Home Viata sanatoasa Cum ameliorezi durerea in gat: 5 remedii la indemana

Cum ameliorezi durerea in gat: 5 remedii la indemana

by GetLokal.ro

Durerea în gât este un simptom comun pentru infectiile tractului respirator, cum ar fi răceala, gripa sau amigdalita. Totuși, uneori, poate apărea și din cauza aerului uscat sau afectării corzilor vocale. Durerea în gât este, deseori, asociată și cu dificultatea de a înghiți, senzația de disconfort sau iritație la nivelul gâtului. Bineînțeles, dacă este cauzată de o infecție respiratorie, durerea în gât vine la pachet și cu alte manifestări ale acesteia (febră, tuse, astenie etc.). Percepem senzația de durere în gât din cauza inflamației apărute la nivelul țesuturilor din gât. Iată care sunt cele mai rapide și mai accesibile metode de a ameliora durerea în gât.

  1. Drajeuri, spray-uri și geluri pentru gât

Cele mai simple și rapide metode de a scăpa de durerea în gât sunt drajeurile, spray-urile și gelurile pentru gât. Drajeurile și spray-urile pentru durerea în gât pot avea în conținut medicamente antiinflamatoare sau extracte/uleiuri esențiale de plante cu proprietăți antiinflamatoare, emoliente, calmante, antivirale și antibacteriene (eucalipt, mentă, lămâie, cimbru și altele). De asemenea, unele medicamente pentru durerea în gât conțin o combinație între ingredientele naturale și substanțe farmacologice. Spre exemplu, mierea este un ingredient natural care se găsește în majoritatea drajeurilor. Gelurile pentru gât se găsesc sub formă de plicuri cu gel și au ingrediente naturale care hidratează foarte bine mucoasa gâtului. De obicei, se administrează 3-4 drajeuri sau plicuri cu gel pe zi, până la dispariția simptomelor.

  1. Gargară cu apă sărată sau bicarbonat de sodiu

Apa salină are acțiune antiinflamatoare la nivelul gâtului, ameliorând disconfortul și durerea. În plus, apa sărată ajută și la tratarea infecțiilor bacteriene, prin deshidratarea bacteriilor, ceea ce duce la moartea acestora. Bicarbonatul de sodiu calmează, de asemenea, iritația și durerea în gât.

Amestecă jumătate de linguriță de sare cu 100-200 ml apă călduță și fă gargară timp de 30 de secunde, apoi scuipă. Repetă de câteva ori pe zi. O altă variantă este să amesteci 250 ml apă caldă cu ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu și ⅛ linguriță de sare. Fă gargară cu acest amestec timp de 30 de secunde. Repetă la fiecare 3 ore! 

  1. Inhalații cu aburi calzi

Cele mai citite articole

Inhalațiile cu aburi calzi ajută la umidificarea gâtului, ameliorând iritația și durerea. Durerea este mai intensă dacă gâtul este prea uscat. Pe de altă parte, inhalațiile cu aburi calzi ajută și la decongestionarea nasului și la îmbunătățirea respirației, în cazul unei infecții respiratorii. Stai cu fața deasupra unui vas cu apă fierbinte, ținându-ți capul acoperit cu un prosop. Respiră aburii calzi timp de 5-10 minute. Poți repeta de 3 ori pe zi. Dacă nu ai un umidificator, poți fierbe vasul cu apă timp de 30 de minute fără capac, înainte de a face inhalații. Acest lucru ajută la creșterea umidității din casă, ceea ce ameliorează durerea în gât.  

  1. Miere

Mierea are acțiune emolientă, calmantă, antiinflamatoare și hidratantă, motiv pentru care este și inclusă în majoritatea drajeurilor/gelurilor pentru gât. Poți consuma o linguriță de miere ca atare, de mai multe ori pe zi, fără să bei sau să mănânci nimic timp de 20-30 de minute după consum. Administrată înainte de culcare, mierea ajută și la calmarea tusei. O altă metodă de a beneficia de proprietățile mierii este adăugarea acesteia în ceai. 

  1. Ceai de mușețel

Mușețelul este o plantă medicinală binecunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Studiile arată că infuzia de mușetel ajută la calmarea durerilor în gât, dar, și la simularea sistemului imun pentru a elimina infecția respiratorie. Ceaiul de mușețel poate fi atât consumat, cât și folosit pentru inhalații cu aburi. Ambele metode sunt benefice pentru ameliorarea durerilor în gât. Totuși, ai grijă să nu consumi ceaiul fierbinte, ci cald. 

Așadar, durerile în gât pot fi calmate prin câteva metode simple și la îndemână. Mergi la medic, dacă durerile nu se ameliorează în câteva zile și nu uita că unele infecții severe necesită tratament antibiotic prescris de medic. 

Cele mai citite articole

You may also like