Home Utile Cu ce se curata adezivul de pe gresie si faianta?

Cu ce se curata adezivul de pe gresie si faianta?

by GetLokal.ro

Articol realizat impreuna cu:

Placile de gresie și faianță sunt lipite de perete și de podea folosind unul dintre mai mulți adezivi care se găsesc pe piață. Acești adezivi duri se usucă la o duritate mare între placă și peretele pe care este instalat. Unele dintre aceste substanțe adezive sunt solubile în apă și destul de ușor de îndepărtat, în timp ce altele necesită substanțe chimice pentru a le înmuia suficient pentru a le scoate de pe perete.

Când este timpul să înlocuiți faianța, adezivul foarte folosit pentru așezarea plăcii vechi poate deveni cel mai rău inamic al proiectului. Adezivul este puternic dintr-un motiv – se presupune că este puternic, pentru a ține gresia în loc și pentru a vă oferi o podea bună, puternică, netedă. Când începeți un nou proiect de pardoseală de gresie, fiți pregătiți pentru o mulțime de muncă grea pentru a îndepărta adezivul pentru dale.

Câteva lucruri de care vei putea avea nevoie

  • Cuțit de duritate ridicată
  • Mănuși
  • Folie de plastic
  • Material/pânză
  • Substanțe chimice de îndepărtare a adezivului pe bază de citrice sau de soia
  • Daltă
  • Acetonă

Metoda 1 de îndepărtare a adezivului de pe plăcile de gresie și faianță

Pasul 1

Pregătiți instrumentele de curățare. Pentru primii pași, nu ai nevoie decât de un tampon de oțel și ceva cu care să razi, cum ar fi o șurubelniță. Pentru petele mai dure, va trebui să apelați la un produs profesionist folosind acid.

Pasul 2

Încercați să frecați dalele de gresie și faianță cu un tampon de oțel inoxidabil.

Pasul 3

Răzuiți. Dacă mai aveți câțiva bucăți mai mari, încercați să vă zgâriați cu o șurubelniță contondentă pentru a obține ce este mai rău și apoi utilizați tamponul de oțel inoxidabil.

Pasul 4

Puteți să încercați și alte instrumente intermediare dacă pașii de mai sus nu își fac treaba. Poate fi de folos un îndepărtător cu aburi. Puteți găsi acest lucru la un magazin cu instrumente de construcții  sau la un magazin specializat în plăci de gresie sau faianță. Urmați instrucțiunile de pe recipient. Puteți utiliza placa de curățat din oțel inoxidabil ca mai sus, sau puteți încerca un tampon de curățare fabricat de om.

Pasul 5

Apelați la măsuri avansate dacă pașii de mai sus nu sunt utili. Dacă aveți mult  adeziv pe gresie, curățarea plăcilor de genul acesta necesită măsuri extreme. Specialiștii folosesc acid clorhidric diluat ca ultimă soluție; este cunoscut și sub denumirea de acid muriatic. Acest acid mănâncă din baza de ciment a produsului pe care încercați să-l îndepărtați. Este important să citiți în detaliu avertismentele înainte de a continua – curățarea plăcilor cu acid trebuie făcută într-un mod responsabil.

Cele mai citite articole

Folosiți pe un loc foarte mic și observați cum merge. Acest lucru este important, deoarece dacă faceți o secțiune mică mai înâi, veți lucra în siguranță și în control. Folosiți o perie mică de perie și îndepărtați imediat  locul pe care ați pus substanță. Când bulele nnu vor mai apărea, spălați cu apă și încercați din nou locul cu un cuțit sau șurubelniță și cu un pic de noroc va putea fi îndepărtat cu ușurință.

Alte sfaturi pentru curățarea adezivului de pe gresie și faianță

Curățați petele mici

Dacă există doar o mică pată de lipici pe țiglă, puteți folosi pentru îndepărtare acetonă de unghii pentru a o îndepărta. Puneți o parte din lichid pe o bucată de material și frecați locul. Acesta va înmuia lipiciul și apoi ar trebui să-l puteți elimina aplicând presiune cu o spatulă sub marginea lipiciului. După ce ați terminat, curățați țiglă cu apă și săpun pentru a îndepărta ultimele urme.

Curățarea zonelor mai mari

În cazul în care aveți o suprafață mai mare de lipici, va trebui să înmuiați o bucată de material  cu ceva care să înmoaie lipiciul. Lichidul mai deschis, vopsea mai subțire și substanțele minerale vor face treaba, dar nu le amestecați și nu le folosiți cu mâinile goale. Puneți cârpa peste lipici și lăsați 15 minute. Acest lucru va permite timp suficient pentru ca lichidul să lucreze adezivul.

Îndepărtați materialul și duceți lama de ras la ea. Ar trebui să folosești o lamă de ras pe o singură față sau o lamă cu două fețe cu un suport care acoperă una dintre părți. Începeți să răzuiți lipiciul, lucrând întotdeauna departe de față pentru a nu provoca accidente.

Curățați lama de multe ori în timp ce lucrați și ar trebui să puteți elimina cea mai mare parte a lipiciului în acest fel. Înmuiați din nou cârpa și reaplicați, lăsând-o din nou pentru o perioadă scurtă de timp înainte de a răzui din nou. Repetați procesul de mai multe ori până când nu ați reușit să răzuiți tot lipiciul. Acest proces va funcționa de fapt la majoritatea tipurilor de adeziv, așa că țineți cont și de orice alte deversări.

Folosiți săpun, apă și o cârpă curată pentru a curăța întreaga zonă care a fost acoperită cu lipici pentru a îndepărta ultimele urme de adeziv. Dacă nu, praful și scamele se vor lipi și plăcile vor părea murdare în cel mai scurt timp. Când folosești aceste lichide cu o cârpă, ține-le departe de flăcări și nu fuma în aceeași cameră, deoarece sunt foarte inflamabile.

Sfaturi suplimentare

Asigurați-vă că pânza folosită este complet îmbibată în lichidul ales, deoarece acest lucru îl va ajuta să se înmoaie complet în lipici. Nu încercați să vă grăbiți procesul pentru a  putea fi răzuit ușor adezivul. Din fericire, finisajul dur al plăcilor ceramice înseamnă că lama de ras nu le va zgâria, dar ar trebui totuși să aveți grijă. De asemenea, veți dori să aveți mai multe lame de ras pe mâna pentru a începe să le folosiți pe una nouă imediat ce cea veche devine neclară.

Cele mai citite articole

You may also like