Bucătăria în stil rustic ne aduce aminte de copilărie, de rădăcini și de imaginea idilică a simplității vieții la sat. Dacă te atrage acest stil și dorești să îți amenajezi spațiul în acest fel, iată care sunt lucrurile care nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta.
Alege covoarele rustice
Deși în prezent pentru bucătăriile moderne s-a renunțat treptat la covoare, în cazul bucătăriilor rustice acestea sunt mai prezente decât oricând. Fireşte, nu vei folosi covoarele specifice originale, împletite din fâșii de material textil, ci poți alege covoare care să se potrivească amenajării tale de pe https://www.vivre.ro/s-1275/covoare-bucatarie.
Covorul joacă un rol important în bucătărie, pentru că te poate proteja de frig, mai ales dacă nu ai un sistem de încălzire în pardoseală și în același timp, îți oferă un design frumos și o amenajare specială, de care te poți bucura pentru mult timp.
Amenajează un cuptor din piatră
Pentru a conferi bucătăriei tale un aspect rustic cât mai apropiat de imaginea autentică poți opta pentru amenajarea unui cuptor pentru gătit, din piatră naturală. Acesta este un material care îți va oferi caracteristici de rezistență și durabilitate, dar și o frumusețe aparte. Piatra naturală îți aduce modele unice și deosebite, iar în acest fel vei putea recrea in bucătăria ta imaginea artistică specifică bucătăriilor rustice de altă dată.
Amenajează zona de servire a mesei
Dacă în bucătărie ai și un spațiu de servire a mesei, îl poți amenaja într-un mod cât mai simplu, folosind o masă de lemn și câteva scaune. Nu va fi nevoie să optezi pentru mobilier sofisticat, pentru că stilul rustic presupune simplitate și o apropiere cât mai mare de natură.
Astfel, masa trebuie să poată găzdui numărul de persoane care sunt prezente în casa ta, iar pentru a realiza acest lucru poți alege o masă extensibilă. De asemenea, dacă nu vrei să încarci în mod suplimentar spațiul, poți alege scaune pliabile, pe care să le strângi cu ușurință, atunci când acestea nu sunt utilizate.
Folosește perdele pentru ferestre
Cele mai citite articole
Ferestrele caselor rustice, cunoscute sub numele de bordeie, erau realizate cel mai adesea din tâmplărie de lemn și închideri din sticlă. Acoperirea ferestrelor era realizată cu ajutorul perdelelor, iar acestea aveau la bază întotdeauna fire naturale, precum bumbacul și inul.
Poți recrea o astfel de amenajare folosind perdele din in, opace sau semiopace sau perdele simple, albe, din bumbac sau dantelă.
Perdelele nu trebuie sa fie foarte colorate pentru că în definitiv acestea vor avea un rol decorativ. De asemenea, lungimea perdelelor este stabilită la nivelul geamului, diferit de perdelele pentru restul camerelor, care sunt dispuse de cele mai multe ori la înălțimea etajului.
Alege o pardoseală din lemn
Pentru a fi cât mai aproape de imaginea rustică a unei bucătării, va trebui să iei în calcul și folosirea unei pardoseli călduroase din lemn. Parchetul este o soluție bună, însă în același timp va trebui să iei în calcul aerisirea foarte bună a spațiului, astfel încât aburul din bucătărie să nu afecteze aspectul pardoselii.
Lemnul suferă adesea contrageri și dilatări ca urmare a variațiilor de temperatură și umiditate, așa că fie ai grijă la aerisirea camerei folosind o hotă, fie alegi o pardoseală din gresie cu aspect de parchet sau vinil modular cu aspect de lemn.
O bucătărie rustică este întotdeauna primitoare așa că nu uita de iluminatul acestei camere. Alege corpuri de iluminat simple, cu lumină caldă, care să te ducă cu gândul la casele de odinioară și la bucătăriile specifice acestora.