Home Utile Cum îl poți ajuta pe copilul tău să se pregătească mai bine pentru examene?

Cum îl poți ajuta pe copilul tău să se pregătească mai bine pentru examene?

by GetLokal.ro

Susținerea primului examen este o experiență importantă pentru orice elev. Dacă nu beneficiază de pregătirea necesară astfel încât să se prezinte cu succes, elevul poate fi descurajat pentru mult timp după aceea, iar asta îi poate afecta rezultatele școlare. Pentru a-ți ajuta copilul să se pregătească așa cum trebuie, îi poți oferi un mediu care să-l susțină și care să îi ofere echilibrul de care are nevoie. 

Indiferent dacă este vorba despre o simulare sau de teste de evaluare națională, majoritatea elevilor sunt supuși unei presiuni greu de suportat, pe măsură ce evaluare se apropie. Această presiune creează un stres suplimentar făcându-i să devină anxioși, iar dacă este lăsat necontrolat, poate submina realizările pe termen lung și poate duce chiar la probleme de sănătate. 

  1. Monitorizează periodic activitatea școlară 

Cea mai sigură modalitate de a garanta un parcurs fericit al educației copilului tău, este să fii în permanență la curent cu activitatea lui școlară. În acest fel îl vei putea ajuta să se pregătească pentru examenele care vor urma, aprofundând materia care a fost predată în clasă. 

  1. Oferă sprijin emoțional

Indiferent care este vârsta copilului tău, stresul la care este supus este proporțional cu capacitățile lui de a rezista. Cu toate acestea, o modalitate excelentă de a-l susține este să îi oferi sprijin emoțional necondiționat. Îi poți explica că este normal să se simtă stresat sau afectat de presiunea care îl apasă, oferă-i încurajări și rămâi atent pentru eventualitatea în care situația scapă de sub control. 

  1. Discutați despre examene

Cele mai citite articole

Rămâi deschis la conversații cu copilul tău referitor la examenele viitoare. Află dacă se simte liniștit, pregătit și ce crede că ar fi de folos pentru ca materia să fie mai ușor asimilată. Povestește-i cum te-ai simțit tu cînd erai de vârsta lui și ai trecut prin aceeași experiență, și încurajează-l să aibă încredere în el indiferent care va fi rezultatul.  

  1. Înțelege stilul de învățare a copilului tău

Fiecare persoană învață diferit, iar forțarea unui copil să adopte un anumit stil de învățare poate fi o mare greșeală. Se poate ca toate eforturile să fie în zadar, dacă metoda aleasă nu este compatibilă, așa că cel mai bine discută cu un specialist care să te îndrume în acest sens. Atunci când descoperi că învățarea nu are rezultatele scontate, poți apela la programe de predare a materiei care sunt livrate într-o manieră interactivă, ușoară și atrăgătoare pentru copii. 

  1. Organizează un program de studiu

Încă din primii ani de școală, pregătește împreună cu copilul tău un program sau un sistem de învățare, prin care să învețe cum să aprofundeze materia și cum să facă revizuiri periodice. De obicei, 20 de minute sunt suficiente pentru a parcurge din nou toată materia care a fost predată în ziua respectivă, astfel informația să fie aprofundată și bine structurată în minte. Recapitularea se poate face în scris sau cu voce tare, iar în perioada examenelor intensitatea și durata acestei activități poate să crească. 

  1. Încurajează relaxarea

Studiul pentru examene trebuie să se desfășoare în mod susținut, astfel încât toată materia să poată să fie acoperită și înțeleasă. Cu toate acestea, dacă nu există suficiente pauze, pot apărea surmenarea sau oboseala cronică, moment în care randamentul de învățare va fi extrem de redus. Din acest motiv, procesul de învățare trebuie să cuprindă și momente generoase de relaxare, în care copilul se va odihni atât fizic dar și mental. 

Odihna, inclusiv somnul de noapte, trebuie să fie bine supervizată astfel încât să nu acumuleze perioade de epuizare combinate cu o alimentație sănătoasă. Bunăstarea generală a copilului este mult mai importantă decât rezultatul de la examene, din acest motiv, va trebui să-l înveți pe cel mic să știe cum să aibă singur grijă de el. 

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil