Home Utile Cum se transmite coronavirus Covid 19

Cum se transmite coronavirus Covid 19

by GetLokal.ro

Coronavirus COVID-19 este transmis in acelasi mod ca si alte virusuri care provoaca gripa si infectii virale respiratorii acute – in principal prin contact direct cu purtatorul. Dar sunt posibile si optiuni la distanta.

1. Aeropurtat

In acest caz, infectia este transmisa de la persoana la persoana prin contact personal. De exemplu, cineva de langa tine stranuta si tuseste. Sau prin sarutari. Virusul ramane activ mult timp intr-un mediu umed – in saliva, secretii nazale.

Cum sa te protejezi?

Evita locurile aglomerate. Nu mai merge la teatre, muzee, cinema, concerte si sport. Evita calatoriile cu mijloacele de transport in comun, centre comerciale si magazine. Daca nu poti sta acasa, incearca sa stai departe de oameni, mentinand o distanta de cel putin 1,5 m, in special fata de cei care tusesc si stranuta. Renunta la imbratisari si sarutari. 

2. Praf aerian

In acest caz, virusul intra in corp cu particule de praf. Probabilitatea unei astfel de infectii este mica, deoarece Covid 19 traieste intr-un mediu umed pentru o lunga perioada de timp, dar imediat ce intra intr-un loc uscat, moare dupa 2 pana la 4 ore. Cu toate acestea, acest timp poate fi suficient pentru a te infecta.

Cum sa te protejeziAcasa, fa curatarea umeda cat mai des. Sterge suprafetele cu detergenti casnici sau produse pe baza de alcool. La locul de munca, sterge periodic masa, tastatura computerului. Dezinfecteaza telefonul mobil, telefonul fix, manerele usilor.

3. Transmitere orala

In acest caz, virusul este transmis odata cu alimentele, cu mainile murdare si obiecte de uz casnic. Si, de asemenea, prin strangeri de mana, bani numerar, balustrade in transportul public, butoanele ascensorului, vase murdare, alimente crude sau neprajite, in special carne si peste. 

Cum sa te protejezi

Cele mai citite articole

Spala-te des pe maini cu sapun sau sterge-le cu servetele antiseptice, produse pe baza de alcool. Mai ales dupa ce calatoresti cu transportul public si ai utilizat liftul.
Renunta la strangeri de mana si imbratisari – salutati-va reciproc dand din cap.
Nu plati in numerar – este mai bine sa utilizezi un card sau o aplicatie de credit cu contact pe telefonul mobil.

Spala bine vasele dupa ce ai mancat. Si inainte de masa, ar fi bine sa le clatesti din nou. Incearca sa mananci doar tu de pe un platou. Fa platouri separate pentru alimentele crude si alimente gatite. Prajeste, coace si fierbe bine carnea si pestele – tratamentul termic ucide coronavirusul.

Intrebari populare

Intrebare:

Pot primi coronavirus de la animalele de companie – caini si pisici?

Raspuns:

Exclus. Pisicile si cainii au propriile lor infectii cu coronavirus, dar nu sunt transmise oamenilor. In acest caz, nici COVID-19, nu se transmite de la animale.

Intrebare:

Coronavirus este transmis prin aer?

Raspuns:

Conform dovezilor stiintifice actuale, Covid 19 poate fi transmis numai prin picaturi mici de saliva. Pur si simplu nu te poti infecta „prin aer”, deoarece, fara un mediu umed, virusul moare.

Afla mai multe informatii pe relansareresponsabila.ro.

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil