crapul este o adevărată delicatesă, mai ales, când este gătit de locuitorii Deltei Dunării.  

Peștele este un aliment pe placul bucătarilor, dar și al pofticioșilor, pentru că se gătește ușor și este gustos. Îl poți găti chiar tu sau îl poți comanda online, în orașul în care locuiești. De exemplu, dacă vei comanda orice tip de mâncare în Brașov, poți solicita și un preparat din pește, care va ajunge la ușa ta rapid. Îl poți savura, astfel, cât încă este cald și plin de arome. 

Cele mai citite articole

You may also like