Home Servicii Diabetul gestational – factori de risc si simptome

Diabetul gestational – factori de risc si simptome

by Dinu Alexandra

Desi se vorbeste foarte putin despre el, diabetul gestational (sau de sarcina) afecteaza aproximativ 4% dintre gravide. Vestea buna, insa, este ca diabetul de sarcina, spre deosebire de diabetul de tip I si diabetul de tip II, este o afectiune care se poate vindeca si se vindeca, in general, dupa nastere. De altfel, diagnosticul dispare dupa momentul nasterii sau se transforma in diabet de tip I sau II in cazul in care dereglarile glicemice continua.

Ce este diabetul gestational?

Femeile gravide care nu sufereau de o forma de diabet inainte de sarcina dar care in timpul graviditatii au un nivel ridicat al glicemiei sunt diagnosticate cu diabet gestational, in special intre saptamanile 24 si 28 de sarcina.

Fluxul de hormoni cu care este bombardat corpul in timpul sarcinii impiedica organismul sa produca o cantitate optima de insulina, care in mod obisnuit mentine glicemia in limite normale, ceea ce determina acumularea de glucoza in sange si aparitia hiperglicemiei.

Factori de risc

Femeile care au mai avut diabet gestational intr-o sarcina anterioara au peste 50% sanse sa dezvolte din nou aceasta afectiune pe perioada urmatoarelor sarcini.

In plus, au sanse crescute sa sufere de diabet gestational:

–          femeile supraponderale;

–          femeile care au nascut deja un copil cu o greutate mare;

–          femeile care au o ruda de gradul I care sufera de diabet de tip II;

–          femeile care raman gravide la varste inaintate (dupa 25 de ani, riscul de a dezvolta diabet gestational in cazul unei sarcini creste cu 4% in fiecare an);

–          femeile care sufera de ovare polichistice.

Simptome

Cel mai adesea, diabetul gestational este asimptomatic sau semnele sunt pur si simplu confundate cu simptomele oricarei sarcini normale, iar acestea sunt:

–          urinat des;

–          gura uscata;

–          senzatie de oboseala;

–          greata;

–          varsaturi;

–          infectii urinare;

–          tulburari de vedere.

Odata cu stabilirea diagnosticului, este important ca glicemia sa fie mentinuta in limite normale pentru a preveni aparitia complicatiilor pentru mama (tensiune arteriala crescuta), fat (o greutate prea mare) si nou-nascut (un nivel scazul de glicemie).

Cele mai citite articole

You may also like