Home Locuri De vizitat: Parga, frumoasa venetiana a Greciei

De vizitat: Parga, frumoasa venetiana a Greciei

by Eremie Dorian

Daca va apropiati de Parga pe mare, veti fi intampinati de bogatia de culori a orasului. Casele in culori vii, atipice pentru peisajul grecesc, il intampina pe calator intocmai ca niste frumoase venetiene imbracate in rochii de carnaval. Aceasta este prima impresie pe care ti-o ofera orasul, o veche cetate venetiana situata pe Riviera Epirului, la 68 de km nord-vest de Preveza si 50 km de Igoumenitsa, aflat mult timp sub dominatie venetiana, dar si turca, si care pastreaza multe influente arhitectonice din acele timpuri.

Situata intr-un golf plin de verdeata, Parga este strajuita de pe cea mai inalta colina de un castel construit in stilul architectonic venetian, caruia i s-au adaugat si cateva influente turcesti, din timpul ocupatiei lui Ali Pasa care, la sfarsitul sec XIX, a transformat castelul in locul de gazduire al haremului sau. Castelul este o constructie medievala impresionanta, cu ziduri inalte, inscriptii, embleme si drumuri secrete care duc la mare si un obiectiv de neratat daca va petreceti vacanta in Parga, sau va aflati doar in trecere.

Dar daca va aflati doar in trecere, Parga va va face sa va intoarceti pentru o vacanta mai lunga. Orasul, inconjurat de paduri de maslini, este asezat terasat pe coasta muntelui ce se termina in mare. Astfel, o plimbare pe stradutele intortocheate ale orasului, printre case si taverne pitoresti, se poate incheia pe una dintre plajele ce se prelungeste pana spre centrul orasului.

Cele mai citite articole

Aflati in vacanta aici va puteti petrece zilele pe plajele ce inconjoara orasul, inotand in apele limpezi ale Marii Ionice sau plimbandu-va pe stradutele orasului ce abunda in obiective turistice. Parga are o arhitectura remarcabila influentata de stilul venetian, cu strazi inguste, case cu balcoane din lemn si acoperisuri cu tigla, biserici frumoase, mici capele ascunse, manastiri si monumente. Printre principalele atractii ale orasului se numara bisericile Sfintii Apostoli din centrul orasului, Sf. Nicolae, protectorul Pargai, Sf. Sostis, construita intre doua stanci pe plaja cu acelasi nume si biserica Sf. Atanasie.

Un alt loc de interes este Manastirea Panagia Vlacherna, de pe plaja Valtos, usor accesibila printr-o carare pietruita, care gazduieste picturi impresionante. Turnul cu clopotnita, inalt de 15 metri, dateaza inca din secolul XVIII. Cea mai frumoasa biserica din Parga este Capela Adormirea Maicii Domnului construita pe mica insula Panagia, vizibila de pe faleza.

Seara, peisajul se anima si Parga se transforma intr-un oras cosmopolit, cu baruri, restaurante si cluburi ce se intind de-a lungul falezei si ofera localnicilor si vizitatorilor minunate specialitati culinare, dar si programe de divertisment local.

Aerul cosmopolit al orasului este intregit si de portul mic si cochet, in care ancoreaza multe yahturi private sau ale companiilor care organizeaza croaziere de o zi pe coasta Epirului, in care se viziteaza localitati precum Agia Kiriaki, Anthousa si Lichnos, dar si excursii la celebrele plaje Valtos si Lichnos sau la altele mai mici si izolate.

Cele mai citite articole

You may also like