Home Utile De ce este mai bine să divorțezi la notar?

De ce este mai bine să divorțezi la notar?

by Dinu Alexandra

Mulți români preferă acum să se adreseze unui cabinet notarial pentru desfacerea căsătoriei,  mai ales dacă nu au mai avut de-a face cu instanțele de judecată.

Divorțează la notar, dacă vrei ca să pui punct căsniciei ușor, ieftin și fără stres

În mintea multora, tribunalul este locul unde se judecă prioritar cauzele penale, iar în sufletul lor faptul că ajung acolo generează sentimente tare neplăcute, deoarece, de multe ori, inconștient ajung să trateze persoana lângă care au petrecut ani sau poate chiar zeci de ani ca pe un infractor ori mai rău decât atât, ba chiar ajung să își facă mari procese de conștiință, considerându-se ei înșiși ca fiind niște persoane vinovate (dehn sindromul Stockholm!).  Iar acest lucru poate conduce la depresie sau chiar la alte tulburări psihice foarte grave.

Faptul că acum pentru a se desface o căsătorie există mai multe variante, inclusiv posibilitatea de a divorța pe cale administrativă sau notarială, este un lucru salutar, deoarece creează acele premise care  fac ca două persoane să se separe într-un mod prietenesc, nu  precum niște războinici înverșunați care urmează să se urască din toți rărunchii până la moarte.

Cel mai mult de câștigat în urma unei separări amiabile au minorii celor două părți,  deoarece ei vor putea ca să nu treacă prin niște clipe cumplite în calitate de mijloace de răzbunare pe care unul dintre foștii soți le folosește împotriva celuilalt pentru a-l pedepsi..

Atunci când se divorțează la notar există mai multe șanse de a apărea iertarea și autoiertarea, mai ales că prin această procedură nu va exista o hârtie unde să scrie negru pe alb din vina cui s-a desfăcut căsătoria și care, eventual, să fie arătată copiilor celor doi foști soți în viitor ca o justificare.

Un divorț notarial este mult mai rapid, simplificat, deoarece nu mai este necesar să se dovedească vinovăția și nici să ca să aștepte luni întregi până când acesta se produce, precum se întâmplă atunci când se urmează o procedură de divorț în instanță.

Desfacerea căsătoriei la un birou notarial, soluția cea mai rapidă de a obține certificatul de divorț

Există în practică situații în care, din anumite motive, un cuplu trebuie să divorțeze rapid, de exemplu atunci când unul dintre soți suferă de o boală incurabilă și dorește ca să își lămurească situația familială, inclusiv prin partajul bunurilor comune.în timpul vieții sale.

La instanță, dată fiind încărcarea cu foarte multe dosare civile a judecătorilor, acest lucru nu este întotdeauna posibil, nici măcar nu e garantată preschimbarea unor termene de judecată din cauza unor boli grave ale unuia sau ambelor părți. Plus că trebuie așteptată și redactarea hotărârii de divorț.

În schimb, la un birou notabil notarial, dacă părțile se înțeleg pe toate aspectele, în 30 de zile divorțul este încheiat și el își produce efectele inclusiv în materie patrimonială din momentul în care soții și-au dat acordul în acest sens (cu specificația că pentru a rămâne definitiv acordul cu privire la partaj, mai trebuie ca să treacă 30 de zile de la desfacerea notarială a căsătoriei, efectul nefiind totuși unul imediat) .

Calea notarială, aleasă de soții care vor un divorț care să nu se transforme într-un război

Un notar are mai mult timp la dispoziție pentru a le explica părților care le sunt drepturile și obligațiile, într-un cadru confidențial, spre deosebire de un judecător care zeci de dosare în respectiva ședință civilă.

Mai ales în materia împărțirii bunurilor soților acest lucru este foarte important, deoarece de multe ori în practică există situații  în care partenerii cred că un bun este comun și poate nu este așa ori invers. La instanță, aceste neclarități pot să conducă inutil la tergiversarea cauzei.

Un divorț cu partaj fără avocat la un cabinet notarial costă mult mai puțin decât unul în instanță, unde, a încerca să te judeci fără avea un apărător experimentat este o aventură destul de periculoasă și cu un final pe care nu îl poți prevedea de la început a fi unul fericit.

Se spune că divorțul este o sărăcire a activelor unei familii, deoarece înseamnă pe viitor două case, eventual să plătești chirie și pensie de întreținere pentru copil. Nu de puține ori au fost judecători care au spus la prima înfățișare soților că sunt prea săraci pentru a suporta un divorț cu partaj și ce va urma după aceea, iată de ce ar fi mai bine să se împace, să suporte cu stoicism situația și să rămână căsătoriți. Mai ales dacă au și datorii la bănci.

Chiar și atunci când un cuplu nu are copii și se consideră că lucrurile se desfășoară mai ușor în materie de divorț, a te trezi deodată singur/ă nu este un lucru ușor de acceptat întotdeauna, de aceea un astfel de eșec pe drumul vieții poate provoca o traumă de proporții.  Psihologii afirmă cu tărie faptul că divorțul vine pe locul doi după moartea soțului. Nu e mai bine să limitezi pe cât posibil durerea despărțirii și să pui capăt căsniciei cât mai blând posibil?

Trebuie avut în vedere că ar fi cel mai bine să mergeți împreună la notar în prealabil pentru a discuta în ce constă în concret această procedură, deoarece, dacă acționați impulsiv și depuneți o acțiune la judecătorie, la prima înfățișare când judecătorul ă să vă întrebe dacă sunteți pe deplin convinși de această decizie radicală și o să vă recomande ca să mergeți la un mediator înainte de a păși mai departe în cadrul procesului, lucrurile sunt deja prea orientate pe calea unui războiul devastator.

Plus că, zic statisticile, dacă cineva a depus o acțiune judecătorească pe care ulterior și-a retras-o, cu siguranță în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat va depune o altă și până la urmă tot va divorța.

O ședință de mediere ar trebui să fie pasul bine de făcut înainte de orice tip de acord, chiar notarial, deoarece nimeni nu are de câștigat între o sală de judecată. De multe ori ai nevoie de mediere pentru stabilirea domiciliului copiilor minori și pentru a rămâne prieten ca un cuplu parental, pentru interesul superior al copiilor.

Atunci când divorțezi la notar acceptarea despărțirii este mai ușor de asimilat, iar copiii cuplului interiorizează schimbarea fără dificultăți care să le afecteze dezvoltarea emoțională.

Dacă ești din București, iată un notariat bun la care poți să mergi pentru a divorța:

Biroul individual notarial „LOREDANA BÎRZU”

Bucureşti, Şos. Nicolae Titulescu nr.48, parter, sectorul 1

Tel. 031-4053980, 031-4337337

Email notar: office@notariatbirzu.ro

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like