Home Recenzii Carte Limbajul cainilor si spiritualitatea

Limbajul cainilor si spiritualitatea

by Dinu Alexandra

Acum ceva timp am incetat sa fiu: angajat la banca, supraponderal, jucator de golf, iresponsabil, dependent de jocuri de noroc, narcisist, alcoolic, bogat. Sa va spun ceva: nu imi e dor de nimic din toate acestea. Singurul lucru la care am mai renuntat, insa, a fost sa fiu „proprietar de caine”, si de Border Collie-ul meu credincios imi e tare dor, chiar si dupa atatia ani.
In calitate de proprietar de caine ai parte de exercitiu fizic, de prieteni noi, de mult par pe canapea (niciun angajat la banca nu se poate mandri cu asa ceva). In calitate de proprietar de caine, ai sansa de a descoperi spiritualitatea.
Spiritualitatea ofera un sens vietii, constiinta de sine, grija pentru ceilalti.

Te coboara de pe piedestalul pe care ti l-ai construit si te plaseaza la acelasi nivel cu semenii tai. Nu m-am mirat atunci cand am descoperit ca majoritatea persoanelor de la intalnirile de Alcoolici Anonimi (AA) la care particip eu (care sunt printre cele mai spirituale persoane pe care le cunosc) sunt si iubitori de animale si proprietari de caini. In cadrul intalnirilor AA discutam foarte mult despre spiritualitate, iar cuvantul „Dumnezeu” apare des, desi de obicei il inlocuim cu constructia „Putere superioara noua”, deoarece multi membrii ai grupurilor de Alcoolici Anonimi nu cred in Dumnezeu si nu au nicio religie.

Pentru noi, cei din comunitatea AA, “Puterea superioara noua” este cea careia i ne adresam pentru a cere sprijin atunci cand suntem in recuperare din boala dependentei. Aceasta Putere se poate prezenta intr-o multitudine de forme. Pentru un ateu, ea poate fi grupul de Alcoolici Anonimi la care participa regulat; pentru crestini, poate fi Iisus Hristos; agnosticii o vad ca pe o forta facatoare de bine in lume.

Un singur lucru este sigur: Puterea superioara trebuie sa fie cel mai puternic lucru din jurul nostru. Oamenilor li se pare, in general, ciudat sa discute despre spiritualitate, dar procesul de descoperire a acesteia se dovedeste pentru multi a fi o experienta palpitanta si cu efecte pozitive asupra calitatii vietii.

Cele mai citite articole

Si totusi, ce au de-a face cainii cu spiritualitatea? Cu ajutorul lor invatam sa ne concentram pe ceva care nu e legat de propria noastra persoana. Ei ne ofera dragoste neconditionat, in permanenta, indiferent de situatie. Nu ne judeca, sunt sinceri in exprimarea emotiilor, loiali si iertatori. Toate aceste calitati sunt foarte utile.

Dar oare ne pot ajuta cainii la fel cum ne ajuta Puterea superioara? Nu in mod direct, intr-adevar, pentru ca nimeni nu se inchina unui caine, nimeni nu il vede ca pe Puterea superioara lui (in afara egiptenilor din Antichitate, poate). Totusi, un caine poate reprezenta o alta forma a puterii: puterea exemplului. Cand vad un caine care isi manifesta afectiunea, care e bucuros si sincer, devin si eu bine dispus si vesel.

Puterea exemplului poate avea o influenta imensa asupra oamenilor. Desi cainii sunt fiinte mult mai simple decat noi, sunt si mai aproape de natura si de puterea Binelui in care majoritatea oamenilor cred. Asadar, ei nu sunt doar prietenii cei mai buni ai omului, ci si agenti ai Puterii superioare omului.

Multi oameni au fost secatuiti de spiritualitate din cauza epocii in care traim. Un caine te poate ajuta sa o recastigi si sa iti creezi un set de valori. Fiica mea, Annabel, si ea o mare iubitoare de caini, are un sticker pe masina pe care scrie: „Ajuta-ma, Doamne, sa fiu persoana care cainele meu crede ca sunt.” In concluzie, ridicati-va la masura asteptarilor cainilor vostri si veti fi pe masura cerintelor Puterii voastre superioare.

Christopher Burn este terapeut specializat in tratarea dependentelor comportamentale la clinica Castle Craig din Scotia, unde conduce programul de tratament pentru dependenta de jocuri de noroc.

Cele mai citite articole