Home Utile Întreținerea cauciucurilor de iarnă – cum ai grijă de anvelope în extrasezon?

Întreținerea cauciucurilor de iarnă – cum ai grijă de anvelope în extrasezon?

by GetLokal.ro

Ți-au servit atât de bine pe timpul iernii și ai putut să-ți conduci mașina în siguranță, mulțumită lor. Investiția pe care ai făcut-o în ele și-a meritat prețul, iar acum a venit momentul să le lași deoparte pentru următoarele luni, cât timp vei utiliza cauciucuri de vară. Însă ce faci cu ele, cum le întreții și cum le depozitezi pe perioada călduroasă, astfel încât să le menții elasticitatea și să te poți bucura de ele și în iarna următoare?

Ți-am pregătit mai jos cele mai bune sfaturi pentru întreținerea cauciucurilor de iarnă, atunci când le „tragi pe dreapta”. Iată ce trebuie să știi și să aplici chiar începând din această primăvară!

Cum pregătești anvelopele de depozitare?

Imediat ce le-ai demontat de pe mașină, fă-ți ceva timp să parcurgi o rutină care te va salva ulterior de la cheltuieli pentru un set nou de cauciucuri, în caz că acesta pe care tocmai l-ai folosit se va deteriora.

Începe cu un jet de apă puternic pe care îți recomandăm să îl treci pe toată suprafața anvelopelor, pentru a îndepărta tot praful depus pe ele, apoi lasă-le la aer până când acestea se usucă natural complet. Altfel, depozitate cu noroi sau material antiderapant, care conține multă sare, anvelopele tale de iarnă se pot păta iremediabil, lucru care va afecta și textura cauciucului, ceea ce, în timp, se poate traduce cu o reducere a numărului de sezoane în care te-ai fi putut bucura de ele.

Cu această ocazie, poți observa dacă anvelopele prezintă sau nu fisuri, pentru a ști dacă vei fi nevoit să faci un drum până la vulcanizare pentru reșaparea lor.

Cum depozitezi corect anvelopele?

Expunerea anvelopelor la praf, umezeală sau căldură excesive va avea un efect pe care îl poți intui și singur. Așadar, pentru a nu le distruge încă din primul an în care le-ai cumpărat, alege să le așezi pe toate, răsfirate sau una deasupra celeilalte, într-un turn, fără ca acestea să atingă solul. Poți folosi pentru a le proteja de contactul cu pardoseala o folie din plastic, o platformă din lemn sau alt material care le va izola.

Deși mulți șoferi fac asta, noi nu îți recomandăm să învelești cauciucurile în folie, individual sau împreună. Prelata sau folia din plastic vor favoriza apariția mucegaiului, prin păstrarea umidității la interior, ceea ce poate afecta serios calitatea cauciucurilor.

Dacă mediul în care urmează să fie depozitate anvelopele impune acoperirea acestora numaidecât, poți alege să le protejezi cu un material textil, care permite schimbul de aer, deci nu este prielnic mucegaiului.

Unde depozitezi cauciucurile?

Și dacă tot am ajuns la partea care te interesa cel mai mult, îți putem spune că vei avea mai multe alternative pentru alegerea locului potrivit pentru depozitarea anvelopelor de extrasezon.

Primul și cel mai la îndemână loc în care le-ai putea pune cât timp nu le ai montate pe mașină ar fi propriul garaj sau propria magazie de scule. Astfel, accesul la ele se va face extrem de simplu, iar cauciucurile vor putea fi monitorizate ca la carte. Însă cum nu mulți se pot bucura de o casă la curte, unde se presupune că ai avea aceste spații adiacente locuinței, poți lăsa anvelopele și în boxa de la subsolul blocului tău, cu condiția ca încăperea să fie aerisită măcar o dată pe săptămână.

În ultimă instanță, poți apela la depozitele mari de cauciucuri, pentru fiecare sezon în care le lași acolo fiind nevoit să plătești o taxă modică, sub formă de chirie. Atenție, însă, la condițiile pe care aceste depozite le impun pentru a-ți primi anvelopele, pentru că mulți șoferi s-au trezit cu facturi pentru diverse servicii pentru care nu optaseră, cum ar fi tratarea cauciucurilor cu substanțe speciale sau ridicarea acestora din depozit, activitate plătită suplimentar.

Înainte de fiecare început de sezon, dă o fugă până la cea mai apropiată vulcanizare și roagă specialiștii să-și arunce un ochi asupra cauciucurilor pe care te pregătești să le montezi, pentru a fi sigur că ele te vor ajuta să ai parte doar de călătorii fericite, în siguranță!

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like