Aerul curat, o alimentație sănătoasă și mișcarea sunt elementele cheie pentru a putea duce o viață sănătoasă. Chiar dacă pe ultimele două le poți controla, când vine vorba de o atmosferă nepoluată, lucrurile nu mai sunt atât de simple, în special dacă locuiești într-un oraș mare.
Poluarea a devenit una dintre problemele cele mai grave cu care omenirea se confruntă în ziua de azi, iar asta pe bună dreptate. Expunerea la factorii nocivi din aer poate avea un efect negativ asupra minții și corpului tău. Totuși, dacă vrei să te ferești pe cât posibil de poluare, există câteva metode prin care poți deveni mai informat (consulta harta calitatii aerului din Romania), pentru a lua cele mai bune decizii privind stilul tău de viață.
Hai să vedem, mai exact, ce este poluarea aerului, cum te afectează și ce poți face pentru o viață mai sănătoasă.
Ce este poluarea aerului?
Orice modificare chimică în atmosferă duce la poluarea aerului. Aceasta apare atunci când fumul, gazele sau praful pătrund în atmosferă și afectează plantele, animalele ori ființele umane.
Pe termen lung, poluarea aerului duce la subțierea stratului de ozon. Acest fapt reprezintă o amenințare pentru întreaga planetă – pentru ecosistemele terestre, dar și pentru noi, ca oameni.
Cauzele poluării aerului
Cauzele poluării aerului sunt multiple și majoritatea provin din activitățile pe care le desfășurăm. Câteva dintre ele sunt:
- arderea de combustibili fosili;
- agricultura;
- activitățile casnice;
- tratarea deșeurilor;
- activitățile miniere.
Există, totuși, câteva metode prin care noi, ca societate, putem să reducem nivelul de poluare, cum ar fi:
- folosirea mijloacelor de transport în comun;
- economisirea energiei;
- reciclarea;
- utilizarea energiei verzi.
Cum îți influențează poluarea organismul?
Cele mai citite articole
Poluarea atmosferică îți poate cauza simptome ușoare sau chiar foarte grave: dureri de cap, amețeli, greață, boli pulmonare, afecțiuni ale sistemului cardiac sau un sistem imunitar slăbit.
Chiar dacă poluarea ne influențează pe toți, categoriile de oameni care prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire sunt vârstnicii, bebelușii și persoanele care lucrează în aer liber sau medii toxice.
Ce poți face pentru a te menține sănătos?
Cu toate că anumiți factori te obligă să trăiești într-un aer poluat, poți căuta metode prin care să-i dai organismului tău o „gură de aer proaspăt”. O ieșire în natură este cea mai bună soluție, atunci când vrei să schimbi aerul poluat din oraș cu un aer curat.
Chiar și în orașele mari sau la marginea acestora, există locuri unde te poți bucura de un petic de spațiu verde și poți petrece o jumătate de oră respirând un aer mai puțin nociv, de exemplu, parcurile sau zonele verzi.
O altă metodă ar fi să-ți creezi propriul colț verde, pe balcon sau pe terasă. Chiar dacă petreci doar o oră pe zi în prezența plantelor, vei simți cum mintea și corpul tău se energizează.
În ziua de azi, este din ce în ce mai greu să eviți poluarea. Din cauza ritmului alert în care industria se dezvoltă și a faptului că aproape toate domeniile presupun activități ce duc la poluarea aerului, menținerea unui stil de viață sănătos pare aproape imposibil.
Totuși, este necesar să-i dai corpului tău șansa de a „evada”, chiar și pentru câteva ore, din mediul poluat. Chiar dacă nu poți renunța la rutina ta pentru a te muta mai aproape de natură, o plimbare în parc sau o zi pe săptămână petrecută în natură poate diminua considerabil efectele poluării asupra organismului tău.
Sursă foto: unsplash.com