Home Utile O scurtă istorie a motocicletelor și a dezvoltării lor

O scurtă istorie a motocicletelor și a dezvoltării lor

by GetLokal.ro

Chiar și cei mai mici copii știu ce reprezintă o motocicletă și adesea se joacă cu jucării motociclete. Acest tip de vehicul, atât de des asociat cu rock and roll-ul, cu îmbrăcămintele din piele și cu un anumit stil de viață, a câștigat de fapt popularitate mult mai devreme, având o istorie bogată. 

Înainte de motocicletele de sport și înainte de cele off-road cu anvelope moto speciale, modelele și caracteristicile motocicletelor trec prin diferite stadii de dezvoltare. Prin urmare, astăzi vom încerca să culegem întreaga istorie a motocicletelor într-un scurt articol plin de informații interesante și utile.

Sursă fotografie: Unsplash.com

Prima motocicletă din lume

Predecesorul primei motociclete a fost de fapt un vehicul familiar tuturor – roată. Înregistrările oficiale arată că partenerii germani Gottlieb Deimer (inginer și designer industrial) și Wilhelm Maibach (inginer mecanic, proiectant de mașini și industrial) au creat prima motocicletă cu motor cu combustie internă în 1885 cu ajutorul lui Nikolaus Otto (inginer).

Experimentul inginerilor germani a început în 1882, ideea lor inițială fiind să creeze o mașină mică, dar mai târziu au decis să testeze mai întâi motorul conducând o roată din lemn. Prima lor încercare de a-l conduce s-a încheiat cu roata care a luat foc. Și astfel, câțiva ani mai târziu, au pus bazele dezvoltării ulterioare a motocicletelor.

Dezvoltare ulterioară

Începutul producției în masă

Aproape 10 ani mai târziu, în 1894, dezvoltarea a continuat mai ales în Germania, când compania germană Hildebrand & Wolfmuller a stabilit o linie oficială de producție de vehicule. Atunci s-a născut numele, cunoscut de noi toți până astăzi. De fapt, cuvântul „motocicletă” provine de la „motor cycle”, ceea ce înseamnă literalmente o roată acționată de un motor.

Dezvoltare în primii ani

Au urmat o serie de evenimente care au contribuit la crearea motocicletelor moderne pe care le cunoaștem astăzi. În 1895, o trupă de circ francez a adus pentru prima dată un astfel de vehicul în Statele Unite ale Americii, unde puțin mai târziu în acel an, un inventator american a reușit să atingă o viteză de 93 km/h.

Anul 1901 este considerat începutul motocicletelor, când mai multe baze importante de producție au început să producă motociclete, inclusiv Indian Motorcycle, Royal Enfield și Harley-Davidson. Apoi se organizează primele curse moto din lume.

Dezvoltare după al Doilea Război Mondial

După al Doilea Război Mondial, în anii 1950, motocicletele au câștigat din ce în ce mai mare popularitate atunci când veteranii americani au început să creeze cluburi moto. Înainte de începutul anilor ’70 au apărut și marii producători japonezi Yamaha, Kawasaki și Suzuki.

În 1969, Honda a creat și prima motocicletă cu motor cu patru cilindri, care a fost cunoscută ;i sub numele „superbike”. Acest pas a fost urmat de un boom al vânzărilor acestui tip de vehicule în Statele Unite, depășind 5 milioane de la început până la sfârșitul anilor 1970..

În această perioadă, rock and roll-ul a câștigat popularitate, iar motocicletele au devenit un simbol adevărat al acestui stil, alături de rezistența la normele sociale impuse și la mișcarea „mainstream”. 

Dezvoltare în și după anii 1980

Anii 1980 au fost o perioadă cheie în istoria motocicletelor, când a apărut atunci primul sistem de injecție de combustibil creat de Honda și Kawasaki. Este relevant până în ziua de azi.

Înainte de anul 2000, au început lucrările la dezvoltarea primei motociclete electrice, care poartă numele „Lectra”. În primul deceniu al noului secol, a fost dezvoltat și primul motor hibrid, care a găsit o aplicare largă pe teritoriul Indiei.

Motociclete de sport

Vă întrebați când au apărut primele motociclete de sport? Prima așa-numită motocicleta a fost creată în 1959 de producătorul Honda, dovedit în industrie. Apoi vine și modelul CB92 Benly Super Sport, care a fost creat cu accent pe senzația de viteză mare și confort în timpul conducerii.

Predecesorul „supermotorului” a reușit să dezvolte aproape 200 km/h, oferind în același timp o experiență relativ confortabilă șoferului. Până în prezent, unele dintre cele mai populare motociclete de sport sunt produse de la brandurile japonezi Honda, Yamaha, Suzuki și Kawasaki, dar există și alte branduri populare precum KTM, Ducati și BMW..

Cele mai citite articole

Cele mai citite articole

You may also like

banner desktop banner mobil