Home Gatit si Retete Fă bucurii gastronomice clienților tăi cu preparate făcute pe un contact grill!

Fă bucurii gastronomice clienților tăi cu preparate făcute pe un contact grill!

by Dinu Alexandra

Un contact grill  profesional este un aparat puternic care utilizează o combinație de plăci încălzite și presiunea pentru a găti rapid alimente. Transferul de căldură în alimente în momentul în care se utilizează orice fel de grătar se face în principal prin radiații termice.

Diversele modele de contact grill sunt echipamente foarte versatile, perfecte pentru a fi utilizate în restaurante, cantine, unități fast food, cafenele, chioșcuri, deoarece cu ajutorul lor se pot prepara în viteză produse alimentare delicioase.

Plăcile de contact plate ale grătarelor maximizează zona de gătit. Pe măsură ce ambele plăci de gătit sunt în contact cu alimentele, căldura este  distribuită mai rapid, ceea ce conduce la o durată de gratinare foarte redusă.

Contact grill-urile care au una sau ambele plăci cu linii înălțate și mici șănțulețe (striații) ce le delimitează au două avantaje principale.

În primul rând, canalele ajută la scurgerea grăsimilor nesănătoase din alimente, ceea ce conduce la pregătirea de mâncăruri mai sănătoase.

În al doilea rând, deoarece numai o parte din placa de gătit atinge efectiv mâncarea, apar linii de gratinare foarte atractive ce sporesc valoare fripturilor, frigăruilor, legumelor, din punct de vedere vizual.

Plăcile de contact cu grătare mixte oferă o combinație foarte frumoasă a celor două tipuri de prăjire.

Un contact grill mixt are, de obicei, o placă inferioară plană și o placă superioară cu „nervuri” (striații). Acest lucru duce la un gătit rapid, dar și la un aspect estetic deosebit. Gratinarea liniară, ca un model, se aplică de obicei doar în partea de sus a alimentelor, dar nu neapărat. Există și modele de grătare de contact care au placa netedă montată în partea superioară a grătarului.

Plăcile grătarului de contact sunt realizate din diverse materiale, fiecare dintre acestea cu propriile sale caracteristici.

Plăcile de fontă sunt, probabil, cele mai comune tipuri întâlnite în practică, fiind preferate pentru proprietatea acestui material de a reține excelent căldura.

Plăcile de aluminiu sunt perfecte atunci când contact grill-ul este utilizat doar foarte rar. Plăcile se încălzesc rapid și sunt excelente pentru transferul rapid de căldură în produsele alimentare, dar se întâlnesc rar grătare de contact cu astfel de componente în unitățile HoReCa, ele fiind mai degrabă potrivite pentru utilizările casnice.

Plăcile ceramice ce se întâlnesc la noile game de contact grill-uri folosesc elementele infraroșii poziționate în spatele plăci ceramice rezistente, dar subțiri. Avantajul acestora este că timpul de încălzire este aproape instantaneu.

Grătarele de contact profesionale, la fel ca și acelea casnice, sunt comercializate într-o multitudine de modele și poartă chiar denumiri diverse: grill, presă tip sandviș, tigaie electrică etc. Majoritatea au suprafețe netede și plane pentru distribuirea uniformă a căldurii, dar, precum am văzut, sunt și modele ce au anumite nervuri (striații) pe suprafața de gătit cu rolul principal de a crea „mărci de grătar” și, în secundar, de a permite scurgerea conținutului suplimentar de grăsimi din alimentele ce sunt puse pe contact grill-ul respectiv.

La TC Romania găsiți o mulțime de modele de asemenea grătare de contact electrice, fabricate de branduri renumite pe plan internațional, extrem de durabile, fiabile și versatile.

Alegeți echipamentele profesionale care vă sunt necesare din această categorie de grill-uri și veți putea să vă mulțumiți pe deplin clienții cu produsele pe care le veți pregăti fără efort cu ajutor lor.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like