Home Evenimente Femei in postura de conducere – studiu

Femei in postura de conducere – studiu

by Dinu Alexandra

Ai crede, poate, ca obtinerea “functiei supreme” intr-o firma ar face fericit orice angajat. Si totusi lucrurile nu stau tocmai asa. Cel putin nu in cazul femeilor. Conform unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Texas, Austin, si publicat in revista de specialitate Journal of Health and Social Behavior,  femeile care au functii de conducere si dreptul de a angaja, concedia sau modifica salarii au semnificativ mai multe simptome de depresie decat femeile subalterni.

Echipa a urmarit parcursul a 1300 de barbati si 1500 de femei inca de la absolvire si de-a ungul a patru stagii importante din cariera lor, iar concluziile sunt foarte interesante: functiile de conducere cresc numarul simptomelor de depresie la femei, insa scad numarul de simptome de depresie la barbati.

„Pozitiile de conducere sunt in mod obisnuit considerate a fi dorite de catre angajati pentru ca vin cu salarii mai bune, prestigiu, flexibilitate, munca provocatoare si un control asupra programului si resurselor – toate acestea ar trebui sa contribuie la o stare de sanatate mai buna”, a spus Tetyana Pudrovska, co-autoare a studiului si asistent profesor la departamentul de sociologie de la Universitatea din Texas, Austin, pentru Yahoo Health.

Cele mai citite articole

Si atunci… de ce se intampla exact contrariul in cazul femeilor? Pudrovska spune ca, daca pentru barbati obtinerea unui job de conducere este doar un fel de confirmare a valorii lor si de securizare a pozitiei in firma, pentru femei este rezultatul unei munci asidue de demonstrare a capacitatilor, meritelor si de trecere peste stereotipuri.

„Femeile in pozitii de conducere sunt evaluate mult mai strict in comparatie cu femeile subalterni sau colegii barbati”, explica Pudrovska. „Femeile cu un astfel de statut sunt adesea expuse discriminarilor si chiar micilor hartuiri, iar asta contribuie la stresul cronic, care le poate inrautati starea de sanatate.[…] Este nevoie sa luam in considerare si sa regandim viziunea culturala depasita care spune ca femeile nu sunt potrivite din punct de vedere temperamental pentru conducere sau ca nu sunt lideri competenti sau legitimi.”

Tu ce crezi? Sunt potrivite functiile de conducere pentru femei? Crezi ca un job de conducere te-ar face mai fericita?

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil