Home Arta si educatie Galeria Orizont – actul de curaj din centrul Capitalei

Galeria Orizont – actul de curaj din centrul Capitalei

by GetLokal.ro

Se spune ca a expune poate insemna o confirmare a insasi existentei artistice. Arta cere sacrificii. De cele mai multe ori, sacrificiul poate fi insusi faptul ca prea putini oameni par prea putin interesati de ceea ce inseamna actul cultural. Dar stiti cum se zice: multi veniti, putini alesi…

O galerie de arta in Bucurestiul zilelor noastre reprezinta un act de curaj. Desi unele dintre galerii fac parte deja din istoria Capitalei. Galeria Orizont spre exemplu, situata in zona centrala a Bucurestiului este deschisa publicului iubitor de arta inca din anul 1960. Consacrandu-se ca o galerie reprezentativa pentru arta contemporana romaneasca. Aici pot expune doar artistii plastici, membrii ai Uniunii Aristilor Plastici din Romania.

Galeria Orizont –  spatiu de lansare si promovare 

Daca a supravietui, ca galerie,  in vremuri sa le zicem trepidante ca acum, inseamna un act de curaj, atunci Galeria Orizont inseamna un act de curaj! Aceasta este galeria Uniunii Artiștilor Plastici din România și are drept scop promovarea artei decorative româneşti și valorificarea dreptului de autor. 

Galeria a gazduit de-a lungul anilor multe dintre obiectele de arta ale artistilor de prestigiu. Astfel, picturi, sculpturi, grafica sau alte obiecte celebre de arta au fost expuse in Galeria Orizont. Actualmente, la Galeria Orizont se fac expozitii de pictura, sculptura, grafica, acuarela, icoane, bijuterii, arta decorativa. Programul expoziţional este coordonat de Consiliul de Conducere al Filialei Arte Decorative şi care şi-a propus să creeze în galerie un spaţiu de prezentare a artiştilor consacraţi, de lansare şi promovare a tinerilor, dar şi de omagiere a maeştrilor. Galeria oferă posibilitatea de exprimare a temei abordate în proiectelor artiştilor vizuali ce se exprimă în material specific artelor decorative. Aici au loc si evenimente care includ categoriile: Ceramica, Arte Textile, Metal, Sticla si asa mai departe.

Filiala Arte Decorative a Uniunii Artiștilor Plastici din România a deschis anul 2019 ( in perioada 9 ianuarie – 7 februarie) cu vernisajul expoziției de grup „Steaguri”, la Galeria Orizont. Plecand de la semnificația drapelului la modul general si ceea ce reprezinta pentru fiecare acest simbol, artistii s-au identificat cu propria creatie, evidentiindu-se latura de cercetare a preocuparilor, a ideilor novatoare cat si a solutiilor artistice personale. Evenimentul a deschis seria proiectelor culturale din programul expozițional coordonat de Consiliul de Conducere al Filialei Arte Decorative a U. A. P. din România si are ca strategie promovarea artei decorative romanesti prin prezentarea artiștilor consacrati, de lansare si promovare a tinerilor, dar si de omagiere a maestrilor.

Sens, vibratie, energie la Galeria Orizont

Cele mai citite articole

De-a lungul timpului, Galeria de artă Orizont din București a gazduit si artisti din lumea larga. Unii cu  lucrari sculpturale, altii cu fotografii, unii cu oere de dimensiuni mari, altii cu opere de dimensiuni mici. Toate aduse spre a face obiectul contemplației noastre, spre a ne bucura parcă dincolo de vizual. La modul general vorbind, expozitiile din galerie au prezentat, tot de-a lungul timpului, si sculptura conceputa in lemn, metal si gresie, pictura, gravura si fotografie. Iar lucrarile de pictura, majoritare fiind, l-au determinat si il determina pe privitor sa aiba un parcurs istoric si estetic foarte larg, trecand de la realism, la conceptualism. Protagonistii expozitiilor de la Orizont exersandu-si  nu numai abilitatile artistice, ci si implicarea. Interactiunea stilurilor si  remixarea  anumitor elemente fiind, in cadrul vernisajelor de la aceasta galerie, o calitate de a atrage public.

Este vital sa se constientizeze importanta integrarii artei in viata noastra de zi cu zi. Lucrarile de arta ofera un sens, incarca de energie si, de ce nu, pot aduce vibratie in spiritul oamenilor. Chiar in spiritul unui oras precum Bucurestiul. Desigur e importanta alegerea lucrarilor de arta care sa fie reprezentative și sa inspire, sa creeze dialoguri, sa revitalizeze deopotriva clasicul si contemporanul, ba chiar urbanul. Asadar, de la figurativ la abstract, de la realism la suprarealism, Galeria Orizont atrage atat prin numarul cat si prin varietatea pieselor de arta ori picturilor aflate in expunere.

Dinamizarea interesului unui public larg

Sunt importante manifestarile expozitionale, menite sa dinamizeze interesul, pasiunea si dragostea publicului pentru artele frumoase. Urmarind in acelasi timp aducerea la lumina si a unor lucrari mai putin cunoscute, contribuind la definirea unor tinere talente si asa mai departe. Nu in ultimul rand, alegerile riguroase pot transforma o galerie de arta intr-un spatiu privilegiat, in care placerea vizuala se îmbina in mod fericit cu satisfactia intelectuala.

Nu reprezinta o noutate faptul ca, diversele forme de arta sunt constranse sa se adapteze si sa  evolueze pentru a supravietui intr-un mediu schimbător, chiar ostil uneori. O galerie de arta intr-un asemenea mediu reprezinta, cu riscul repetitiei, un act de curaj, de supravietuire. Toata lumea este constienta ca societatea tinde spre o directie comerciala constantă, care influenteaza arta. Galeria Orizont iese totusi la rampa, in spectacolul naucitor al artei, chiar daca lipseşte dinamica generatiei. Sau tocmai de aceea.

Cele mai citite articole

You may also like