Se spune ca acele carti de care nimeni nu-si mai aminteste, cartile care s-au pierdut in timp traiesc pentru todeauna…Prind viata. Si asteapta sa ajunga intr-o buna zi in mainile unui nou cititor. Nu nu mai despre carti e vorba, ci si despre obiecte. Carti si obiecte care isi pot trai acel timp si acea valoare pe care o vor ele. Si pe care o dorim si noi.
Exista un loc unde, fiecare carte pe care o vezi a fost candva cel mai bun prieten al cuiva. Acest loc e Galeriile Cismigiu – magazin online, anticariat, antichitati, mobilier, al carui sediu se afla pe strada Ion Brezoianu 29A din Bucuresti. Exista desigur si anticariatul online cu acelasi nume, ce pune la dispozitie peste 35.000 de titluri. Aceste titluri reprezinta atat carti cat si discuri, viniluri vechi, de colectie, discuri ce contin povesti pentru copii, partituri muzicale, reviste si almanahuri. Titlurile sunt insotite de fotografii reale si date complete privind calitatea, autorul, anul aparitiei etc. Aici titlurile din site va stau la dispozitie, nevoia de cultura poate fi lesne satisfacuta – desi practic e insatiabila, si asa mai departe. Spre exemplu, la categoria carti postale, aveti subcategorii mai mult decat interesante: Romania, Romania dupa 1918, Romania pana la 1904, Straine dupa 1918, Tematice, Colectii, Timbre, etc. Un asemenea anticariat este mai mult decat pretios, deoarece lucrul cu nevoile cititorilor/clienţilor şi cu bibliografii, cu liste de autori şi titluri etc., nu este usor.
Galeriile Cismigiu – Un nume pentru o poveste care merge mai departe 
Cu atat mai mult cand vine vorba si despre colectii. Iar Galeriile Cismigiu avem colectii grupate pe arta si documente, harti si gravuri, fotografii, obiecte de argint, viniluri si chiar placi de gramofon! Spre exemplu, aici exista discuri ce contin povesti pentru copii, apoi mai exista partituri muzicale, reviste si almanahuri. Titlurile sunt insotite de fotografii reale si date complete privind calitatea, autorul, anul aparitiei etc. In acest loc va stau la dispozitie oameni priceputi, cu titluri din site, dar care incearca sa procure pentru dumneavoastra, la cerere, titluri care nu se regasesc in paginile site-ului. Pasionatii și cunoscatorii viziteaza Galeriile Cismigiu pe online intrucât nu doar descopera opere deosebit de valoroase, ci și oameni pasionați, dispuși să isi impartaseasca povestea si cunostintele.
Avand avantajul tehnologiei de partea lor, anticariatele online au oferit oferte diversificate la o atingere a mouse-ului. S-a incercat optimizarea cautarilor si eficientizarea categoriilor produselor de anticariat. Astfel s-a nascut o noua categorie, colecționabilele. Colecționabilele ce se regasesc in anticariatele online difera de la carti cu autograf, editii princeps si editii in tiraje extrem de limitate, pana la bilete de loterie si fotografii de epoca, carti postale si asa mai departe. Fără anticariate, cartile ar sfarsi in uitare, ori ar ramane ascunse prin cine stie ce pivnite, in biblioteci private sau publice, la indemana doar a norocosilor, sau doar a cunoscatorilor. Anticarii sunt cei care le invie, le dau un rost pe mai departe, iar ele isi continua menirea de a fi citite si recitite şi le rearuncă în lume! Ca sa-şi continue menirea. Ba chiar sunt ingrijite de catre oameni atenti, precum la Galeriile Cismigiu, pentru a ramane atragatoare chiar depasind farmecul lecturii.
Adevarate comori
Anticariatele sunt locuri speciale, ce ascund adevarate comori. Sunt ceva atat de ispititor pentru cititorii ori colectionarii atat de inversunati. Iar povestea cartilor ori obiectelor merge mai departe tocmai prin intermediul acestei frumoase inversunari. De la asa ceva nu poti sa iti iei ramas bun si sa pleci cu zambetul pe buze. Aici revii, real ori virtual, cu o apriga dorinta de a cauta printre comori. Anticariatul este cel care dezvaluie frumusetea ascunsa a majoritatii obiectelor. Poti afla cum colectionarii au renuntat cu greu la carti sau obiecte stranse de-a lungul timpului, ori cum aceiasi colectionari au vandut anumite obiecte pentru a cumpăra altele etc. Povestea unui anticariat inseamna atat istorie, cat si contemporan, Istoria se scrie vesnic şi continuă sa aduca contributii in felul ei… Desi nu mai sunt poate de actualitate, cartile raman un bun de valoare. O comoara ce ramane sa fie descoperita de urmasi. Insa pentru a pune in circulatie sau pentru a repune in valoare o carte, aceasta trebuie sa circule intre cititori. Cine nu si-ar dori o enciclopedie regală și la o lucrare de istorie, scrise temeinic? E doar un exemplu, poate exagerat, dar un exemplu de comoara a timpului, care trebuie retrait intrucatva.
O lume noua totusi
Carti de filosofie, sociologie, arte militare, drept, literatura, dar si albume de arta, harti, carti postale, carti de gimnaziu , literatura de stanga ori de dreapta, discursuri prafuite dar de impact culese prin cine stie ce carte ori publicatie ingalbenita de noul vremii, obiecte care stateau in case din centrul orasului pe vremuri, chestii la care poate nu te-ai gandit, sau te-ai gandit si nu ai indraznit, toate stau adunate laolalta intr-o lume reperabila, veche, dar atat de noua. Un lucru important, la care cel mai probabil nu te-ai gandit: atunci cand cumperi carți deja citite, contribui la protejarea mediului. Tipărirea de carti noi presupune implicit taierea de copaci pentru a produce hartia necesara. Daca reusim sa limitam cat mai mult acest proces, atunci efectele ar fi mai mult decat benefice. Nu trebuie să fii…flower power pentru asa ceva. Trebuie doar sa-ti pese, e nevoie doar de acea doza de bun simt de care avem vesnic nevoie. Sa reciclam carti recitindu-le, asta da poveste care merge mai departe!