Home Evenimente Vasc de Craciun – ce trebuie sa stii despre semnificatia acestuia?

Vasc de Craciun – ce trebuie sa stii despre semnificatia acestuia?

by Dinu Alexandra

Pentru unii dintre noi vascul este asociat inevitabil cu Craciunul si Anul nou, pentru altii cu saruturile furate pe holurile scolii decorate de profesori nebanuitori cu crengute de vasc. Se pare ca traditia vascului dateaza inca dinainte de crestinism, celtii folosindu-l pentru a-si decora casele odata cu venirea iernii. Druizii, pe de alta parte, considerau vascul a fi planta sacra si il foloseau in ritualurile lor magice.

Se spune ca vascul aduce noroc, sanatate si prosperitate, daca este agatat pe perioada sarbatorilor de iarna la intrarea in casa. Simbol al pacii si bucuriei, vascul aduce statornicie si liniste cuplurilor care se saruta sub el. Exista numeroase descantece si ritualuri folosite de domnisoare pentru a-si afla ursitul cu ajutorul vascului.

Astfel, de exemplu, fetele care dorm cu crengute de vasc sub perna in noaptea de Ajun isi vor visa, negresit, viitorul sot. Daca o fata trece nesarutata pe sub vasc, se spune, va avea ghinion in dragoste in anul ce va urma.

Cele mai citite articole

Un alt obicei spune ca, de fiecare data cand un baiat saruta o fata sub vasc, trebuie sa rupa una dintre bobitele albe. Odata ce toate bobitele au fost rupte, nimeni nu se va mai saruta sub coroana de vasc.

Se spune ca ritualul vascului provine de la legenda zeitei Frigga, zeita a dragostei si mama lui Balder, zeul soarelui. Intr-o noapte, Balder a avut un vis care ii prevestea moartea si, odata cu ea, sfarsitul vietii pe Pamant. Loki, zeul raului, dorind sa-l omoare pe Balder, dar stiind ca nimic altceva nu-l putea ucide pe acesta, a cautat o planta magica, cu puteri miraculoase, si a gasit vascul. Loki a facut o sulita din vasc si i-a dat-o zeului iernii, Holder, care era orb.

Acesta, nestiutor, l-a lovit cu sulita din vasc pe Balder, iar acesta a murit. Timp de 3 zile zeii s-au straduit sa il readuca la viata, insa nimic nu a functionat. Cand, insa, mama sa, Frigga, si-a varsat lacrimile peste trupul fiului sau, acestea s-au transformat in bobitele albe ale vascului. Iar cand Balder a inviat, Friga i-a sarutat si imbratisat pe toti cei care treceau pe sub vasc, dand nastere acestei frumoase traditii.

Cele mai citite articole

You may also like