Home Economie Noi modalități de producere a energiei, esențiale pentru viitorul omenirii

Noi modalități de producere a energiei, esențiale pentru viitorul omenirii

by GetLokal.ro

Omenirea este din ce în ce mai preocupată să exploateze și să descopere e cele mai bune resurse regenerabile de energie, unele care să poată fi utilizate la discreție, fără teama că ele se vor epuiza prea curând sau că dăunează mediului înconjurător

Resurse regenerabile pentru a evita colapsul omenirii

Energiile regenerabile provin în proporție covârșitoare din resurse naturale care sunt capabile să se regenereze, fiind astfel inepuizabile, precum: soarele, vântul, ploaia sau mareele.

Aceste forme de producere a energiei sunt considerate ecologice, deoarece nu poluează  mediul, nu emit dioxid de carbon, așa cum se întâmplă la arderea combustibililor fosili (petrol, gazele naturale, cărbune). 

Principala sursă de energie convențională, petrolul, nu doar că este pe cale de epuizare, dar reprezintă unul dintre principalii responsabili pentru efectul de seră.

Pe cale de consecință, energiile regenerabile sunt categoric un răspuns bun la încălzirea globală pe care o resimțim în zilele noastre. 

Pentru a putea avea în viitor o creștere durabilă, utilizarea surselor regenerabile de energie va fi indispensabilă pentru a limita pe cât este posibil impactul negativ asupra mediului din întreaga lume. 

Ca tablou general, multe țări din întreaga lume investesc importante resurse financiare și umane în soluții sustenabile, de viitor,  care să utilizeze cu maximă eficiență surse alternative de energie, cum ar fi: energia solară, energia eoliană, energia geotermală, biodieselul, energia obținută din hidrogen, energia mareelor, etanolul și biomasa. 

Anterior transformării energiei regenerabile în căldură, frig, mișcare sau lumină, ea trece printr-un proces tehnologic mai mult sau mai puțin îndelungat.

Cele mai citite articole

Oamenii au înțeles că trebuie să își facă din soare un aliat

În România se află cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, aflat in Dobrogea și deținut de Grupul CEZ în România, iar exploatarea energiei solare este și ea în dezvoltare. 

Cu toții resimțim faptul că temperaturile în anotimpurile călduroase sunt an de an tot mai ridicate, că soarele strălucește cu putere mult mai multe zile pe an decât o făcea în urmă cu vreo câteva decenii. 

Încălzirea globală este deja o realitate în viața noastră, iar impactul acesteia asupra Pământului a devenit din ce în ce mai alarmant. Din 1880 până în 2012, spun statisticile, temperatura globală medie a crescut cu circa 1 grad Celsius, și va ajunge la 2 grade Celsius până în 2050. ONU spune că depășirea efectelor  f va fi mai dificilă și mai costisitor de realizat în viitor dacă nu există o acțiune drastică astăzi.  

Emisiile trebuie reduse la jumătate până în 2030 și, deși avem tehnologiile necesare pentru a face acest lucru, pentru a reuși va trebui să ne schimbăm comportamentul și modul de gândire despre dezvoltare. 

Nu este de mirare că panourile solare au ajuns să fie montate până și în cele mai izolate locuri din România, iar producerea de energie cu ajutorul soarelui devine în zilele noastre ceva tot mai obișnuit, nu o simplă poveste SF. 

Odată cu progresele tehnologice, echipamentele au devenit din ce în ce mai ieftine și accesibile, oferind deopotrivă un randament tot mai avantajos. Panourile solare sunt ușor de instalat, întreținut și au o durată de viață utilă de 15 – 25 de ani. Este o cale bună de generare a energiei curate, nu produce zgomot și valorifică proprietățile dotate cu asemenea echipamente solare. Categoric, energia solară este una dintre sursele regenerabile de energie care provoacă cel mai mic impact negativ direct sau indirect asupra mediului.

Așadar: energia solară presupune utilizarea razelor soarelui pentru a genera energie. Ca avantaje remarcabile: nu poluează, este regenerabilă și există din abundență.  

Vrei să afli mai multe despre acest subiect? Intră pe Portalul de Eficiență de pe www.cezinfo.ro  unde te așteaptă mai multe informații interesante despre energia regenerabilă!

 

Cele mai citite articole

You may also like