Home Servicii Intretinerea corecta a bateriei auto, esentiala pentru calatorii cu masina mai sigure iarna

Intretinerea corecta a bateriei auto, esentiala pentru calatorii cu masina mai sigure iarna

by Dinu Alexandra

Suntem in plin sezon de iarna, primele ninsori si-au facut deja simtita prezenta, alaturi de temperaturi tot mai scazute si pentru a ne putea deplasa cu masina fara a avea parte de surprize neplacute, trebuie sa respectam cateva reguli. Si nu este vorba doar despre dotarea masinii cu anvelope de iarna, ci se despre alte masuri extrem de importante, care privesc o serie de verificari, dar si activitati de intretinere, printre care si cele care se aplica unei baterii auto, care, asa cum se stie, este responsabila, alaturi de alte functii, de pornirea masinii.

Fara o baterie in perfecta stare de functionare, incarcata corespunzator, vom intampina serioase dificultati mai ales in sezonul rece, cand este necesar un efort suplimentar al bateriei pentru ca masina sa ne duca acolo unde avem nevoie sa ajungem. Asa ca trebuie sa fim atenti sa nu o suprasolicitam, folosind fara limita ceilalti consumatori ai masinii.

De asemenea, este recomandat sa facem o verificare, chiar daca nu suntem specialisti, aruncand o privire sub capota. Asa vom putea observa daca sunt scurgeri, urme de oxidare, reziduuri acumulate, care trebuie imediat curatate. Trebuie totodata sa verificam starea de incarcare a bateriei auto, a acumulatorului, iar in cazul in care un timp nu vom utiliza masina pentru deplasari pe timpul iernii, fie ca este vorba doar de cateva zile sau de un termen mai indelungat, trebuie sa procedam la deconectarea unei borne a bateriei auto.

Atat cat ne sta in putere, este bine sa renuntam la pornirile de pe loc efectuate prea des pe distante reduse, iar daca acest lucru nu poate fi evitat pe traseele pe care suntem nevoiti sa le parcurgem frecvent, atunci se impune mai repede decat estimati o redresare a bateriei auto. Iar acest fapt cu siguranta va fi semnalizat  de bordul autoturismului, care va indica „baterie descarcata”, motorul se va incapatana sa nu porneasca sau va da semne serioase de „imbolnavire”, cu faruri care se vor aprinde fara vlaga sau printr-un sunet „lesinat” al claxonului.

Redresarea bateriei se va putea efectua fie cu ajutorul unei alte masini, prin intermediul unor cabluri sau cu un redresor.  Odata definitivata incarcarea bateriei auto, putem sa ne edificam daca operatiunea a fost completa cu ajutorul unui voltmetru sau prin aprinderea farurilor, care trebuie sa aiba lumina intensa.

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil